Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/03/2011

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με την κατάρρευση των δημόσιων εσόδων και τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων

Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η υστέρηση στα δημόσια έσοδα κατά το 1ο δίμηνο του τρέχοντος έτους φτάνει τα 860 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 9,1% σε σύγκριση με πέρυσι, όταν ο στόχος ήταν η αύξησή τους κατά 8,5%. Παράλληλα, η μείωση των εσόδων στο πρώτο 15μερο του Μαρτίου φτάνει συγκριτικά με πέρυσι στο 20%! Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση περιόρισε τις δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων σε 255 εκ. ευρώ από 793 εκ. ευρώ το 2010, δηλαδή κατά 68%, απαξιώνοντας έτσι ένα βασικό εργαλείο για την άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής.

Γίνεται φανερό ότι κυβέρνηση διαχειρίζεται τον Κρατικό Προϋπολογισμό και την ύφεση σαν «μέσα» για την εισοδηματική υποτίμηση των εργαζομένων, την περιστολή των κοινωνικών παροχών και της σφαίρας των δημόσιων αγαθών, με στόχο την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ του κεφαλαίου και τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια.

H επιλογή της λεγόμενης «αξιοποίησης» του δημόσιου πλούτου, πέραν του ότι τελικά εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, ακρωτηριάζει και υπονομεύει την οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική για την οικονομία.

Σχεδιάζει νέες περικοπές μισθών με πρόσχημα το «ενιαίο μισθολόγιο», ενώ εξαγγέλλει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου που έχει εναπομείνει.

Αυτή η ανάλγητη ταξική πολιτική δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.

Η δική μας εναλλακτική πρόταση έχει ως άξονες την αναδιανομή εξουσίας και εισοδήματος υπέρ των εργαζομένων, την έμφαση στις κοινωνικές ανάγκες και τα δημόσια αγαθά, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, με κριτήρια κοινωνικά και αναπτυξιακά.

To Γραφείο Τύπου