Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/03/2011

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Λαφαζάνη: Η κυβέρνηση «παίζει» με τη φωτιά. Αδιαφορεί για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής ικανότητας των πυροσβεστικών και πολεμικών αεροσκαφών

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών - Εθνικής Άμυνας

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ)  είναι η τεράστια έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού. Πρόβλημα  που όχι απλώς  διογκώθηκε σε σχέση με αυτά που αναφέραμε στην ερώτηση μας στις 23/6/2010 (Α.Π. 11975), αλλά έφτασε πλέον στο μη περαιτέρω.

Συγκεκριμένα στις 23/6/2010 σας καταθέσαμε ερώτηση, για την ανάγκη προσλήψεων του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, καθώς και για τις προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την είσοδο  των εργολάβων και την ανάθεση έργων της ΕΑΒ σε ιδιωτικές εταιρείες.

Στην απάντησή σας αναφερθήκατε στην ΕΑΒ, ως ναυαρχίδα της αμυντικής μας βιομηχανίας και υποσχεθήκατε ότι θα κάνετε ότι μπορείτε (μιας και δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις, εξαιτίας του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνησή σας με την τρόικα) μέσω μετατάξεων να καλύψετε κάποια κενά. Αναφέρατε, επίσης, ότι αν μπουν εργολάβοι θα είναι μόνο σε χαμηλής τεχνολογίας μη εξειδικευμένες εργασίες. Ακόμη, δηλώσατε ότι η συνέχιση υλοποίησης της εργοστασιακής συντήρησης αεροσκαφών (Α/Φ) και αεροκινητήρων (Α/Κ) και λοιπού εξοπλισμού από την ΕΑΒ είναι πρωταρχικής σημασίας για την Πολεμική Αεροπορία, για την διασφάλιση της επιχειρησιακής ικανότητας του «όπλου», και τέλος ότι σε κάθε περίπτωση μόλις «επιτραπούν» (!) οι προσλήψεις, η ΕΑΒ είναι πανέτοιμη να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Από τότε όμως έγιναν τα παρακάτω:

1. Το 2010 έφυγαν λόγω συνταξιοδότησης 540 εργαζόμενοι, όλοι τους  εξειδικευμένο προσωπικό, πέραν των 500 που συνταξιοδοτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

2. Τις πρώτες ημέρες του 2011 αντί να προσληφθούν στην ΕΑΒ εργαζόμενοι τεχνικοί, μπήκαν εργολάβοι και μάλιστα όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων (ΣΕΕΑΒ) με υπέρογκες αμοιβές για τον εργολάβο και όρους δουλείας για τους εργαζομένους του, ενώ οι εκπρόσωποι  των εργαζομένων στέλνονται στον εισαγγελέα Θήβας γιατί αντιδρούσαν στην είσοδο εργολάβων και απαιτούσαν να γίνουν προσλήψεις τακτικού προσωπικού.

3. Στις 12/1/2011 στην διαρκή επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας όπου καθολική ήταν η απαίτηση των βουλευτών όλων των κομμάτων να προχωρήσουν οι προσλήψεις στην ΕΑΒ για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, o ΑΝ.ΥΕΘΑ κ. Μπεγλίτης, αφού μετέθεσε το πρόβλημα των προσλήψεων στο  Υπουργείο Οικονομικών, ανήγγειλε την πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει σε αναζήτηση στρατηγικών εταιρικών σχέσεων και ανάθεση του Μάνατζμεντ στους Κολοσσούς  του κλάδου.

4. Έγινε καταγγελία και μηνυτήρια αναφορά  του πρώην Γενικού Διευθυντή Οικονομικών της ΕΑΒ για σκανδαλώδεις ενέργειες της Διοίκησης σχετικά τον τρόπο που χειριζόταν τις προμήθειες (αδιακίνητα υλικά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ)  και τις συμβάσεις των εργολάβων.

5. Το δεύτερο δεκαήμερο του  Ιανουαρίου  κατόπιν έντονων  πιέσεων του Σωματείου και των εργαζομένων (παραστάσεις-κινητοποιήσεις-στάσεις εργασίας και πορείες διαμαρτυρίας) η διοίκηση απέστειλε αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών για την απεμπλοκή των 80 προαποφασισμένων από το 2009 προσλήψεων, την πρόσληψη 167 ατόμων ως  μόνιμο -τακτικό-προσωπικό και 145 με σύμβαση έργου. Το αίτημα της Διοίκησης, δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες και αυτό  προκύπτει από έγγραφό της τον Απρίλιο του 2010 όπου αναφέρει την αναγκαιότητα για κάλυψη 350 θέσεων εργασίας, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι 540 αποχωρήσεις του 2010.

6. Η Διοίκηση αποφασίζει να παραχωρήσει τη  συντήρηση ενός σημαντικού έργου όπως είναι τα Πυροσβεστικά Αεροσκάφη (όλοι γνωρίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έχουν καταβάλει τεχνικό και ιπτάμενο προσωπικό τα προηγούμενα χρόνια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών) σε εργολάβους, οι οποίοι απασχολούν συνταξιούχους πρώην εργαζομένους της ΕΑΒ και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επειδή κατά την εκτίμησή μας η κωλυσιεργία της διοίκησης της ΕΑΒ και της κυβέρνησης είναι εσκεμμένη γιατί ενώ γνώριζε το πρόβλημα εδώ και ένα χρόνο, τουλάχιστον, δεν φρόντισαν να στελεχωθεί με προσωπικό η συγκεκριμένη Διεύθυνση, ώστε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να είναι ετοιμοπόλεμα κατά την πυροσβεστική περίοδο.

Επειδή για μια ακόμη φορά Διοίκηση και Κυβέρνηση έρχονται, στο παραπέντε, φέρνοντας ως «λύση» εργολάβους και συνταξιούχους πρώην εργαζόμενους(τους οποίους η κυβέρνηση έδιωξε με το ασφαλιστικό της τερατούργημα), για να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα και να απαξιωθεί η ΕΑΒ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Θα προχωρήσουν σε έλεγχο της καταγγελίας και της μηνυτήριας αναφοράς του πρώην Γενικού Διευθυντή της ΕΑΒ, για ενέργειες της Διοίκησης και τον τρόπο που χειριζόταν τις προμήθειες (αδιακίνητα υλικά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ)  και τις συμβάσεις των εργολάβων;

2. Σκοπεύουν να προχωρήσουν άμεσα, στις απαραίτητες προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ (Ν.2190/1994), για την κάλυψη των πάγιων αναγκών της Ε.Α.Β, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις διαρκείς συμβατικές της υποχρεώσεις; Θα προβούν άμεσα, στην εδώ και τώρα έγκριση  έστω και των ελάχιστων προσλήψεων που ζητά η Διοίκηση της ΕΑΒ;

3. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση των προεκλογικών της εξαγγελιών, που προέβλεπαν ανάπτυξη και αναβάθμιση της δημόσιας ΕΑΒ, προς όφελος της Εθνικής οικονομίας και της Άμυνας της χώρας ή αποσκοπεί τελικά στην απαξίωσή της, ώστε να αποτελέσει ελκυστικό πακέτο για την πώλησή της στους Γερμανικούς ή Αμερικάνικους κολοσσούς του κλάδου. 

Ο ερωτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης