Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/03/2011

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μ.Κριτσωτάκη: Απολύσεις και μειώσεις μισθών στην INTRACOM

Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Η πολιτική απασχόλησης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη οδηγήσει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, σε τρομοκρατικά ποσοστά ανεργίας και με την πλήρη υποταγή της στις επιταγές του Μνημονίου, παρά τις ανέξοδες  επικοινωνιακές «φούσκες» περί δήθεν αντιδράσεων της κ. Υπουργού, ανοίγει το δρόμο στην απόλυτη ασυδοσία του κεφαλαίου και στην νεοφιλελεύθερη «συνταγή» των ατομικών συμβάσεων.

Η εργοδοσία αισθανόμενη  πολιτικά και νομοθετικά ασύδοτη, χωρίς κοινωνικούς ενδοιασμούς και ηθικούς φραγμούς και επιδιώκοντας  την επίτευξη όλο και μεγαλύτερων ποσοστών υπεραξίας και κέρδους, οργανώνει την συντονισμένη επίθεσή της με :

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις επιχειρήσεις του ομίλου INTRACOM.

Μετά την καθήλωση των μισθών επί τέσσερα συνεχή χρόνια (μηδενικές αυξήσεις), την μη πληρωμή των υπερωριών, τις συνεχόμενες απολύσεις, η επίθεση κατά των εργαζομένων οξύνεται.

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες του ομίλου ο όμιλος INTRACOM, τον Φεβρουάριο του 2011, σύμφωνα με το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ INTRACOM, απέλυσε το 3% των εργαζόμενων στον όμιλο, 100 περίπου άτομα και προχώρησε σε μειώσεις μισθών μέσω υπογραφής ατομικών συμβάσεων, στην οποία υπογραφή οι εργαζόμενοι εξαναγκάσθηκαν με την απειλή της απόλυσης.

Η Διοίκηση της INTRACOM δεν σταματά εδώ!

Για την κάμψη των αντιδράσεων των εργαζομένων που δεν αποδέχτηκαν την μείωση των αποδοχών τους, προχωρά σε ανοιχτά τρομοκρατικές μεθόδους στέλνοντας εξώδικα, όπου τελεσιγραφικά απειλεί πως όποιος δεν υπογράψει ατομική σύμβαση με μείωση μισθού θα απολυθεί.

Είναι φανερό ότι οι απολύσεις θα συνεχισθούν, οι μειώσεις μισθών θα συνεχισθούν, η επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων θα συνεχισθεί.

Γιʼ αυτό άλλωστε και αποσκοπώντας στην τρομοκράτηση των εργαζομένων  στις επιχειρήσεις του ομίλου INTRACOM, η εταιρεία επέλεξε να προβεί σε δίωξη εργαζόμενης, η οποία συμμετέχει ενεργά στους αγώνες του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ INTRACOM,  επειδή δεν συναίνεσε στην βλαπτική γιʼ αυτήν μεταβολή της σύμβασής της.

Οι εργαζόμενοι με αίτημα «ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ» οργανώνουν την άμυνά τους.

Η συμπαράσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, όλων των εργαζομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του αγώνα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου INTRACOM.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θεωρώντας τον αγώνα τους δίκαιο θα είναι στο πλευρό τους, θα είναι μαζί τους.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:

1. Τι μέτρα θα πάρετε για την προστασία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου INTRACOM από την ασυδοσία και την αυθαιρεσία της εργοδοτικής πλευράς;

2. Σε τι ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε ώστε να καταλογισθούν οι προβλεπόμενες ποινικές, διοικητικές και αστικές κυρώσεις στους υπεύθυνους αυτών των παράνομων αντεργατικών συμπεριφορών;

3. Σε τι ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε ώστε να σταματήσει η εκδικητική και παράνομη δίωξη κατά της εργαζόμενης που δεν συναίνεσε στην βλαπτική γιʼ αυτήν μεταβολή της σύμβασής της;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης