Skip to main content.
16/03/2011

Mε αφορμή μια περιοδεία στην ορεινή Ευρυτανία - των Σταύρου Κοσμά-Πάνου Ρήγα- Βρασίδα Τσιριμώκου

ΣΥΖΗΤΑΜΕ με τους πολίτες και τους φορείς

ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ το πρόγραμμά μας

Προτάσσουμε άλλες πολιτικές

των  Σταύρου Κοσμά - Πάνου Ρήγα–Βρασίδα  Τσιριμώκου

(Με αφορμή μια περιοδεία στην Ορεινή Ευρυτανία)

Κάπως έτσι κωδικοποιούμε την εξάμηνη καμπάνια που επιχειρούμε οι δυνάμεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣ-ΜΟΥ και της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με στόχο να επικοινωνήσουμε με τους κατοίκους της υπαίθρου και τους συλλογικούς φορείς. Για να ενθαρ-ρύνουμε αντιστάσεις, να καταγράψουμε τα λαικά προβλήματα, να δείξουμε «δρόμους» και άλλες πολιτικές κατευθύνσεις,  να συνδέσουμε “γενικές πολιτικές” με “ειδικεύσεις”.

Η επιλογή μας δεν είναι τυχαία : Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πού οι μνημονιακές πολιτικές επιλογές σωρεύουν τρομακτικά αδιέξοδα, διαλύουν τις τοπικές οικονομίες και την μικρή  επιχείρηση, που φτω-χαίνουν τα νοικοκυριά και ανεβάζουν κατακόρυφα την ανεργία, την ώρα που η κοινωνία αμήχανη παρακολουθεί την χρεωκοπία της χώρας και του πολιτικού συστήματος, οι δυνάμεις της αριστεράς δεν μπορεί να είναι απούσες.  

Βρεθήκαμε στο διήμερο 28 και 1/03/2011 η αντιπροσωπεία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ με επικεφαλή τον γραμματέα της ΚΠΕ Δ. Βίτσα και τον Νίκο Στουπή και τους βουνίσιους συντρόφους μας στην ορεινή Ευρυτανία στην πιο απομονωμένη περιοχή της περιφέρειας. Όχι τυχαία...Διότι Ελλάδα δεν είναι η Αθήνα...Αντιπροχτές είμασταν στο Αλιβέρι, στην Κύμη, στην Εύβοια με τον Νίκο Χουντή...Διότι η ζωή «δεν κινείται» στον ρυθμό του αστικού χώρου και της πρωτεύουσας...Και θα πάμε παντού στην Στε-ρεά Ελλάδα.  

Το κλιμάκιο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ επισκέφτηκε τον Δήμαρχο Καρπενησίου και αντάλλαξε απόψεις για τον νέο καλλικρατικό Δήμο, τα προβλήματα του κακού οδικού δικτύου, του αποκλεισμού της Ευρυτα-νίας, την σήραγγα Τυμφρηστού, την συρρίκνωση του ΤΕΙ. Παρουσίασε τις θέσεις μας για την άρση της απομόνωσης των ορεινών περιοχών. Μίλησε και δεσμεύτηκε να φέρει πρόταση στην Βουλή για φτηνότερο πετρέλαιο, για τα φτωχά νοικοκυριά, για  τους ηλικιωμένους στα ορεινά χωριά.   

Στο Νοσοκομείο Καρπενησίου στον πρόεδρο και την επιστημονική Επιτροπή, επισημάναμε την υπο-βάθμιση του νοσοκομείου στην Β κλίμακα και την έλλειψη προσωπικού. Στον αντιπεριφερειάρχη Ευ-ρυτανίας θέσαμε τα θέματα λειτουργίας του νέου θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, την ενερ-γοποίηση των πόρων του ΠΕΠ για τις αναγκαίες υποδομές στην Ευρυτανία, την δημιουργία τοπικών οικονομιών, την ενσωμάτωση των ορεινών περιοχών στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της περιφέρειας. 

Στην ορεινή Ευρυτανία η εγκατάλειψη της υπαίθρου (από την πολιτεία), παίρνει δραματικές διασ-τάσεις.  To εγκληματικό αποτέλεσμα εις βάρος της ορεινής πατρίδας που αγγίζει τα όρια της “εθνικής προδοσίας” με ακέραιες τις ευθύνες όσων κυβέρνησαν τα τελευταία τριάντα σαράντα χρόνια, συντε-λέστηκε, εν τη απουσία πόρων για τεχνικές και κοινωνικές υποδομές.

Ανάπτυξη ακούμε και ανάπτυξη δεν βλέπουμε....Τελικά οι πόροι του ΠΕΠ, του ΕΣΠΑ οι προτεραιότη-τες των κυβερνώντων-τώρα και παλιότερα-αφορούσαν το υδροκέφαλο κράτος της Αθήνας.

Σήμερα η κυβέρνηση μειώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. “Αφήνει” όλο το πεδίο δράσης στην ελεύθερη αγορά που θα ρυθμίσει τα πάντα, προσαρμόζει τους πόρους στις μνημονικές επιταγές προς όφελος του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, πετάει στο περιθώριο την ύπαιθρο, την πατρίδα (δηλαδή τους ανθρώπους της), σπρώχνοντας ολόκληρα τμήματα πληθυσμού στην εξαθλίωση και στην αφάνεια.

Από τις «κραυγές» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε σπιθαμή της ελληνικής γής, από το ΠΑΣΟΚ στην ΝΔ και από την ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ φτάσαμε στην ολοκλήρωση της εγκατάλει-ψης του τόπου μας που ξεκίνησε το 1950 (και έκτοτε δεν ξανασήκωσε «κεφάλι»).

Από τα ΜΟΠ στο Α΄ ΚΠΣ, από το Β΄ ΚΠΣ στο Γ΄ ΚΠΣ και σήμερα στο ΕΣΠΑ, ο χορός των πακέτων καλά κράτησε. Ωστόσο αντί για περιφερειακή ανάπτυξη, για αποκέντρωση, για τεχνικές και κοινωνι-κές υποδομές, φτιάχτηκε το κράτος της Αθήνας και των πόλεων, ενώ η ύπαιθρος συνεχίζει χωρίς μέλ-λον και προοπτική. 

Η πρόκληση για μας, για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ βρίσκεται μπροστά. Εμείς λέμε με σαφήνεια : Η αλλάζο-υμε σαν τόπος ή βουλιάζουμε. Οι δυνάμεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στην περιφέρεια έχουμε ένα σαφές Πρόγραμμα για την περιφερειακή ανάπτυξη, για ένα νέο προσανατολισμό των τοπικών κοι-νωνιών και οικονομιών. Ένα πρόγραμμα που «καθορίζεται» και «διαπνέεται» από τις ανάγκες των ανθρώπων και των τοπικών κοινωνιών.....Την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους γνωρίσαμε. 

Σήμερα, εάν δεν μιλήσει η αριστερά για τα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης, της ανασυγκρό-τησης της υπαίθρου, τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, ποιος άραγε θα μιλήσει ; 

H για να το θέσουμε ανάποδα : Η αριστερά υπάρχει για να «τοποθετείται» στα λαικά προβλήματα, με ένα σχέδιο για την κοινωνία και όχι, για να τυρβάζει ως Λέσχη  Ακατάσχετης Ελεύθερης Φλυ-αρίας.

Τώρα, είναι η ώρα των νέων πολιτικών διεξόδων και προγραμμάτων...Των νέων πολιτικών συνθέσε-ων : Αριστεροί, σοσιαλιστές, περιβαλλοντικά ευαίσθητοι πολίτες, προοδευτικοί άνθρωποι, πο-λιτικοί χώροι, όσοι χωρίς προσωπικό όφελος εργαστήκαμε για την πατρίδα και την κοινωνία, οφείλουμε να δώσουμε ελπίδα, προοπτική και μέλλον για την κοινωνία και την νέα γενιά....Δεν  αρκούν πλέον οι καταγγελίες και οι ανέξοδες κραυγές....Χρειάζεται, Σχέδιο, Πρόγραμμα, και  Δυνάμεις που θα το υπηρετήσουν. Πρόγραμμα ρεαλιστικό, πειστικό, δυνάμενο να εφαρμοστεί...Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ σε αυτά δίνει όλες του τις δυνάμεις.      

Το κακό οδικό δίκτυο της Ευρυτανίας, ο Τυμφρηστός που κλείνει και αποκλείει ολόκληρη την περιοχή, οι επενδύσεις που γίνονται στα βουνά για να εξυπηρετούν τις ενεργειακές ανάγκες της Αθήνας (δηλαδή  του ελληνικού κράτους), η εγκατάλειψη της παραδοσιακής οικονομίας (ο αγροκτηνοτροφικός τομέας) προς όφελος της γκλαμουριάς, είναι η ανάπτυξη της ΝΔ και του ΠΑ-ΣΟΚ.

Γιατί άραγες, το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας να μην έχει περισσότερους πόρους για την Ευρυτανία...Αλλωστε τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα αυτόν τον σκοπό έχουν....Για να κινηθεί έτσι η τοπική οικονομία, να τονωθεί η απασχόληση, τα τοπικά αναπτυξιακά έργα, για να γίνουν υποδομές. Σε τέτοιες «περιοχές» και «χώρους» η κρατική παρέμβαση όχι μόνον χρειάζεται, αλλά επιβάλλεται.

Η ανεργία των νέων, το κακό το ριζιμιό, η εγκατάλειψη της τρίτης ηλικίας, το ΚΤΕΛ που κλείνει, οι α-ποκλεισμένοι άνθρωποι στα χωριά χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες, οι υπηρεσίες υγείας που δεν πα-ρέχονται, η διάλυση των τοπικών κοινωνιών, το αβέβαιο μέλλον, η έλλειψη προσδοκίας, δεν φτιάχτηκαν εν γένει από τις αστοχίες...του εν γένει πολιτικού συστήματος. 

Δεν φταίνε οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών για όλα αυτά. Τον ξέρουμε τον ένοχο, τις αιτίες έχουν  όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο : ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κυβέρνησαν και υλοποίησαν το μοντέλο ανάπτυ-ξης και της εγκατάλειψης  της Ευρυτανίας και της υπαίθρου εδώ και 40 χρόνια. Δεν κυβέρνησε η αρισ-τερά. Και το μοντέλο αυτό, φτιάχνει εκτός από κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. 

Αυτή η πολιτική που σήμερα είναι πλέον επιθετική για τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να ανατραπεί και μαζί της να ανατραπεί το πολιτικό προσωπικό και τα κόμματα που την υπηρέτησαν. Όχι βεβαίως από καπρίτσιο...Διότι απλά σήμερα έχουμε την πολυτέλεια της ύστερης γνώσης : Ότι καμία χώρα από τις 80 περίπου που μπήκαν σε καθεστώς στήριξης / ανάπτυξης από το ΔΝΤ δεν βγήκαν ωφελη-μένες και σε αναπτυξιακή τροχιά, αλλά σε κατάσταση εξαθλίωσης και με άγριο καπιταλισμό.

Εδώ σε αυτό το πεδίο οι τοπικές κοινωνίες έχουν τις δικές τους ευθύνες και πρέπει να τις αναλά-βουν....Στο πεδίο αυτό θα μετρηθούν....Αλλιώς θα χαθούμε στην δίνη της εξαθλίωσης.

Στερεά Ελλάδα, 15-3-2011

* Σταύρος Κοσμάς – Υπ. Αντιπεριφερειάρχης και μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΣΥΝ

** Πάνος Ρήγας-μέλος της ΚΠΕ-Συντονιστής του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΣΥΝ Στερεάς Ελλάδας

*** Βρασίδας Τσιριμώκος – Μέλος Περιφερειακού Συμβουλίου ΣΥΝ / Υπεύθυνος Προγράμματος 

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=605133