Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/03/2011

Συνέντευξη του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ, Πάνου Σκουρλέτη, στο ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο»

-    Υποδεικνύετε τη δολοφονία του κ.Πάγκαλου;

Από ένα σημείο και μετά, το θέμα χάνει και την όποια γραφικότητά του. Γιατί ο μετρ της λασπολογίας, των συκοφαντιών και των ύβρεων, επανήλθε αλλά πλέον θεωρούμε ότι η ιδιότητά του δεν επιτρέπει να είμαστε επιεικείς απέναντί του. Είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αντιλαμβάνεστε ότι όταν τέτοιου είδους δηλώσεις γίνονται συνεχώς αντικείμενο συνεχών, κατʼ επανάληψιν δηλώσεων, αναπαραγωγής τους από τις εφημερίδες – και ήταν καταιγιστικά τα δημοσιεύματα γύρω από το τελευταίο παραλήρημα του κ.Πάγκαλου στα Καλύβια-  το θέμα προσλαμβάνει διαστάσεις ενός  σοβαρού πολιτικού προβλήματος.

-    Ο κ. Πάγκαλος κατηγορεί, συν τις άλλοις, και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ότι μισθώνει άτομα, αλβανούς όπως είπε χαρακτηριστικά, να κάνουν τα επεισόδια στην Κερατέα.

Και κατά καιρούς έχει πει και πολλά άλλα. Από το αντάρτικό των πόλεων που οργανώνουμε, τα πολυκαταστήματα που καίμε και τώρα αυτά τα τελευταία, τα οποία έχουν και ένα υφέρποντα ρατσισμό, ανάμεσα στους αλβανούς συμπολίτες μας.  Αλλά πέρα από αυτά, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι πια αυτό που είχαμε δει από την κυβέρνηση, μια θεωρία υποκινητών στην προσπάθειά της να προσπεράσει τη μεγάλη αντίδραση απέναντι στην πολιτική της και την οργή που δημιουργεί, όλες αυτές τις εκρήξεις, όπου σταθούν και όπου βρεθούν κυβερνητικά στελέχη. Δεν είναι πια κάτι τέτοιο. Έχει περάσει σε άλλα επίπεδα αυτή η επίθεση. Θεωρούμε ότι τελικά πρόκειται για μια πρακτική, η οποία αντικειμενικά προετοιμάζει το έδαφος για αντιδημοκρατικές πρακτικές ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και στην αριστερά και αυτό είναι επικίνδυνο.

Έχουμε μια κυβέρνηση που με την πολιτική της είναι επικίνδυνη για την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και τώρα πια με την πρακτική της είναι επίσης επικίνδυνη για την ίδια τη δημοκρατία και την λειτουργία της. Κατά συνέπεια, οι ευθύνες είναι συλλογικές και βεβαίως αφορούν πρωτίστως τον κ.Παπανδρέου. Σας ενημερώνω ότι ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έστειλε πριν από λίγο μια ανοιχτή επιστολή προς τον κ.Παπανδρέου, όπου πια τον καθιστά υπεύθυνο αυτής της πρακτικής και όλου αυτού του σχεδιασμού.

-    Τι ανέφερε η επιστολή του κ.Τσίπρα;

Στην επιστολή του αναφέρεται σε όσα κατά καιρούς έχει πει ο κ.Πάγκαλος και έχουν διαψευστεί και τον καθιστά υπεύθυνο για αυτό όλο τον σχεδιασμό και για την στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς και βεβαίως από εκεί και πέρα θεωρεί ότι η κριτική η δική μας δεν θα εστιάζεται μόνο στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στα προσωπικά του χαρακτηριστικά αλλά στον ίδιο και την κυβέρνησή του.

-    Ο κ. Πάγκαλος δίνει όπως είπε σήμερα μάχη για τη δημοκρατία και την ίδια στιγμή κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αποφεύγει να καταδικάσει τα επεισόδια αλλά όχι μόνο αυτό, ότι προσπαθείτε να φτιάξετε και περιοχές στις οποίες θα επικρατεί ο νόμος του μπάχαλου. 

Είναι ανάξια πια ενός σοβαρού σε αυτό το επίπεδο σχολιασμού αυτά πράγματα. Αντιλαμβάνεστε ότι το μείζον σε αυτή την υπόθεση είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία βλέπει να υποχωρεί το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Αντιλαμβάνεται αυτή την διάσταση, η οποία κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο μεγάλη ανάμεσα στον κόσμο, τους πολίτες και την πολιτική της και προσπαθεί με τέτοιους είδους πια ακραίες πρακτικές και επιθέσεις να στρέψει την προσοχή αλλού. Δεν νομίζω ότι περνάει αυτού του είδους η φαιά προπαγάνδα αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Αυτό που εισπράττουμε καθημερινά είναι ότι ο ακραίος, χυδαίος τρόπος  εκ μέρους του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και η στόχευσή του έχει πέσει στο κενό. Η κυβέρνηση καλά θα κάνει να εγκαταλείψει αυτή την πρακτική η οποία εγκυμονεί του κινδύνους στους οποίους αναφέρθηκα και για την ίδια τη  λειτουργία του πολιτεύματος. Αν θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή έχει την στοιχειώδη εμπιστοσύνη ενός ικανού μέρους της κοινωνίας, να το αποδείξει. Αλλά βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή σε όλες τις βαθμίδες της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος αποφεύγει την αντιπαράθεση ή το να ζητήσει σε κρίσιμα ζητήματα τη γνώμη των πολιτών.

-    Εσείς ζητήσατε δημοψήφισμα

Δημοψήφισμα γιʼ αυτό που πρόκειται να συζητηθεί στις 25 του μήνα, το Σύμφωνο για το ευρώ.  Να δούμε την καινοφανή πρακτική όπου, αντί των συζητήσεων προ ημερησίας διάταξης στη βουλή για τα κρίσιμα ζητήματα επιλέγεται πια αυτή η δια ανακοινώσεων και σύντομων παρεμβάσεων ενημέρωση της βουλής. Όπως αυτό που έγινε την προηγούμενη βδομάδα για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής και θα γίνει αύριο για τον πόλεμο στη Λιβύη; Είναι άλλο ένα δείγμα συρρίκνωσης της δημοκρατικής λειτουργίας. Όλα αυτά είναι επικίνδυνα και τροφοδοτούν ακραίες καταστάσεις για τις οποίες ο βασικός υπεύθυνος θα είναι η κυβέρνηση στο σύνολό της και πρωθυπουργός προσωπικά. Εμείς αναμένουμε άμεσα να υπάρξει ένας σχολιασμός και μια απάντηση από τον ίδιο και την κυβέρνηση.

To Γραφείο Τύπου