Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/03/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για την ανεύρεση τεμαχισμένων πτωμάτων σε χωματερές και κάδους απορριμμάτων

Με αποτροπιασμό και οργή παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες δημοσιεύματα που αναφέρουν την ανεύρεση τεμαχισμένων πτωμάτων –πιθανότατα μεταναστών– σε χωματερές και κάδους απορριμμάτων της Αθήνας. Ήδη έχουν βρεθεί έξι πτώματα, αλλά καμία πληροφορία δεν υπάρχει για τους δράστες ή την πορεία των αστυνομικών ερευνών. Γεννιέται έτσι η εύλογη απορία κατά πόσο η Αστυνομία έχει δώσει στην υπόθεση τη βαρύτητα που της αναλογεί.

Εκτός από φωτεινές εξαιρέσεις, η υπόθεση δεν απασχόλησε ούτε τον Τύπο, ούτε την κοινή γνώμη. Αυτό το πέπλο σιωπής, το οποίο προφανώς δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι τα θύματα είναι πιθανότατα μετανάστες, έχει αποτρέψει την ενεργοποίηση της κοινωνίας και την ομόθυμη καταδίκη από τους κοινωνικούς φορείς, καλλιεργώντας μια υπόγεια ανοχή.

Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές –που σε άλλες περιπτώσεις είναι λαλίστατες και προχωρούν ακόμη και σε επιλεγμένες «διαρροές» ευαίσθητων δεδομένων σε συνεργαζόμενες με αυτές δημοσιογράφους– δεν δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον να ενημερώσουν την κοινή γνώμη. Δεν θα εκπλαγούμε άλλωστε αν τις επόμενες μέρες ο κ. Λοβέρδος ανακοινώσει ότι θα στείλει το λογαριασμό για τις νεκροψίες στα ίδια τα θύματα ή σε όσους ανακινούν το ζήτημα. Με τέτοιες ενέργειες, η ελληνική κοινωνία εθίζεται στο ρατσισμό και για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο μετανάστης εύκολα προβάλλεται ως θύτης, σχεδόν ποτέ όμως ως θύμα, ακόμη και των πλέον ειδεχθών εγκλημάτων.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του Συνασπισμού καλεί τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να κινητοποιήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου του προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για την πορεία των ερευνών και πλήρης εξιχνίαση των εγκλημάτων. Υπενθυμίζουμε ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν υπάρχουν λαθραίες ζωές ή ζωές με μικρότερη αξία.   

Τμήμα Δικαιωμάτων