Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/03/2011

Ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Η.Διώτη: Εθνικά Αθλητικά Κέντρα με …ανταποδοτικό τέλος

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

«Μακροβούτι» στις τσέπες των γονέων των αθλούμενων παιδιών αλλά και των πολιτών που έχουν επιλέξει να αθλούνται στις 6 εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας επιχειρεί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δια της διοίκησης του Κέντρου, με το αιτιολογικό της επιβίωσης των εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση της ΓΓΑ να μειώσει τις επιχορηγήσεις των ΕΑΚ κατά 30%, ενώ οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε κακή κατάσταση και ενώ αντιμετωπίζεται πρόβλημα με την καταβολή δεδουλευμένων στο προσωπικό των Κέντρων, σε επίσημη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η διοίκηση του ΕΑΚ Λάρισας, ανακοίνωσε οικονομικά μέτρα για τη «σωτηρία» των γηπέδων, του κολυμβητηρίου και της Αίθουσας Βαρέων Αθλημάτων.

Τα μέτρα αυτά, όμως, θα βαρύνουν αποκλειστικά τους γονείς των παιδιών που ανήκουν σε συλλόγους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για τις προπονήσεις τους καθώς και τους μεμονωμένους αθλητές (που δεν ανήκουν σε κάποιο σύλλογο). Συγκεκριμένα, ο κάθε γονιός θα χρεώνεται εκτός από την όποια οικονομική συνδρομή ενδεχομένως δίνει στον αθλητικό σύλλογο, επιπλέον 5 ευρώ το μήνα για το κάθε παιδί, ενώ οι εξωσυλλογικοί αθλητές θα επιβαρύνονται 45 ευρώ μηνιαίως, προκειμένου να αποκτήσουν την θεσμοθετούμενη «κάρτα αθλητή», που θα τους δίνει το δικαίωμα χρήσης των εγκαταστάσεων. Σε περίπτωση μη καταβολής αυτού του ανταποδοτικού τέλους, όπως χαρακτηρίστηκε, αυτόματα θα χάνει το δικαίωμα άθλησης εντός των χώρων του ΕΑΚ Λάρισας. Από το ανταποδοτικό τέλος μπορεί μεν να εξαιρέθηκαν ευπαθείς ομάδες (ΑμεΑ, άνεργοι, πολύτεκνοι), όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για γονείς που έχουν δύο παιδιά αθλητές, οι οποίοι θα επιβαρύνουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό κατά 10 ευρώ το μήνα, και συνολικά 100 ευρώ ετησίως για τους 10 μήνες που δραστηριοποιούνται οι σύλλογοι. Αντιστοίχως, οι μεμονωμένοι αθλητές θα καλούνται να πληρώσουν 450 ευρώ ετησίως (!), όταν οι μισθοί έχουν καταβαραθρωθεί στα 400 και 500 ευρώ το μήνα στον ιδιωτικό τομέα.

Λίγο καιρό νωρίτερα, η διοίκηση του ΕΑΚ Λάρισας, προφανώς γνωρίζοντας εκ των προτέρων για την επικείμενη απόφαση, είχε ξεκινήσει συζητήσεις με τους συλλόγους που χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους, σε περίπτωση επιβολής του ανταποδοτικού τέλους. Όταν από τους συλλόγους ενημερώθηκαν οι γονείς των παιδιών για την πρόθεση της διοίκησης του ΕΑΚ, η πλειοψηφία ήταν απόλυτα αρνητική. Μάλιστα, αρκετοί προειδοποίησαν τους συλλόγους ότι προτίθενται να σταματήσουν τα παιδιά τους από την άθληση.

Την τελική απόφαση της διοίκησης τα ερασιτεχνικά σωματεία την πληροφορήθηκαν μέσω των τοπικών εφημερίδων, μία μέρα μετά, γεγονός που όπως έχουν διευκρινίσει, θα τους φέρει αντιμέτωπους με τους γονείς.

Εκτός του ανταποδοτικού τέλους σε φυσικά πρόσωπα, η διοίκηση του ΕΑΚ Λάρισας αποφάσισε και την κοστολόγηση χρήσης των γηπέδων για τη διεξαγωγή αγώνων, ενώ εξετάζεται η ενοικίαση χώρων, οι διαφημίσεις, οι χορηγίες, οι συναυλίες και τα συνέδρια να περάσουν επίσης στην ζώνη «εκμετάλλευσης» για την ανεύρεση χρημάτων. Τέλος, ειπώθηκε ότι όσα σωματεία χρησιμοποιούν χώρους τους ΕΑΚ ως αποδυτήρια, θα τους δοθεί παράταση μέχρι το τέλος της αγωνιστικής σεζόν και από τη νέα χρονιά, αφού ανακαινιστούν, θα βγούνε σε προσφορά προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει, με ανταποδοτικό τέλος πάντα, όποια ομάδα μπορεί να το «σηκώσει» οικονομικά.

Να σημειωθεί ότι από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, η διοίκηση του ΕΑΚ Λάρισας είχε βάλει θέμα υψηλής δαπάνης για τις κλειστές εγκαταστάσεις, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο, και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, να κλείσουν γήπεδα.

Επειδή είναι, το λιγότερο, προκλητικό

    * σε καιρούς Μνημονίου, που οι μισθοί μειώνονται διαρκώς και έχει φτάσει να τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας, η ΓΓΑ μέσω των διοικήσεων των ΕΑΚ να ζητά ανταποδοτικά τέλη που θα αγγίζουν ακόμη και τα 450 ευρώ ετησίως σε μεμονωμένους αθλητές

    * η ΓΓΑ ενώ χρωστάει κρατικές επιχορηγήσεις παρελθόντων ετών σε όλα σχεδόν τα ερασιτεχνικά σωματεία, ανεξαρτήτως αθλήματος και παράλληλα μειώνει τις επιχορηγήσεις στις Ομοσπονδίες, να ζητά τώρα από τα σωματεία αντιμίσθιο για την χρήση των χώρων των ΕΑΚ για προπονήσεις, αποδυτήρια, τέλεση αγώνων

    * οι πολίτες που έχουν επιλέξει οι ίδιοι ή τα παιδιά τους να ασχοληθούν ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό, η επίσημη Πολιτεία να τους υποχρεώνει να πληρώσουν για την χρήση δημόσιων χώρων, που στην ουσία ανήκουν και θα πρέπει να είναι ανοικτοί σε όλους

    * οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Λάρισας που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή αθλημάτων των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, να αφήνονται στο έλεός τους, τη στιγμή που υπάρχει «ζεστό χρήμα», ύψους 126 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατίθετο και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Επειδή, τέλος, είναι εξαιρετικά προκλητικό τη στιγμή που κατασπαταλάται δημόσιο χρήμα και δίνονται αφειδώς εκατομμύρια σε ιδιωτικές αθλητικές εταιρίες, ενώ ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αφήνεται να αργοπεθαίνει, η ΓΓΑ να του δίνει την «χαριστική βολή» με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    * Θα ανακαλέσει την απόφαση καταβολής ανταποδοτικών τελών για τη χρήση των εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Λάρισας;

    * Προτίθεται να χορηγήσει μέρος του ποσού των 126 εκατ. ευρώ των ματαιωθέντων Μεσογειακών Αγώνων του 2013, για την επιβίωση του ΕΑΚ Λάρισας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη