Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/10/2003

Ερώτηση Αλ.Αλαβάνου στην Commission για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις

Ερώτηση προς την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την "μαύρη τρύπα" των 3,9 δις ευρώ που απεκάλυψαν χθες έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκαν στην Ελληνική Βουλή μετά από ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΝ Παν.Λαφαζάνη, κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος.
Η ερώτηση του Αλ. Αλαβάνου προς την Commission έχει ως εξής:

"Στην Τράπεζα της Ελλάδος τηρείται από το ελληνικό Δημόσιο ο λογαριασμός 234 339/0 ο οποίος τροφοδοτείται από τα έσοδα αποκρατικοποίησης επιχειρήσεων του Δημοσίου. Όπως αποκαλύφθηκε από έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκαν στην Ελληνική Βουλή, από τον λογαριασμό αυτόν διατέθηκαν από το 2001 έως τις 20/09/2003 3,9 δις € για την κάλυψη τρεχουσών δαπανών του Δημοσίου.

Στα έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών μνημονεύονται συγκεκριμένα κονδύλια για την Ολυμπιάδα, τον ΤΑΠ/ΟΤΕ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την Εταιρία Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Βάμβακος, Νοσοκομεία, την κάλυψη αναγκών της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών κ.α.

Σύμφωνα με τους Κοινοτικούς κανόνες τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μπορούν να διατίθενται για την κάλυψη τρεχουσών δαπανών του προϋπολογισμού ή μόνο για τη μείωση του δημοσίου χρέους; Τι μέτρα προτίθεται να λάβει;"

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι σε προηγούμενη απάντηση στον Ευρωβουλευτή Αλ. Αλαβάνο ο Επίτροπος κ. Σόλμπες θεωρεί ότι τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις κατευθύνονται στην μείωση του δημόσιου χρέους αποδεικνύοντας έτσι ότι από το 2001 η κυβέρνηση παραπλανά τη Eurostat και την Commission.

Συγκεκριμένα ο Επίτροπος Solbes Mira αναφέρεται "στην προβλεπόμενη διάθεση εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις(που υπερβαίνουν σε μέσο όρο το 1% του ΑΕΠ) για την αποπληρωμή δημόσιου χρέους".

To Γραφείο Τύπου