Skip to main content.
10/03/2011

Για την Αριστερή Εναλλακτική Διέξοδο - Για την επανίδρυση της Ευρώπης! - του Γιάννη Μπουρνούς*

Το Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθήνα διεξάγεται σε μια από τις πλέον κομβικές στιγμές για το παρόν και το μέλλον της Ευρωζώνης και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ώρα που η κυβέρνηση Παπανδρέου, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και η ευρωπαϊκή δεξιά τρέμουν κάθε φορά που ένας “οίκος αξιολόγησης” υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Αριστερά, σε συνέργεια με συνδικάτα, κινήματα και ένα ιδιαίτερα αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό από ολόκληρη την Ευρώπη, ανταλλάζουν εμπειρίες αγώνων και επιχειρούν να διαμορφώσουν -για πρώτη φορά- ένα συνεκτικό, ριζοσπαστικό και “μάχιμο” πλαίσιο αριστερής διεξόδου από την κρίση χρέους.

Μια τέτοια διέξοδος, όμως, δεν μπορεί να ανοίξει μόνο μέσα από τη διατύπωση ορθών εναλλακτικών προτάσεων (τις οποίες χρειαζόμαστε επειγόντως!). Θα αρχίσει να διαμορφώνεται ως υπαρκτός ορίζοντας μόνο μέσα από τη συγκρότηση πανευρωπαϊκών μετώπων αντίστασης και διεκδίκησης της ανατροπής του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, στο οποίο βασίζεται η σημερινή δομή και λειτουργία της Ε.Ε., καθώς και οι συνθήκες που την προσδιορίζουν.

Τέτοια μέτωπα δεν είναι δυνατόν να συγκροτηθούν, αν η Αριστερά αυτοεγκλωβίζεται σε εθνοκεντρικού τύπου θεωρήσεις, προτάσσοντας ως άμεση αναγκαιότητα τη συγκρότηση “εθνικού τύπου” μετώπων αντίστασης στις “αλλότριες δυνάμεις κατοχής”.

Ο Συνασπισμός και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς οργανώνουν στην Αθήνα ένα μεγάλων διαστάσεων Συνέδριο παγκοσμίου βεληνεκούς, για να αναδείξουν μια διαφορετική λογική, βασισμένη στον νέο αριστερό διεθνισμό που αναδύθηκε με τον ερχομό του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος και φορτισμένη από την ανάγκη πανευρωπαϊκής οργάνωσης της ταξικής αντιπαράθεσης. Γιατί, αν η αριστερά και οι πολύμορφοι κοινωνικοί δρώντες της Ευρώπης δεν κατορθώσουν να ανοίξουν δρόμους συλλογικής έκφρασης και πολιτικοποίησης της ογκούμενης κοινωνικής οργής, οι υποτελείς κοινωνικές τάξεις και ομάδες σε ολόκληρη την ήπειρό μας θα ηττηθούν με πάταγο και θα παραδοθούν, μέσα από την ενορχηστρωμένη καλλιέργεια του γενικευμένου φόβου, της καταστολής και της ανασφάλειας, στην επιρροή των αντιδραστικών δυνάμεων του εθνικισμού, του ρατσισμού και της ακροδεξιάς.

Απέναντι στην “υπεύθυνη στάση” της κυβέρνησης Παπανδρέου και των συμμάχων της, που εκφωνείται καθημερινά μέσα από τα δελτία ειδήσεων και τα μανιφέστα μίσους και αυταρχισμού των πολιτικών, τεχνοκρατικών και δημοσιογραφικών εκφραστών του ηγεμονικού μπλοκ εξουσίας, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και τα κινήματα προτάσσουν τη μαχητική ανυπακοή απέναντι σε κάθε νόμο, διεθνή σύμβαση και “μεταρρύθμιση” που καταπατά βασικές δημοκρατικές αρχές και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Απέναντι στον “ρεαλισμό” του “Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας” και την επιχειρούμενη πανευρωπαϊκή συνταγματοποίηση της κοινωνικής εξαθλίωσης, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και τα κινήματα προτάσσουν ένα συνεκτικό πλαίσιο αντιπροτάσεων, βασισμένο στην αλληλεγγύη των “από κάτω”, ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που φέρνει στο προσκήνιο, μέσα από ριζικές αλλαγές που μπορούν να εφαρμοστούν “από αύριο το πρωί”, ένα δρόμο διαφορετικό: τον δρόμο της επανίδρυσης της Ευρώπης, στην κατεύθυνση της οικονομίας των αναγκών και του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα.

* Ο Γιάννης Μπουρνούς είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=603789