Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/03/2011

Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κριτσωτάκη, για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Μιχ. Κριτσωτάκης, μόλις ενημερώθηκε για τις συγχωνεύσεις των σχολείων της Κρήτης  δήλωσε:

«Όλα αυτά που γίνονται δεν είναι εκπαιδευτική πολιτική, αλλά καθαρά μνημονιακή, βαθιά αντιλαϊκή. Το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί σε συγχωνεύσεις με μοναδικό κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων, την περικοπή δημόσιων δαπανών με  μείωση των  οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών.

Ιδιαίτερα στο νομό μας δεν ελήφθησαν υπʼ όψη ούτε η ορεινότητα, ούτε η κατάσταση του οδικού δικτύου, ούτε καν οι κτιριακές υποδομές.»

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συγχώνευση του Λυκείου Μοχού, τόνισε:

«Το Λύκειο Μοχού είναι το μοναδικό Λύκειο στην Κρήτη που συγχωνεύεται – ουσιαστικά καταργείται! Αν ισχύουν οι λόγοι που είπε η κ. Υπουργός, έστω και στο ελάχιστο, ότι τα κριτήρια δεν είναι μνημονιακά αλλά εκπαιδευτικά, τότε υπάρχουν 2 λόγοι που αυτό το Λύκειο δεν πρέπει να κλείσει. Ο πρώτος είναι η προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Ν. Σ. Ηρακλείου και η πρόσφατη απόφαση του Δ. Σ. του Δήμου Χερσονήσου και ο δεύτερος ότι στις τουριστικές περιοχές, όπου παρατηρείται μαθητική διαρροή μεγαλύτερη από οπουδήποτε αλλού, δεν συγχωνεύονται και δεν κλείνουν σχολεία. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι σαφώς τουριστική αφού βρίσκεται στο επίκεντρο του τουρισμού της Κρήτης και σαφώς ορεινή.

Κατόπιν τούτων το σχολείο δεν πρέπει να  συγχωνευτεί – δεν πρέπει να κλείσει και πρέπει νʼ ακουστεί η πάνδημη και ομόθυμη απόφαση όλων των φορέων της περιοχής, της Δημοτικής Αρχής και του πρώην Ν. Σ. Ηρακλείου.»

Ταυτόχρονα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση έστειλε το παρακάτω μήνυμα στην κ. Υπουργό Παιδείας:

«Ένα Λύκειο κλείνετε στην Κρήτη και αυτό στην περιοχή αιχμής της τουριστικής κίνησης, όπου παρατηρείται μεγάλη μαθητική διαρροή και μάλιστα σε περιοχή παράλληλα ορεινή. Αυτό είναι ΛΑΘΟΣ και ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!»

Αύριο, ο Μ. Κριτσωτάκης θα συνοδεύσει Επιτροπή των κατοίκων και των φορέων της περιοχής στο Υπουργείο Παιδείας όπου θα συναντηθούν με την κ. Υπουργό.

To Γραφείο Τύπου