Skip to main content.
23/03/2011

Να αναπτυχθούν πολυδιάστατα οι ελληνορωσικές σχέσεις - Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Τσικβισβίλι. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Κ. Ήσυχος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ με ευθύνη για την εξωτερική πολιτική και ο υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής Πάνος Τριγάζης.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων και τις δυνατότητες της πολυδιάστατης ανάπτυξής τους. Επίσης συζητήθηκαν τα θέματα ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας, με έμφαση την κρίση και την ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Ενημερώνοντας τον Ρώσο Πρέσβη για τις θέσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η ριζοσπαστική αριστερά θεωρεί την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων συστατικό στοιχείο μιας πολυδιάστατης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς και εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες για τη διμερή τους συνεργασία, ιδιαίτερα στον οικονομικό, επιστημονικό και πολιτιστικό τομέα. Σημείωσε την σταθερά θετική στάση της Ρωσίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ της δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στην ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε τους μεγάλους κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια της Μεσογείου, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί πόλεμοι. Γιʼ αυτό οι αριστερές δυνάμεις τάσσονται κατά της στρατιωτικής επέμβασης και υπέρ της αναζήτησης ειρηνικής λύσης, που θα επιτρέψει στο λαό της Λιβύης να γίνει κύριος της μοίρας του και των πλουτοπαραγωγικών του πηγών μέσα σε συνθήκες δημοκρατίας και ελευθερίας.

To Γραφείο Τύπου