Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/03/2011

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ, ΤΟΥ π. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ π. ΣΥΜΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ DIE LINKE, Ο. LAFONTAINE και του ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ ΣΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Ο π. Υπουργός οικονομικών Γερμανίας O. Lafontaine, βρέθηκε σήμερα μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Α. Τσίπρα και τον Μανώλη Γλέζο στο Σκοπευτήριο Καισαριανής όπου συνομίλησαν με παρεβρισκόμενους αγωνιστές της αντίστασης και κατέθεσε στεφάνι.

Ακολούθησαν οι παρακάτω δηλώσεις:

Δηλώσεις του π. Υπουργού Οικονομικών Γερμανίας και π. Συμπροέδρου του Die Linke, κ. Oskar Lafontaine:

    * Για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής:

Πρέπει να υπάρξει μια ρητή αλλαγή στην ΟΝΕ για να προκύψει μια σημαντική αντιμετώπιση του προβλήματος. Το σημαντικότερο είναι να βρούμε ένα τρόπο να μειωθούν οι οικονομικές αποστάσεις των διαφόρων χωρών. Δεν είναι δυνατό η μία χώρα να κάνει μόνο εξαγωγές και η άλλη μόνο εισαγωγές. Ο τρόπος για να το καταφέρουμε αυτό είναι να υπάρχει πανευρωπαϊκά ένας συντονισμός σε ό,τι αφορά τους μισθούς. Το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν μια πολιτική λιτότητας. Γιʼ αυτό πρέπει να αλλάξει με ένα τρόπο και η πολιτική με τον οποίο δεν θα βρίσκεται συνέχεια αντιμέτωπη με τους νόμους. Η τωρινή πολιτική έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να καταφέρει τίποτε, οπότε πρέπει να αλλάξει.

    * Για την Μέρκελ και την οικονομική πολιτική που ακολουθεί:

Η κα Μέρκελ ξεκινάει τη σκέψη της από ένα λάθος σημείο. Πιστεύει ότι η Γερμανία ξοδεύει περισσότερα και ζει σε καλύτερη κατάσταση από ότι θα έπρεπε. Αυτό έιναι ένα μεγάλο λάθος. Γιατί μια χώρα η οποία παράγει περισσότερα από όσα μπορεί να ξοδέψει και να χρησιμοποιήσει η ίδια, ζει πολύ καλά και έχει περισσότερες δυνατότητες για πρόοδο. Μία τέτοια χώρα αναγκάζει άλλες χώρες να χρεώνονται συνέχεια. Σε αυτό το πρόβλημα πρέπει να δωθεί μια λύση.

    * Σχετικά με την επίσκεψή του στο Σκοπευτήριο Καισαρινής:

Είμαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι εδω όπου εν ονόματι της Γερμανίας έχουν διαπραχθεί πολύ μεγάλα εγκλήματα. Και ως Γερμανός νιώθεις την ανάγκη να ζητήσεις συγνώμη γιʼ αυτά τα αίσχη. Με συγκίνησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι σήμερα ήρθαν εδώ άνθρωποι οι οποίοι μου διηγήθηκαν τις προσωπικές τους μνήμες εκείνης της εποχής. Για εμάς, που καταφέραμε να ζήσουμε και συνεχίζουμε να ζούμε, είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να μιλάμε γιʼ αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τις ιδέες  τους. Αυτό σημαίνει ότι παντού πρέπει να δίνουμε αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία. Παντού να δίνουμε μάχες και να αντιστεκόμαστε σε χώρους όπου ασκείται βία σε ανθρώπους. Αν ρίξουμε μια ματιά στον κόσμο βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν αλλά είναι κάτι το οποίο ακόμα συμβαίνει. Αυτό είναι ο βασικός άξονας της αριστερής πολιτικής: ότι παντού στον κόσμο πρέπει να προστατεύεται η αξία της ανθρώπινης ζωής. Και ακριβώς γιʼ αυτό είναι για μένα τόσο σημαντικό το να βρίσκομαι εδώ.

Δηλώσεις του Μ. Γλέζου:

Μας συγκινεί η παρουσία του αντιφασίστα Όσκαρ Λαφοντέν εδώ στον τόπο των εκτελέσεων. Θα ήθελα να σημειώσουμε ένα γεγονός: ότι με το έπος του ʼ40, ʼ41 ο ελληνικός λαός άλλαξε την πορεία του πολέμου υπέρ των συμμάχων και εναντίον του Χίτλερ. Και οι θυσίες του ελλνηνικού λαού κατά την διάρκεια της κατοχής απαιτούν να είναι η συμεριφορά της Ευρώπης απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλιώτικη. Όχι η γνωστή αχαριστία της. Ιδιαίτερα η Γερμανία η οποία δε ζει σήμερα κάτω από το καθεστώς των ναζί, ιδιαίτερα η Γερμανία έπρεπε να δείξει άλλου είδους στάση.

Δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξη Τσίπρα:

Η παρουσία του Ο. Λαφοντέν στο Σκοπευτήριο της Καισανιανής έχει ιδιαίτερα συμβολική αξία. Μετά από 67 χρόνια, ερχόμαστε εδώ -αδελφομένοι πια- για να τιμήσουμε τους 200 έλληνες κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές. Είμαστε υπερήφανοι γιʼ αυτή τη θυσία. Είμαστε περήφανοι για τους αγώνες του ελληνικού λαού. Η ιστορία του ελληνικού λαού είναι συνυφασμένη με τους αγώνες για ελευθερία, δικαιοσύνη και ζωή. Αυτή η ιστορία δεν είναι μόνο ελληνική, είναι οικουμενική. Η ελληνική αριστερή αντίσταση δεν ανήκει μόνο στους έλληνες. Ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα. Είναι κτήμα και των Γερμανών αγωνιστών, είναι κτήμα ολόκληρης της Ευρώπης. Έτσι πιστεύουμε ότι και τώρα, ο αγώνας του ελληνικού λαού για προκοπή, κοινωνική δικαοσύνη και ευημερία, ο αγώνας του ελληνικού λαού απέναντι σε όλους όσοι θέλουν να του στερούν το δικαίωμα στη ζωή, είναι κοινός αγώνας με τον αγώνα των Γερμανών εργαζόμενων, των ευρωπαίων εργαζόμενων για ευημερία και προκοπή. Με αυτήν την έννοια, θα ήθελα να συγχαρώ τον Ο. Λαφοντέν και την γερμανική αριστερά, την Die Linke που συμπαρίσταται στον αγώνα των ελλήνων εργαζομένων απέναντι στην κυρίαρχη στην Ευρώπη πολιτική της κας Μέρκελ, που θέλει να συνθλίψει τους εργαζόμενους προς όφελος του κεφαλαίου. Διεκδικούμε μια Ευρώπη των λαών, των εργαζομένων, των κοινωνικών αναγκών και θα την κερδίσουμε ενωμένοι απέναντι στις δυνάμεις που θέλουν να επιβάλλουν την Ευρώπη των αγορών.

To Γραφείο Τύπου