Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/03/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης του Π. Σκουρλέτη, εκπροσωπου Τύπου του ΣΥΝ στο ραδιόφωνο της ΕΤ3 (Σπυριδωνίδης- Ρενιέρη)

Για τις συνόδους κορυφής και την στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στην σύνοδο κορυφής με μόνο δεδομένο την απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου το οποίο όμως έχει ήδη αποτύχει . Οι τελευταίες υποβαθμίσεις, τόσο των τραπεζών όσο και της ελληνικής οικονομίας, η διαφαινόμενη υστέρηση στα  φετινά έσοδα καθώς και η εκτίναξη της ανεργίας   καταδεικνύουν μερικές μόνο πλευρές την οριακής κατάστασης που βρισκόμαστε.

Η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Το μνημόνιο  έχει αποτύχει παταγωδώς.  Το περίφημο συνολικό πακέτο διεκδίκησης για το χρέος στο οποίο αναφέρεται ο πρωθυπουργός είναι αδειανό . Η φράση του πρωθυπουργού, πως αγωνίζεται για να λειτουργήσουν οι αγορές προς όφελος των πολιτών, είναι σαν να βάζουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να δεσμευθεί για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας ερήμην του ελληνικού λαού. Οφείλει να ζητήσει δημοψήφισμα για την έγκριση η την απόρριψή του. Το προτεινόμενο σύμφωνο αποτελεί ένα ευρωπαϊκό μνημόνιο διαρκείας που συνταγματοποιεί το νεοφιλελευθερισμό και θα σημάνει το τέλος της πολιτικής .

Η  διεκδίκηση μιας συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους με βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές στη δομή της ευρωζώνης και η υιοθέτηση μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής που θα προστατεύει την εργασία και θα προωθεί την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας  αποτελεί έναν ορατό δρόμο εξόδου από την κρίση .

To Γραφείο Τύπου