Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/10/2003

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με το Συντονιστικό των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Δημήτρης Στρατούλης, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με το Συντονιστικό των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων.

Μετά το πέρας της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συνταξιούχοι, από περήφανα γηρατειά, έγιναν παρίες του εκσυγχρονισμού, με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής.
Το κίνημα των συνταξιούχων δείχνει ότι, οι κοινωνικοί και πολιτικού αγώνες γράφουν ιστορία. Ιστορία δεν γράφουν οι παρέες.
Το κυβερνητικό κατεστημένο κάνει επίδειξη αυταρχισμού και ευδαιμονισμού, την ώρα που ολόκληρη η κοινωνία βρίσκεται στο πόδι, γιατί διακατέχεται από αισθήματα αδικίας, εγκατάλειψης και ανασφάλειας.
Ο εκσυγχρονισμός του κ. Σημίτη είναι ο νεοπλουτισμός για τους λίγους, που βρίσκονται στις παρέες εξουσίας και διαπλοκής και ο κοινωνικός αποκλεισμός για τους πολλούς, που σπρώχνονται κάθε μέρα στην γκρίζα ζώνη της φτώχειας και σε συνθήκες κάτω από τα όρια της ανεκτής διαβίωσης.
Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. σε προεκλογικές περιόδους συναγωνίζονται σε πλειοδοσίες για κατώτερες συντάξεις των 150 ή ων 152 χιλιάδων δραχμών, αλλά από κοινού τα δύο κόμματα αυτά, απέρριψαν προτάσεις του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας για εγγυημένο εθνικό εισόδημα με κατώτερο μισθό και σύνταξη.
Την ώρα που οι συνταξιούχοι διατάσσονται από την κυβέρνηση να είναι ευχαριστημένοι με το 1 ευρώ την ημέρα, που τους παρέχουν ως δήθεν κοινωνική παροχή, ή να είναι ευχαριστημένοι με τις χάρτινες υποσχέσεις για μελλοντική ευτυχία, την ίδια ώρα μπροστά στα μάτια όλων μας έχουν στήσει χορό δισεκατομμυρίων ευρώ οι προμήθειες στις συμβάσεις του δημοσίου και σε όλα τα προγράμματα της κρατικοδίαιτης διαπλοκής.
Δεν του φταίει κανένας άλλος του κ. Σημίτη. Η πολιτική του του φαίει, γιατί η πολιτική του καταστρέφει συστηματικά κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις, που αποτελούν στοιχείο κοινωνικής συνοχής αλλά και πολιτισμού αυτής της χώρας.

ΧΡ.ΤΡΙΑΝΤΗΣ (Εκ μέρους των συνταξιούχων): Κατ' αρχήν να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Συνασπισμού για τη σημερινή αποδοχή της συνάντησης που είχαμε.
Αναπτύξαμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες των συνταξιούχων μας, προβλήματα που αφορούν τις συντάξεις μας, την υγεία μας, την προνοιακή πολιτική, καθώς η κυβέρνηση επί σειρά ετών είναι γνώστης αυτών των προβλημάτων κι όμως έχουμε συναντήσει απαξιωτική μεταχείριση μέχρι σήμερα. Προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι μας οι οποίοι ζουν στον κοινωνικό αποκλεισμό σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, όχι δικά μας μόνο, προβλήματα που αφορούν την υγεία του λαού μας που συνεχώς υποβαθμίζεται στο έπακρο. Προβλήματα εξαφάνισης προνοιακής πολιτικής που τη βιώνουμε καθημερινά.
Επομένως λοιπόν κάτω από τις συνθήκες αυτές ζητήσαμε από τον Πρόεδρο του Συνασπισμού να συμπαρασταθεί στα προβλήματά μας που βασικά δήλωσε απερίφραστα ότι θα είναι στο πλευρό μας και θα αναδειχθούν δεόντως και επειγόντως.
Εκφράζουμε την ευχαρίστησή μας και δηλώνουμε και από το βήμα αυτό ότι σε κάθε περίπτωση που τα προβλήματα αυτά δεν σκύψει η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει επαρκώς και όχι με τη λεγόμενη Χάρτα Κοινωνικής Σύγκλισης του ενός ευρώ την ημέρα, εμείς θα βρεθούμε στους δρόμους των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και ήδη ετοιμαζόμαστε γι αυτούς τους αγώνες.

To Γραφείο Τύπου