Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/03/2011

Ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Η.Διώτη: Κλείνει το Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης στη Λάρισα;

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, στις 13 Δεκεμβρίου 2010, η διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας είχε βάλει θέμα δαπάνης για τις κλειστές εγκαταστάσεις, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο, και κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε προ ημερών, να κλείσουν γήπεδα, λόγω υψηλού κόστους συντήρησης και λειτουργίας.

Για την ακρίβεια, σε συνέντευξη τύπου στις 03/03/2011, σε ερώτηση δημοσιογράφου τι θα συμβεί αν, παρά τη λήψη μέτρων, τα οικονομικά του ΕΑΚ Λάρισας γίνουν ακόμα πιο άσχημα, η απάντηση ήταν: «Αν δούμε πως τα οικονομικά μας είναι άσχημα τότε θα κλείσουμε κάποιο γήπεδο. Ένα κλειστό αν δεν βγαίνει είναι σίγουρο πως θα κλείσει. Θα συγκεντρώσουμε τον κόσμο στα άλλα δύο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γήπεδο η λειτουργία του οποίου εξετάζεται να διακοπεί, είναι το Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης στον Πυρήνα Β' του ΕΑΚ Λάρισας, δίπλα στο νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο της ΑΕΛ.

Το Κλειστό της Νεάπολης κατασκευάστηκε με προϋπολογισμό 6.063.319,29 ευρώ, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και δόθηκε προς χρήση το 1995. Περιλαμβάνει 4.000 θέσεις για τέλεση αθλητικών εκδηλώσεων, όπως αγώνες καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης, ενώ έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας και άλλων μη αθλητικών εκδηλώσεων καθώς και Συνεδρίων, με αύξηση της χωρητικότητάς του σε περίπου 6.000 θέσεις. Στους χώρους συνυπολογίζονται και βοηθητικοί (προπονητήρια, αποδυτήρια, χώροι υγιεινής, γραφεία διοίκησης).

Για το έτος 2010, το Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης χρησιμοποιούσαν συνολικά 330 αθλητές, οι οποία κατανέμονται, ανά σύλλογο, ως εξής: Ε.Α.Λ. 50, Φιλαθλητικός 30, Α.Ε.Λ. 20, Φοίνικας Βόλεϊ 20, Αθλητικό σχολείο 30, Τζούντο 50, Στίβος 50, Πινγκ - πονγκ 10, Ενόργανη 70. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κόστος λειτουργίας και συντήρησής του το ίδιο έτος, ανήλθε στα 106.000 ευρώ (Ο.Τ.Ε. 500, Δ.Ε.Η. 22.000, ΕΠΑ 55.500, Δ.Ε.Υ.Α.Λ. 8.000, Συνεργείο καθαριότητας 7.000, Υλικά απολύμανσης 3.000, Συντηρήσεις 10.000).

Μολονότι είχαμε έγκαιρα, με την υπ. αρ. πρωτ. 10516/25.05.2010 ερώτησή μας προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προειδοποιήσει για την αδυναμία λειτουργίας των εγκαταστάσεων, η κατάσταση περίπου ένα χρόνο μετά, έχει επιδεινωθεί. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως στο υπολειτουργούν Κλειστό Γήπεδο του Αγίου Θωμά, όπου τα σωματεία που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις, πλήρωσαν από την τσέπη τους τη βελτίωση των γηπέδων, και σήμερα κινδυνεύουν με έξωση από αυτά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μοναδικής ομάδας μπάσκετ της πόλης που αγωνίζεται σε εθνική κατηγορία (Γʼ Εθνική), του Φοίνικα, η οποία ενώ είχε πληρώσει για εργασίες βαψίματος και τοποθέτησης πλαστικών καθισμάτων, παρκέ, συντήρησης αποδυτηρίων, αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο να βρεθεί χωρίς προπονητήριο.

Επειδή το Κλειστό Γυμναστήριο Λάρισας έχει στο παρελθόν φιλοξενήσει με επιτυχία μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, αλλά και εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου.

Επειδή ενδεχόμενο κλείσιμό του, θα αφήσει «άστεγους» 330 αθλητές, οι οποίοι θα αναγκαστούν να μοιραστούν τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ΕΑΚ μαζί με αθλητές άλλων συλλόγων, χωρίς όμως οι χώροι να επαρκούν και με τον φόβο ότι θα είναι οι επόμενοι που θα κλείσουν, εάν δε βρεθεί φόρμουλα χρηματοδότησής τους.

Επειδή το Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης στη Λάρισα επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί στους Μεσογειακούς Αγώνες για την διεξαγωγή των αγώνων καλαθοσφαίρισης. Όμως με την αφαίρεση της διοργάνωσης, κινδυνεύει να κλείσει, ενώ υπάρχουν κονδύλια, συνολικού ύψους 126 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων μπορεί να διατεθεί για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και την επιβίωση αθλητικών εγκαταστάσεων.

Με βάση τα παραπάνω,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    * Επιβεβαιώνει τους σχεδιασμούς για διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεών του ΕΑΚ Λάρισας;

    * Σε ποια άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες θα προβεί προκειμένου να εξευρεθεί άμεσα λύση και να αποφευχθεί το κλείσιμο των εγκαταστάσεων;

    * Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τη διασφάλιση της βιώσιμης λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Λάρισας, τόσο για την τρέχουσα όσο και την επόμενη αγωνιστική σεζόν;

    * Προτίθεται να χορηγήσει μέρος του ποσού των 126 εκατ. ευρώ των ματαιωθέντων Μεσογειακών Αγώνων του 2013, για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και την χρηματοδότηση του ΕΑΚ Λάρισας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη