Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/03/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων

Η φετινή Παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη  των φυλετικών διακρίσεων, σημαδεύεται από μια ποιοτική διαφορά:

Έρχεται λίγες μέρες μετά την νικηφόρο έκβαση της μεγάλης απεργίας πείνας των 300 μεταναστών εργατών. Για πρώτη φορά –με τέτοια ένταση- οι ίδιοι οι μετανάστες  βγήκαν στο προσκήνιο, μίλησαν, αγωνίστηκαν, συγκρούστηκαν με μηχανισμούς εξουσίας και αντιλήψεις, κινδύνεψαν, κατέκτησαν αιτούμενα πολλών χρόνων, νίκησαν.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, ένα τόσο μεγάλο, ουσιαστικό κίνημα αλληλεγγύης, στάθηκε στο πλευρό τους. Για πρώτη φορά εκατοντάδες «επώνυμοι» - καλλιτέχνες, πνευματικοί άνθρωποι, συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί, αυτοδιοικητικοί - πήραν σαφή και κάθετη θέση ενάντια στο μπλοκ της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά, δεκάδες επιστημονικοί, κοινωνικοί, συνδικαλιστικοί, αυτοδιοικητικοί φορείς υιοθέτησαν  προχωρημένα αιτήματα του μεταναστευτικού και αντιρατσιστικού κινήματος .

Για πρώτη φορά χιλιάδες απλοί άνθρωποι εξέφρασαν με πολύμορφους τρόπους  την αλληλεγγύη τους, βιώνοντας σαν δικό τους τον αγώνα των απεργών πείνας .

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για το αντιρατσιστικό –μεταναστευτικό κίνημα στη δύσκολη περίοδο του μνημονίου και του ΔΝΤ. Την περίοδο αυτή που ο κόσμος της εργασίας δέχεται την πιο άγρια επίθεση των τελευταίων δεκαετιών και τα φαινόμενα συντηρητικοποίησης, κοινωνικού αυτοματισμού, ξενοφοβίας και ρατσισμού γιγαντώνονται .

Τμήμα Δικαιωμάτων