Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/10/2003

Οι αναπληρωτές καθηγητές  πρέπει να υπαχθούν στην Οδηγία 1999/70 περί μετατροπής των διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου

Οι αναπληρωτέςκαθηγητές  πρέπει να υπαχθούν στηνΟδηγία 1999/70 περί μετατροπής των διαδοχικώνσυμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε

Παρά την διπλωματική απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κας Α.Διαμαντοπούλου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Α.Αλαβάνου, φαίνεται ότι το διάστημα των δύο μηνών περίπου (του καλοκαιριού) ανάμεσα σε δύο διαδοχικές συμβάσεις των αναπληρωτών καθηγητών δεν αποτελεί αιτία εξαίρεσης τους από την Οδηγία 1999/70.
Υπενθυμίζεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα 81/2003 το οποίο "εφαρμόζει" την Κοινοτική Οδηγία 1999/70 ορίζει ως διαδοχικές συμβάσεις τις συμβάσεις στον ίδιο εργοδότη όταν δεν μεσολαβεί μεταξύ των συμβάσεων χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 20 ημερών. Αυτός ο ορισμός των διαδοχικών συμβάσεων αφήνει εκτός προστασίας τους αναπληρωτές καθηγητές, τους καθηγητές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, αφού μεσολαβεί το διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών, κατά το οποίο όμως ούτε ο "συγκρίσιμος εργαζόμενος" δηλ. ο μόνιμος καθηγητής, δεν εργάζεται.

Η ερώτηση του Αλ.Αλαβάνου είχε ως εξής:

"Κάθε χρόνο στα ελληνικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρουσιάζονται κενές θέσεις σε διδάσκοντες εκπαιδευτικούς. Οι κενές οργανικές αυτές θέσεις καλύπτονται κάθε χρόνο με αναπληρωτές ή ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.Αποτέλεσμα αυτών είναι να εργάζονται οι ίδιοι εκπαιδευτικοί πολλές φορές στο ίδιο σχολείο, με σύμβαση ορισμένου χρόνου ενός σχολικού έτους, να απολύονται στο τέλος του σχολικού έτους και να επαναπροσλαβάνονται στην αρχή του. Έτσι υπάρχει διακοπή δύο μηνών μεταξύ δύο διαδοχικών συμβάσεων όσο είναι οι διακοπές των "συγκρίσιμων εργαζόμενων" κατά την έννοια της Οδηγίας 1999/70/EK". Ο ευρωβουλευτής ζητούσε την γνώμη της Επιτροπής για την ορθή εφαρμογή της Οδηγίας 1999/70 για τους αναπληρωτές καθηγητές.
Η ελληνίδα Επιτρόπος Α.Διαμαντοπούλου στην απάντηση τονίζει "Εάν ένα κράτος μέλος προβλέπει ορισμό των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου ο οποίος στην πράξη υπονομεύει τον προστατευτικό σκοπό της οδηγίας, ένας τέτοιος ορισμός δεν είναι συμβατός με την κοινοτική νομοθεσία."

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση της Επιτρόπου:

"Σύμφωνα με την οδηγία 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη από τη CES (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων), την UNICE (Ένωση των Συνομοσπονδιών της Βιομηχανίας και των Εργοδοτών της Ευρώπης) και το CEEP (Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίων Επιχειρήσεων), εναπόκειται στα ίδια τα κράτη μέλη, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, να καθορίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου θεωρούνται ως "διαδοχικές" (ρήτρα 5.1).
Εντούτοις πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένας από τους στόχους της οδηγίας είναι η πρόληψη της κατάχρησης που προέρχεται από τη σύναψη διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Εάν ένα κράτος μέλος προβλέπει ορισμό των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου ο οποίος στην πράξη υπονομεύει τον προστατευτικό σκοπό της οδηγίας, ένας τέτοιος ορισμός δεν είναι συμβατός με την κοινοτική νομοθεσία."

To Γραφείο Τύπου