Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/03/2011

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ «Στο ΑΘΗΝΑ 9,84»

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο ΑΘΗΝΑ 9,84» (B. Πάϊκος), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

-    Πως σχολιάζετε τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει αλβανούς για να τον αποδοκιμάζουν, ότι ο κ. Τσίπρας υποδεικνύει την δολοφονία του;

 Αυτά τα τόσο τραβηγμένα και συκοφαντικά που λειτουργούν ολοφάνερα εμπρηστικά μέσα σε μια κοινωνική και πολιτική ζωή που υπάρχει συσσωρευμένη εκρηκτική ύλη. Ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που περιφέρεται και «παίζει με τα σπίρτα» και τρέφει με πετρέλαιο τα προβλήματα. Πέρα απ΄ ότι φέρει μεγάλη ευθύνη για τα λεγόμενα του αφού είναι ο νο 2 της κυβέρνησης ως αντιπρόεδρος της, σε βάζει σε σκέψεις. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι επιχειρείται ένας μείζων αποπροσανατολισμός, μια μείζονα προβοκάτσια με την συκοφαντική στοχοποίηση ενός πολιτικού χώρου. Το πιο ελαφρύ σενάριο έχει να κάνει με την ιδιοτέλεια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Διαβάζει ότι πιθανώς στον επόμενο ανασχηματισμό μπορεί να χάσει τη θέση του αντιπροέδρου και κάνει τα πάντα για να παρουσιαστεί ως θύμα συνομωσιών και αν τον βγάλει ο κ. Παπανδρέου από τη θέση να φανεί ότι κάνει το χατίρι του ΣΥΝ.

Παρά ταύτα δυσκολεύομαι να το πιστέψω γιατί ο κ. Πάγκαλος είναι ένας έξυπνος άνθρωπος παρʼ όλα τα μεγάλα ελαττώματά του. Μέχρι χθες έλεγε μόνο ψέματα. Από χθες όμως και μετά δηλώνοντας ότι κινδυνεύει η ζωή του από δολοφονίες κι αν συμβεί υπεύθυνος είναι ο πρόεδρος ενός κοινοβουλευτικού κόμματος έχει σοβαρέψει το ζήτημα. Σʼ ένα σοβαρό δημοκρατικό κράτος θα έπρεπε η κυβέρνηση, οι δικαστικές αρχές να τον καλέσουν και να πάρουν μέτρα.

-    Παρά την επιστολή Τσίπρα στον πρωθυπουργό, είδατε ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής κάλυψε τον κ. Πάγκαλο;

 Με ανησυχεί παραπάνω από μια ενδεχόμενη σιωπή της κυβέρνησης γιατί δείχνει ότι καλύπτει και ευλογεί όσα λέει και πράττει ο κ.Πάγκαλος. Είναι το νο 2 της κύβερνησης και κατά τούτου «λούζεται και όσα κάνει», πληρώνει και βαρύ πολιτικό κόστος  κι έχει κι ευθύνη γι αυτό το βαρύ πολιτικό κλίμα. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι μακράν ο πιο αντιπαθής και αντιδημοφιλής πολιτικός ο κ. Πάγκαλος. Κυκλοφορούν στο κυβερνητικό ρεπορτάζ και έρευνες που λένε ότι 7 στους 10 πολίτες λένε στον Παπανδρέου αν κάνεις ανασχηματισμό βγάλε εκτός τον Πάγκαλο.

Εμάς η θέση μας είναι 1000 φορές «ΝΑΙ» στην μαζική ειρηνική διαμαρτυρία, 1000 φορές «ΟΧΙ» στην άσκηση βίας και στα φαινόμενα γιαουρτωμάτων και προπηλακισμών. Δεν είναι αυτός ο δρόμος της αριστεράς. Αυτά είναι εμπόδια στην προσπάθεια να αλλάξουν πράγματα στην Ελλάδα προς το καλύτερο και να ηττηθούν πολιτικές. Απʼ εκεί και πέρα μόνο ένας τυφλός δεν βλέπει, μόνος ένας κουφός δεν ακούει ότι στην κοινωνία υπάρχει θυμός, οργή, απελπισία διάψευση ελπίδας και είναι λογικό ο κύριος αποδέκτης  αυτής της διαμαρτυρίας να είναι η εκάστοτε κυβέρνηση. 

Ο κύριος Πάγκαλος έχει δημιουργήσει μια αλυσίδα ψεύδους. Δήλωσε ότι αυτοί που οργάνωσαν στην Κερατέα τα επεισόδια ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ, βγήκαν και οι  δύο και τον διέψευσαν κατηγορηματικά. Ο πρώην δήμαρχος Κερατέας δήλωσε ότι δεν ήταν καν εκεί και αυτός που έριξε το γιαούρτι είπε ότι ψηφίζει Καρατζαφέρη και δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Εμείς  όχι απλώς αποδοκιμάζουμε αυτές τις πρακτικές γιατί είναι ξένες με τις αξίες μας  αλλά με την ευκαιρία που δίνεται εγώ καταγγέλλω, καταδικάζω τις αρμόδιες αρχές γιατί τόσο καιρό ενώ έχουν τα πρόσωπα από τα video αυτών που χτύπησαν τον Παναγόπουλο τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ή αυτοί που χτύπησαν τον κ. Χατζηδάκη, δεν έχουν κάνει τίποτα για να τους βάλουν ενώπιων της δικαιοσύνης για τις πράξεις τους. Θυμίζω ότι και τότε ο κ. Πάγκαλος στον προπηλακισμό Παναγόπουλου είχε σπεύσει να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν βγήκε να ζητήσει συγνώμη. Αυτά είναι χοντρά και επικίνδυνα πράγματα.

-    Αυτό το στέλεχός σας που πληρώνει Αλβανούς για να γιαουρτώσουν τον Πάγκαλο το ξέρετε;

Αυτά είναι αστεία πράγματα. Ο κ. Πάγκαλος αν και Αρβανίτης καλλιεργεί τα πιο ακραία ρατσιστικά στερεότυπα στην προσπάθεια του να κάνει θόρυβο γύρω από τον εαυτό του και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Είναι επικίνδυνα πράγματα αυτά, κάνει κακή υπηρεσία, αρνούμαι και να το σχολιάσω.

-    Πως σχολιάζετε την κινητικότητα στο Ευρωπαϊκό επίπεδο έν αναμονή της συνόδου κουφής στις 25 Μαρτίου, την ενίσχυση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης που θα τεθεί σ εφαρμογή από το 2013 και προβλέπουν δυνατότητα δανειοδότησης με 500 δις ευρώ ;

Τα πακέτο είναι καλό άλλα λίγο και καθυστερημένο. Χρειάζονται πρακτικότερα πράγματα. Επιγραμματικά αναφέρω τα εξής: πρώτον η ευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υλοποιώντας μια πρόταση που έχει κατατεθεί απ τον Τρε Μόντι να αγοράσει και να ρυθμίσει μακροχρόνια ένα μέρος του ευρωπαϊκού χρέους , το 40% ή το 60% του ΑΕΠ της κάθε χώρας, δεύτερον χρειάζεται ευρωομόλογο για αναπτυξιακούς σκοπούς και όχι για την επαναγορά χρέους Τρίτον η δυνατότητα του μηχανισμού να αγοράζει ομόλογα και από την δευτερογενή αγορά γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και επαναλαμβάνω ότι για ν αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους  στη Ε.Ε. που προκλήθηκε επειδή με λεφτά των φορολογουμένων οι κρατικοί προϋπολογισμοί έσωσαν τις φαλιρισμένες τράπεζες  πρέπει να γίνει μια πιο γενναία πολιτική αύξησης του προϋπολογισμού , αύξησης των ιδίων πόρων με χρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων χρηματιστηριακών συναλλαγών, ο λεγόμενος φόρος Τόμπιν.

Χρειάζεται η ευρωζώνη και η ΕΕ να αντισταθεί απέναντι στις κερδοσκοπικές πιέσεις με ολοκληρωμένο σχέδιο που να οδηγεί σε ισχυρή πολιτική ενοποίηση με δημοκρατικούς ελέγχους την κερδοσκοπική επίθεση που γίνεται σε βάρος των υπερχρεωμένων χορών  με στόχο το ίδιο το ευρώ.

Για την σύνοδο κορυφής δεν φαίνεται κάποια έκπληξη. Το σύμφωνο για το ευρώ δεν το πιστεύει ούτε ο Γιούνκερ ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο Γιώργος Παπανδρέου μας οδηγεί σ ένα μνημόνιο 20ετίας και δεν έχει την λαϊκή νομιμοποίηση για να πει «ναι» σ αυτό, τα ανταλλάγματα που παίρνει είναι πολύ λίγα για τις δεσμεύσεις και το τίμημα που θα προκαλέσει το σύμφωνο στην Ελληνική κοινωνία και ιδίως στους ασθενέστερους και γι αυτό και ο Συνασπισμός και το κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς ζητούν δημοψήφισμα για μια τέτοια δέσμευση, αίτημα που έχει διατυπώσει και η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

To Γραφείο Τύπου