Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/03/2011

Αποστολή του ΣΥΝ στη Βουλγαρία - Προετοιμασίες για το Βαλκανικό Δίκτυο της Αριστεράς

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, αποτελούμενη από τα μέλη της ΚΠΕ, Γιάννη Μπουρνού (Υπεύθυνο του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής) και Χρήστο Στάικο (μέλος του Γραφείου Τύπου), επισκέφθηκε στις 18-20 Μαρτίου τη Βουλγαρία και το κόμμα της "Βουλγαρικής Αριστεράς" (μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς), στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συγκρότησης του Βαλκανικού Δικτύου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των δύο κομμάτων, αποφασίστηκε η ιδρυτική συνδιάσκεψη του Βαλκανικού Δικτύου της Αριστεράς να διεξαχθεί στις 27-29 Μαΐου στη Σόφια.

Οι συζητήσεις με τη Βουλγαρική Αριστερά περιελάμβαναν κυρίως τα θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τις δύο χώρες, με στόχο την αναζήτηση κοινών εναλλακτικών προτάσεων, την ανάπτυξη κοινών αντιστάσεων και την επίλυση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής. Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν εκτενώς τα ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και ζητήματα περιβαλλοντικής αλληλεξάρτησης, όπως ο κίνδυνος ρύπανσης των ποταμών της περιοχής από το εργοστάσιο χρυσού του Κρούμοβγκραντ (ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντής, έχει ήδη καταθέσει σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο).

Στην Βαλκανική συνάντηση του Μαΐου συμφωνήθηκε να υπάρξει εκτενής συζήτηση για όλα τα παραπάνω ζητήματα, αλλά και για το ζήτημα της παρουσίας του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών βάσεων στη Βαλκανική.

Στο πλαίσιο της αποστολής στη Βουλγαρία, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συμμετείχε σε ανοικτές εκδηλώσεις της Βουλγαρικής Αριστεράς στη Σόφια και το Πλέβεν, ενώ είχε συναντήσεις με την ηγεσία της Βουλγαρικής Αριστεράς και της νεολαίας του κόμματος, την Βουλγαρική Αντιφασιστική Ένωση, καθώς και τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας και καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, Ρούμεν Γκέσεφ (Rumen Gechev).

To Γραφείο Τύπου