Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/03/2011

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's

Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's κατά τρεις μονάδες αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο φαύλο κύκλο «συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος, ύφεση, εκτίναξη του δημόσιου χρέους», στο οποίο βυθίζουν την ελληνική κοινωνία οι κυβερνητικές πολιτικές και το Μνημόνιο της κοινωνικές χρεοκοπίας.

Η απόφαση της Moody's αντανακλά τις ανησυχίες «των αγορών» ότι η διαρκώς εντεινόμενες αντιστάσεις των Ελλήνων εργαζομένων, η αλληλεγγύη που αναπτύσσεται με τους εργαζόμενους και τα κινήματα σε όλη την Ευρώπη, αλλά και τα αδιέξοδα που προκαλεί η ύφεση θα οδηγήσουν τις πολιτικές του Μνημονίου σε κατάρρευση. Κρούουν λοιπόν στους ιθύνοντες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το καμπανάκι του κινδύνου: Τους καλούν να πάρουν πρόσθετα μέτρα για να συνεχιστεί η υφαρπαγή του εισοδήματος και των κατακτήσεων των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου.

Το δημόσιο χρέος, που δημιούργησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τη συνεχή φοροαπαλλαγή των υψηλών εισοδημάτων, την υπόθαλψη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, τα χαριστικά πακέτα στις τράπεζες, τις σκανδαλώδεις Συμπαιγνίες Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα,  τις εξωφρενικές στρατιωτικές δαπάνες, χρησιμοποιείται ως εργαλείο και άλλοθι για τη συνεχή αναδιανομή πλούτου και εξουσίας υπέρ του κεφαλαίου. Το χρέος αυτό δεν είναι των εργαζομένων.

Για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός πώς δημιουργήθηκε και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση χρέους, εμείς προωθούμε την Ανεξάρτητη Διεθνή Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του ελληνικού δημόσιου χρέους, στην προοπτική επαναδιαπραγμάτευσής του προς το συμφέρον των εργαζομένων.

Παράλληλα καλούμε τους εργαζόμενους να εντείνουν τους αγώνες τους, σε συντονισμό με τους αγώνες των άλλων ευρωπαίων εργαζομένων για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, για την μη επικύρωση του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας», για ένα Σύμφωνο Πλήρους Απασχόλησης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης, για μια Ευρώπη των εργαζομένων.

To Γραφείο Τύπου