Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/03/2011

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πυρηνική απειλή «ΣΕ ΠΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΖΩΕΣ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟΤΙΜΩΝΤΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΕΡΔΗ;» --Εκδήλωση διαμαρτυρίας Τετάρτη 16/3 στις 6.00μμ στα Προπύλαια

Η τραγωδία που πλήττει τις μέρες αυτές την Ιαπωνία, εκτός από τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων, των αγνοουμένων , των αστέγων και τις ασύλληπτης έκτασης υλικές καταστροφές, ανέδειξε με τον πλέον ανατριχιαστικό τρόπο πως η πυρηνική απειλή είναι πάντοτε εφιαλτικά παρούσα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες του πυρηνικού λόμπυ να πείσει την παγκόσμια κοινότητα για το αντίθετο.

Η κατάρρευση των εγκαταστάσεων στον πυρηνικό αντιδραστήρα Φουκουσίμα 1, βορειοανατολική του Τόκυο, τα σοβαρά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και στους άλλους  αντιδραστήρες του ίδιου εργοστασίου, οι ολοένα και περισσότερο αυξανόμενες πιθανότητες τήξης πυρήνων, η διαρροή στη ατμόσφαιρα ραδιενεργών και τοξικών ουσιών, η προσπάθεια εκκένωσης της περιοχής σε ακτίνα είκοσι τουλάχιστον χιλιομέτρων (200 χιλιάδες κάτοικοι), η αγωνιώδης παρακολούθηση των αερίων μαζών ώστε να προβλεφθεί η κλίμακα της όποιας διασποράς των τοξικών αερίων και σε άλλες περιοχές του πλανήτη δίνουν καθαρά το στίγμα της πραγματικότητας:

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ελέγξιμη, δεν είναι ποτέ ακίνδυνη, δεν είναι δυνατόν να αποτελεί ενεργειακή επιλογή για καμία χώρα του κόσμου!

Ας μη ξεχνάμε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ιαπωνίας αποτελούσαν , λόγω της τεχνολογικής τους αρτιότητας αλλά και τα πολλαπλά μέτρα ασφαλείας στη χώρα, το αγαπημένο  παράδειγμα ασφαλούς, παραγωγικής και κοινωνικά επωφελούς επένδυσης για  το πυρηνικό λόμπυ και τους πολιτικούς και επιστημονικούς του συνεργάτες, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση προωθεί τη διαπραγμάτευση συμβολαίων πολλών δις δολαρίων, ώστε ιαπωνικές εταιρίες να αναλάβουν την κατασκευή αντίστοιχων εργοστασίων σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία (παρόμοιες συζητήσεις γίνονται και με κυβερνήσεις γειτονικών μας χωρών). Τα γεγονότα που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη, αποκαλύπτουν πόσο απέχουν οι εκτιμήσεις αυτές από την πραγματικότητα.

Αυτή την ώρα λοιπόν, είναι – περισσότερο παρά ποτέ- αναγκαίο να αντιληφθούμε , να απαιτήσουμε και να αγωνιστούμε για την ματαίωση των σχεδίων εγκατάστασης νέων πυρηνικών εργοστασίων  οπουδήποτε στον πλανήτη. Δεν είναι πια δυνατό να ανεχόμαστε την υπονόμευση όχι μόνο της ευημερίας και της υγείας αλλά και της ίδιας της ζωής των ανθρώπων  από την προώθηση των ασύλληπτων για το μέσο πολίτη κερδών της πυρηνικής αγοράς  και τις δαιδαλώδεις και σκοτεινές  πολιτικές και οικονομικές της συμμαχίες.

Ακόμη περισσότερο όταν στη δική μας γειτονιά, αυτή των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, με την ιδιαίτερη γεωπολιτική αστάθεια, τα αλλεπάλληλα κρούσματα  πολεμικών αναφλέξεων, βίας, πολιτικής διαφθοράς και αδιαφάνειας αλλά και την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα σχεδιάζεται η ανέγερση πληθώρας πυρηνικών εργοστασίων, με το σαθρό επιχείρημα τις ενεργειακής αυτάρκειας !

Απαιτούμε από την  κυβέρνηση :

- να δηλώσει επισήμως, σαφώς  και κατηγορηματικά ότι η χώρα μας δεν ενδιαφέρεται σε καμία περίπτωση για τέτοιου είδους ενεργειακές λύσεις και να πάρει όλες τις δυνατές πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες ώστε να αποτρέψει την υλοποίηση παρόμοιων σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή.

- να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να σταματήσουν οι εγκαταστάσεις νέων πυρηνικών εργοστασίων στα κράτη- μέλη της και να σταματήσει η επιμήκυνση του χρόνου ζωής όσων ήδη λειτουργούν (κίνηση με στόχο τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία την οποία έχει ήδη εξαγγείλει  η γερμανική κυβέρνηση και αναμένεται να ακολουθήσει η γαλλική και  βρετανική).

Αγωνιζόμαστε μαζί με το ελληνικό και το διεθνές αντιπυρηνικό κίνημα και καλούμε τους Έλληνες και ευρωπαίους πολίτες να ματαιώσουν τα σχέδια των εμπόρων του πυρηνικού ολέθρου.

Καλούμε τους πολίτες της Αθήνας την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 6.00 το απόγευμα στα Προπύλαια, σε  εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της πυρηνικής απειλής.

Ο αγώνας κατά των πυρηνικών είναι αγώνας για τη ζωή μας!

To Γραφείο Τύπου