Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/03/2011

Αποσπάσματα από την συνέντευξη τύπου και την ομιλία του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα στην Άρτα

Για την κυβέρνηση και την πολιτική της

Η κυβέρνηση με την πολιτική των μνημονίων μέσα σε ενάμιση χρόνο έστειλε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, έκανε κατά 30% όλους τους Έλληνες φτωχότερους, έκλεισε χιλιάδες μαγαζιά και μικρομεσαίες παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, μείωσε τα κρατικά έσοδα, αύξησε το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Για να υπηρετήσει τα συμφέροντα «τοκογλύφων δανειστών». Εξάντλησε τα αποθεματικά της ελληνικής κοινωνίας. Τώρα ξεπουλά σε τιμή ευκαιρίας «ακατάσχετη δημόσια περιουσία» ακόμα και σε γη ύψους 50δις ενώ τα μνημόνια διαδέχονται το ένα το άλλο με όλο και πιο σκληρά μέτρα. Οι ΄΄αχτίδες΄΄ που βλέπει ο κ. Παπανδρέου είναι αντανάκλαση από το φώς χαράς που έχει καταλάβει την τρόικα και τις ΄΄αγορές΄΄. Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει και τα τελευταία αποθέματα ειλικρίνειας, αν είχε κάποια. ΄΄Τρέφει΄΄ την ελληνική κοινωνία με ψευδή ΄΄επικοινωνιακά τεχνάσματα΄΄. Συγχρόνως όμως εξαντλείται και η υπομονή του Ελληνικού λαού, που πληρώνει χωρίς να οφείλει. Η μοναδική χρήσιμη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του είναι να απαλλάξει τη χώρα από την διακυβέρνηση του.

Για το Σύμφωνο για το ευρώ

Η κρίση στην Ε.Ε. δεν οφείλεται σε κάποια ατέλεια ή εφαρμογής των συνθηκών που ορίζουν την αρχιτεκτονική της Ε.Ε. αλλά στην ίδια την αρχιτεκτονική της. Αυτή που χρησιμοποιεί το ευρώ ως «αστυνομικό» μέτρο για τις οικονομίες, που παράγει ελλείμματα για τις φτωχές χώρες και τα μετατρέπει σε περισσεύματα για τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και τους πολιτικούς εκφραστές τους. Με το σύμφωνο για το ευρώ επιχειρείται η 30ετής λιτότητα για όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους μέσα από τη μείωση των μισθών, την κατάργηση των εναπομεινάντων ψηγμάτων κοινωνικού κράτους, την δραστική περικοπή ως ολοσχερή κατάργηση των δημόσιων επενδύσεων, την  παράδοση της κοινωνίας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων στα χρηματιστικά και μεγάλα οικονομικά συγκροτήματα την ίδια στιγμή υποβιβάζεται  το Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια υπέρ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των πρωθυπουργών. Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την ελάχιστη δημοκρατική νομιμοποίηση να το υπογράψει. Το σύμφωνο για το ευρώ να τεθεί στην κρίση του Ελληνικού λαού με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Το ίδιο πρέπει να γίνει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Διαφορετικά πρέπει να τεθεί στην κρίση του Ελληνικού λαού η ίδια η κυβέρνηση.   

Για το εκπαιδευτικό μνημόνιο και την κατάσταση στην υγεία

Από τότε που ο Κοσμάς ο Αιτωλός περιδιάβαινε τα χωριά και καλούσε να δημιουργηθούν σχολεία, από τότε που ο Παλαμάς έγραφε το μεγαλειώδες ποίημα ΄΄τα σχολεία χτίστε΄΄ έχουν περάσει δεκάδες χρόνια. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας δεν ανακαλούν στη μνήμη τους αυτή την Παιδεία. Και κλείνουν σχολεία! Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι για να εξοικονομηθούν (;) λίγα ευρώ να αλλάζει προς το ουσιώδες χειρότερο το μοντέλο σχολείου, με ογκώδεις από άποψη αριθμού τάξεις, με επιστροφή στη δεκαετία του ʼ50, δηλαδή της Παιδείας των χιλιομετρικών αποστάσεων, με ουσιαστική απόλυση των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, με πλήρη διατάραξη του οικογενειακού προγραμματισμού και με σίγουρη παραπέρα εξαθλίωση της υπαίθρου.

Το ίδιο μοντέλο ακολουθείται και στην Υγεία. Η Παιδεία και η Υγεία που είναι τα βασικά συστατικά αναπαραγωγής της κοινωνίας είναι υπό διωγμό. Φόρους πληρώνουμε, αλλά δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία δεν έχουμε. Χρειάζεται γενικός ξεσηκωμός. Όχι μόνο όπου τα σχολεία συγχωνεύονται και τα νοσοκομεία οδηγούνται στο κλείσιμο, αλλά παντού.

Για το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία

Αποδείχτηκε για άλλη  μια φορά πως η αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας όχι μόνο δεν είναι ασφαλής αλλά επικίνδυνη για το ανθρώπινο γένος. Δεν κινδυνεύει μόνο ο Ιαπωνικός λαός αλλά όλος ο κόσμος από πιθανά νέα Τσέρνομπιλ. Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αντιταχθεί στα σχέδια δημιουργίας 3 πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία και τη λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων στη Βουλγαρία. Η ανθρωπότητα αρκετά ΄΄έπαιξε με τη φωτιά΄΄, χρειάζεται να προφυλάξουμε την αξία της ζωής.

Για την επέμβαση στη Λιβύη

"Παίκτες" σʼ ένα καλοστημένο σενάριο ΝΑΤΟ και Καντάφι,  σφαγιάζουν τον Λιβυκό λαό. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσπαθούν να δαμάσουν τη δίψα των αραβικών λαών για δημοκρατία και αυτοδιαχείριση. Τα πετρελαϊκά συμφέροντα μπαίνουν πάνω από τις ζωές των ανθρώπων. Η κυβέρνηση Παπανδρέου για άλλη μια φορά εθελόδουλη προσφέρει ΄΄γη και ύδωρ΄΄, ΄΄τις καλές΄΄ της υπηρεσίες στους διεθνείς χωροφύλακες συμβάλλοντας στην επικίνδυνη κατάσταση πολέμου στη Μεσόγειο. Το φιλειρηνικό κίνημα, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να αντιδράσουν. Καμιά ανάμειξη στην επεμβατική πολιτική, αλληλεγγύη στον Λιβυκό λαό.

Η πρόταση της Αριστεράς για την έξοδο από την κρίση και μια νέα πορεία της χώρας με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.

Μας λένε πως δεν έχουμε προτάσεις. Κάνουν πως δεν ακούν. Δεν έχουμε προτάσεις γιʼ αυτούς. Υπηρετούν άλλα συμφέροντα και για την κοινωνία είναι επικίνδυνοι και άχρηστοι. Εμείς έχουμε προτάσεις για την ίδια την κοινωνία. Αυτή η κοινωνία έχει ανάγκη μια κυβέρνηση με 5 βασικούς άξονες πολιτικής που ικανοποιούν τις ανάγκες της.

1.    Απεμπλοκή από το Μνημόνιο. Μονομερής καταγγελία.

2.    Αναδιαπραγμάτευση του χρέους, όλου χωρίς κοινωνικούς όρους με στόχο.

-    Διαγραφή μέρους του χρέους

-    Χρονικό διάστημα χάριτος

-    Επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής

-    Χαμηλά επιτόκια (ΕΚΤ προς Ιδ. Τράπεζες)

Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους . Απεχθές και επαχθές χρέος

 Από μόνη της η επαναδιαπραγμάτευση δεν φτάνει.

3.    Αναπτυξιακό πρόγραμμα με στόχο την αύξηση της απασχόλησης, την κοινωνική φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος.

-    Εσωτερικά αύξηση της ζήτησης (860.000 επιχειρήσεις που ζουν απ΄ αυτό)

-    Αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων

Αγροτική Οικονομία, Ποιοτικός τουρισμός, Παιδεία, Ελαφρά μέταλλα, Ναυτιλία -  Ναυπηγεία, ΑΠΕ

Τρόποι χρηματοδότησης για εισροή κεφαλαίων:

-    Φορολόγηση μεγάλης περιουσίας, κερδών, φόρος TOBIN, εκκλησιαστικής περιουσίας

-    Μείωση εξοπλισμών

-    ΕΣΠΑ, Κ.Π. κλπ

-    Περικοπή φοροαπαλλαγών (νόμιμης φοροδιαφυγής), φοροδιαφυγής, παραοικονομίας

-    Κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος 

4.    Αναδιανομή του πλούτου με στόχο την :

-    Βελτίωση της θέσης των ασθενέστερων

-    Την αύξηση του κοινωνικού μισθού

-    Την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων

5.    Ανατροπή των συνθηκών και της αρχιτεκτονικής της Ε.Ε.

Διεθνείς Συμμαχίες.

Αυτή η κυβέρνηση θα προέλθει μέσα από αγώνες αντίστασης, κοινωνική αλληλεγγύη και ενωτική δράση των πολιτικών δυνάμεων από τα Αριστερά του ΠΑΣΟΚ ως τα Αριστερά της Αριστεράς.