Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/03/2011

Ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ε.Αμμανατίδου: Παράνομη υλοτομία καταστρέφει τα ελληνικά δάση

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Μέχρι και το 30% της έκτασής τους υπολογίζεται ότι χάνουν τα δάση της Ελλάδας εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας. Είναι ενδεικτικό ότι το Οροπέδιο της Φολόης στην Ηλεία, όπου και βρίσκεται ένα από τα δύο δάση ήμερης βελανιδιάς της χώρας, κάθε χρόνο χάνει δεκάδες δέντρα με αποτέλεσμα το δάσος, που ανήκει στο δίκτυο Natura, να έχει απολέσει τουλάχιστον το 10% της έκτασής του τα τελευταία χρόνια. Επίσης, από το δάσος του Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας σύμφωνα με υπολογισμούς χάνονται το λιγότερο 100 δέντρα κάθε χρόνο, ενώ και το σημαντικό δάσος της Σαμοθράκης ακολουθεί την ίδια μοίρα.

Μολονότι η πρακτική αυτή ακολουθείται εδώ και χρόνια, φέτος, λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης και του αυξημένου κόστους του πετρελαίου θέρμανσης, φαίνεται ότι τα κρούσματα έχουν επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα πολύτιμα δένδρα να μετατρέπονται σε καυσόξυλα. Σύμφωνα με στοιχεία του Δασαρχείου Βόλου τα κρούσματα παράνομης υλοτομίας στην περιοχή του Πηλίου έχουν τριπλασιαστεί. Μια ακόμα περίπτωση αποτελεί το πευκοδάσος στα Κανάκια της Σαλαμίνας, σχετικά με το οποίο ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας υλικό που απεικονίζει φορτηγά φορτωμένα με κορμούς δένδρων χωρίς το δασαρχείο να έχει παραχωρήσει καμία σχετική άδεια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων, πολλοί κάτοικοι χωριών που βρίσκονται πέριξ των δασών στρέφονται για το βιοπορισμό τους σε αυτή την ιδιαίτερα επικερδή παράνομη δραστηριότητα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα παράνομα προϊόντα ξυλείας δημιουργούν μεγάλα κέρδη.

Την ίδια στιγμή δεν λείπουν και τα περιστατικά βίας κατά των δασικών υπαλλήλων που καλούνται να ελέγξουν καταγγελίες. Στην Πιερία, δύο υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών Κατερίνης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, καθώς δέχθηκαν επίθεση από συμμορία λαθραίων υλοτόμων, οι οποίοι ήσαν εξοπλισμένοι με σιδηρολοστούς!

Τα κατά τόπους δασαρχεία επικαλούνται έλλειψη προσωπικού και εποπτικών μέσων, ενώ, επιπλέον, απʼ ό,τι φαίνεται, δεν διενεργείται κανένας έλεγχος ούτε στα σημεία πώλησης για εντοπισμό προϊόντων παράνομης υλοτομίας, τα οποία δεν μπορούν να πουληθούν νόμιμα καθώς δεν διαθέτουν παραστατικά.

Επειδή, η παράνομη υλοτομία έχει δυσμενή αποτελέσματα όπως εδαφική διάβρωση, ελάττωση των ποικιλιών άγριας χλωρίδας και πανίδας, καθώς και επιπτώσεις στις κλιματικές αλλαγές λόγω της απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων CO2 στην ατμόσφαιρα,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου