Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/10/2003

Ανακοίνωση της Ανανεωτικής Συσπείρωσης

Η Ανανεωτική Συσπείρωση εκφράζει τη ριζική της διαφωνία με την κατεύθυνση της πλειοψηφίας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ για τις εκλογικές του συνεργασίες.

Η προοπτική για κοινά ψηφοδέλτια με τις μικρότερες δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Χώρος Διαλόγου κλπ) μέσα από την τροποποίηση του τίτλου για την εκλογική παρουσία του ΣΥΝ, εάν τελικά υλοποιηθεί, θα συνιστά σοβαρό πολιτικό λάθος το οποίο θα τραυματίσει την ενότητα και την εσωκομματική συνεννόηση στις γραμμές του, και, το κυριότερο, θα έχει αρνητικές συνέπειες στο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Η Ανανεωτική Συσπείρωση υπογραμμίζει:

Είναι επικοινωνιακά άστοχο λίγους μήνες μετά το Προγραμματικό Συνέδριο (Ιούνιος 2003) να εμφανίζεται το κόμμα με νέες αμφισβητήσεις και ασάφειες για τον τίτλο με τον οποίο πολιτεύεται στην ελληνική κοινωνία.

Είναι μονομερής μια επιλογή συμμαχιών που κινείται μόνο στο χώρο της κομμουνιστικής Αριστεράς και δεν διασφαλίζει μια πολυσυλλεκτική πολιτική που να συσπειρώνει και τον ευρύτερο κόσμο της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, το χώρο που κινείται ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ.

Η συγκεκριμένη εκλογική συμπαράταξη επανέρχεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις αναζητήσεις του κοινού πόλου όλης της Αριστεράς, θέση η οποία όχι μόνο δεν είναι εφικτή αλλά αντιστρατεύεται τις συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος μας για τον αυτόνομο ρόλο της Ανανεωτικής Αριστεράς στις πολιτικές εξελίξεις.

Η επιλογή αυτή υποτιμά την ενότητα του ίδιου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, στο βαθμό που είναι γνωστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τα ζητήματα αυτά. Οι όποιες θεμιτές συνεργασίες δεν μπορεί και δεν πρέπει να προτάσσονται από την ενωτική λειτουργία του κόμματος.

Σε μια συγκυρία που η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική με το μείγμα συντηρητικών κατευθύνσεων και λαϊκίστικης δημαγωγίας διευκολύνει την προγραμματική αντιπολίτευση του ΣΥΝ και την αυτοπεποίθηση του για μια αυξημένη εκλογική καταγραφή, η κατεύθυνση της ηγεσίας θέτει σε αμφιβολία τη δυναμική του κόμματος.

To Γραφείο Τύπου