Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/03/2011

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ: Άμεση ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης της χώρας - Αναγκαία και επείγουσα η αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής

Με αφορμή το σεισμό στην Ιαπωνία επιβάλλονται άμεσα:

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ιαπωνία μετά τον ισχυρό σεισμό, το φονικό τσουνάμι, τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε 3 πυρηνικούς αντιδραστήρες, στο συγκρότημα Φουκοσίμα, τους χιλιάδες νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές σε υποδομές και κτήρια, μας αφήνουν άναυδους. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον δοκιμαζόμενο ιαπωνικό λαό.

Πρώτον: Άμεση ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.

Οφείλουμε να σκεφτούμε, μια και εμείς ζούμε σε μια περιοχή μεγάλης σεισμικότητας (τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη) τι γίνεται  με την αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη η άποψη, ότι παρά τις όποιες διαφορές δεν υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που να μην έχουν σεισμικό κίνδυνο.

Η κυβέρνηση οφείλει, αξιοποιώντας τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων ΟΑΣΠ, ΙΤΣΑΚ, ΤΕΕ κλπ,  να προχωρήσει σε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από κάποιο ισχυρό σεισμό.

Είναι  γνωστό σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε το ΤΕΕ το 2007  ότι το Εθνικό Πρόγραμμα για την Αντισεισμική Ενίσχυση των Υφισταμένων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ), ουσιαστικά βρίσκεται σε τέλμα γιατί οι κυβερνήσεις δεν έδειξαν διαχρονικά κανένα ενδιαφέρον. Με βάση το πρόγραμμα αυτό έπρεπε να ερευνηθούν το 75% των ιδιωτικών κτιρίων, το 65% των δημοσίων κτιρίων και το 45% των σχολείων που έχουν χτιστεί πριν το 1985 και, κατά προτεραιότητα, τα δημόσια κτίρια, αλλά και τα ιδιωτικά  όπου συχνάζει ιδιαίτερα η νεολαία. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι ελάχιστα βήματα έχουν γίνει στην κατεύθυνση αυτή.

Δεύτερον: Η απειλή από τα πυρηνικά εργοστάσια.

Οι εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες μιας χώρας με πολύ ψηλή τεχνολογική ανάπτυξη όπως η Ιαπωνία ήρθαν και με τραγικό τρόπο να επιβεβαιώσουν πόσο αναγκαία και επείγουσα   είναι η αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής, που στις μέρες εμφανίζεται και ως «πράσινη ενέργεια».

Πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο η εγκατάσταση νέων πυρηνικών σταθμών στην περιοχή και να προγραμματιστεί το ξήλωμα το ταχύτερο δυνατό, όσων λειτουργούν σήμερα.

Το γεγονός ότι οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν σε κάποιους από τους μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς του Κόσμου και μάλιστα στη μητρόπολη της πυρηνικής τεχνολογίας, την Ιαπωνία, όπου ξοδεύονται τεράστια ποσά για την έρευνα και την ασφάλεια, πρέπει να κάνει όλους όσοι θέλουν να εγκαταστήσουν πυρηνικούς σταθμούς στη γειτονιά μας να ξανασκεφτούν.

Η περιοχή μας, πέραν της υψηλής σεισμικότητας, δεν μπορεί να συγκριθεί σε επίπεδο  τεχνογνωσίας, οικονομικών και επιστημονικών δυνατοτήτων με την Ιαπωνία. Χαρακτηρίζεται  επιπρόσθετα από γεωπολιτική ρευστότητα και συνεχείς διενέξεις. Επομένως η πυρηνική ενέργεια είναι ειδικά για την εύφλεκτη και σεισμογενή περιοχή μας μία αδιέξοδη, επικίνδυνη, εγκληματική επιλογή.

Δυστυχώς στην περιοχή μας με παρότρυνση Ιταλών, Γάλλων, αλλά και Ρώσων προγραμματίζονται αρκετά πυρηνικά εργοστάσια.

Αυτή η εξέλιξη πρέπει να σταματήσει και η κυβέρνησή μας, που ως  σήμερα παραμένει άβουλη και απλός παρατηρητής στην εξάπλωση των πυρηνικών αντιδραστήρων, οφείλει να αφυπνιστεί και να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες  σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα στη περιοχή Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου για να αποτραπούν νέα πυρηνικά και να κλείσουν σταδιακά τα ήδη υπάρχοντα.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής