Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/03/2011

Ανακοίνωση του Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΝ για τη δυσοσμία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου

Μετά την πολύμηνη κυβερνητική σιωπή σχετικά με την πρόοδο των ερευνών για όσα καταλογίζουν οι φάκελοι της UEFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά και τα πολλαπλά κρούσματα βαρβαρότητας που υποθάλπουν οι παράγοντες στα γήπεδα, οι αλληλοκατηγορίες και οι «νέες» αποκαλύψεις αποτελούν τη φυσική κλιμάκωση στο  λυσσαλέο πόλεμο της επικράτησης κερδοσκοπικών συμφερόντων στην αγορά του αθλητικού τζόγου.

Η φίλαθλη γνώμη γνωρίζει καλά από ποιους και πως διοικείται το ποδόσφαιρο ακόμα, αντί να βρίσκονται στη φυλακή. Παρομοίως με περιπτώσεις σκανδάλων όπως το Βατοπέδι και η Siemens, ο φίλαθλος κόσμος δεν έχει δει ποτέ να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι για όσα τραγικά διαδραματίζονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η κυβερνητική ανοχή αναδεικνύει ξανά τις σχέσεις διαπλοκής που υπάρχουν ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των κυρίαρχων ΠΑΕ με κύκλους της πολιτικής και των ΜΜΕ, όταν αυτοί δεν είναι τα ίδια πρόσωπα.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η αθλητική ηγεσία σαν σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος εξακολουθούν να κρύβονται πίσω από το λεγόμενο «αυτοδιοίκητο» του καρτέλ του τζόγου, σαν να πρόκειται για μια υπέρτατη αρχή υπεράνω του συντάγματος της χώρας και του ποινικού κώδικα, νομίζοντας ότι έτσι απαλλάσσονται από τις δικές τους βαρύτατες ευθύνες.

Ο Συνασπισμός έχει τοποθετηθεί κατʼ επανάληψη για όλους τους κρίκους της αλυσίδας που χειραγωγεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ρωτάμε λοιπόν και σήμερα την κυβέρνηση:  

   1. Τι απέγιναν οι φάκελοι για τα στημένα παιχνίδια;

   2. Θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Σούπερ Λιγκ μέσω του ΟΠΑΠ;

   3. Επιμένει στην παροχή νέων αδειών αθλητικού στοιχηματισμού και την απελευθέρωση του τζόγου;

   4. Πότε έγινε ο τελευταίος έλεγχος πόθεν έσχες των παραγόντων, των διαιτητών και των μάνατζερ και με ποια αποτελέσματα;

   5. Διεξάγονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι ντόπινγκ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο;

   6. Εάν έχει γίνει έλεγχος νομιμότητας στο πρωτάθλημα Βʼ Εθνικής, έχουν εντοπισθεί περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ομάδων και χειραγώγησης αγώνων; 

Τελικά, αφού αναρωτηθούμε τι νόημα έχει υπό τις παρούσες συνθήκες η συμμετοχή ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των επόμενων ετών, ας μας απαντήσει η κυβέρνηση εάν σκοπεύει έστω και την ύστατη στιγμή να λάβει τα οποιαδήποτε μέτρα για το λαϊκό άθλημα του ποδοσφαίρου.

Για όλα τα παραπάνω η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει άμεσα επίκαιρη ερώτηση στην Ελληνική Βουλή και παράλληλα θα επαναφέρει με νέα ερώτηση το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο και την UEFA. Η κοροϊδία του φίλαθλου κοινού ας τελειώσει εδώ και τώρα.

Τμήμα Αθλητισμού