Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/03/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής/Επιτροπή ΔΕΚΟ του ΣΥΝ - Εκβιασμοί, στυγνή εκμετάλλευση και απολύσεις στην Ιδιωτικοποιημένη Ολυμπιακή

Το «θαύμα» της «εξυγίανσης» της Ολυμπιακής δεν έγινε….

Σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων στις  Εταιρείες Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καταγγέλλεται ότι, η  ιδιωτικοποιημένη εταιρεία Ολυμπιακή, διάδοχος της δημόσιας ΟΑ,  αποδεικνύεται πρωτοπόρος στην παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Τα επιχειρηματικά της σχέδια, αντί να προωθούν κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο, ξεκινούν με τη  στυγνή εκμετάλλευση των εργαζόμενων.

Έχει καθιερωθεί η  αυθαιρεσία στις εργασιακές  σχέσεις,  αγνόηση της εργατικής νομοθεσίας και εφαρμογή του «Νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη»  σε όσους αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι. Καθημερινή πρακτική οι  απολύσεις.

Πρόσφατα η επιχείρηση, απέλυσε εργαζόμενη, ιδρυτικό μέλος του συνδικάτου στη  Olympic Handling, επειδή άσκησε το αναφαίρετο συνταγματικό της δικαίωμα να συνδικαλίζεται και να ενδιαφέρεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της, καθώς  και των υπόλοιπων εργαζόμενων. Γιατί σαν ιδρυτικό μέλος πρωτοστατούσε στην συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζόμενων.

Τέτοια  φαινόμενα αποδεικνύουν τι είδους μεταρρυθμίσεις ήθελαν τα κόμματα του δικομματισμού στον δημόσιο τομέα, τι περιμένει σήμερα τους εργαζόμενους στην εποχή του Μνημονίου.

Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του συνδικάτου προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Πολιτείας, η εταιρεία εξακολουθεί να δείχνει το αυταρχικό της πρόσωπο, παραβιάζοντας συνεχώς την εργατική νομοθεσία, προβαίνοντας σε μαζικές απολύσεις και δημιουργώντας ένα κλίμα ανασφάλειας και τρομοκρατίας στους εργαζόμενους, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα σε όσους διαλέγουν την συνδικαλιστική τους οργάνωση. Να τους αποτρέψει από αυτό που την φοβίζει περισσότερο από κάθε τι άλλο.

Η Ιδιωτικοποιημένη ΟΑ δεν χρειάσθηκε πολύ καιρό για να επιβεβαιώσει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα. Τα φιλελεύθερα ιδεολογήματα για την επιχειρηματικότητα και την αγορά, για επενδύσεις που  θα αναπτύξουν την οικονομία της χώρας και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, δεν άντεξαν στην σκληρή πραγματικότητα.

Το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης, που εμφανίσθηκε σαν η «σωτήρια» λύση για την δημόσια Ολυμπιακή και το σταμάτημα της δήθεν αιμορραγίας του Ελληνικού λαού, κατέρρευσε μέσα σε λίγους μήνες. Η αποτυχία της «μεταπώλησης» της εταιρείας στην Aegean επέτεινε την κατάσταση και έδειξε πως  η MIG που παρέλαβε μια εταιρεία με παγκόσμιο δίκτυο με την μεγαλύτερη ασφάλεια στην παγκόσμια αγορά, με τις καλύτερες προϋποθέσεις για ανάπτυξη, την συρρίκνωσε σε μια μικρή  τοπική εταιρεία. Το κόστος των επιλογών πρέπει να πληρώσουν τώρα οι εργαζόμενοι.

Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Είναι υποχρεωμένοι να οργανώσουν την αντίστασή τους. Να οργανωθούν στα συνδικάτα και να αναπτύξουν στο μέγιστο βαθμό την αλληλεγγύη τους. Για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι απέναντι σε  συνδικαλιστικές διώξεις, για να σταματήσουν οι  απολύσεις, για να επανέλθουν στο δημόσιο οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής