Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/03/2011

Ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού και Αντιπρόεδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξη Τύπου του Προεδρείου του Κ.Ε.Α. εν όψει της Συνοδού Κορυφής

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, το προεδρείο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ο πρόεδρος Pierre Laurent και οι αντιπρόεδροι: Maité Mola, Grigore Petrenko και Αλέξης Τσίπρας) έδωσαν συνέντευξη τύπου με θέμα τις εναλλακτικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απέναντι στο «Σύμφωνο για το Ευρώ».

Ακολουθεί η ομιλία του Α. Τσίπρα:

Τη δεδομένη παγκόσμια συγκυρία, δε θα μπορούσα να ξεκινήσω την ομιλία μου με οτιδήποτε άλλο, παρά την έκφραση της κατηγορηματικής μας αντίθεσης στη στρατιωτική επέμβαση της νέας συμμαχίας των προθύμων στη Λιβύη καθώς και την έκφραση της συμπαράστασή μας στον πολύπαθο λαό της Λιβύης που ζούσε εδώ και χρόνια υπό το αυταρχικό καθεστώς του Καντάφι με την πλήρη ανοχή της διεθνούς κοινότητας και πλέον -στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του- βιώνει και την στρατιωτική εισβολή των ίδιων διεθνών δυνάμεων  που έως χθες στήριζαν τον Καντάφι.

Η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου είναι απολύτως υποκριτική. Όπως υποκριτικό εκ μέρους της νέας συμμαχίας, είναι η ξαφνική ανακάλυψη του γεγονότος ότι ο Καντάφι είναι δικτάτορας. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι οι προεκλογικές καμπάνιες τόσο του N. Sarkozy όσο και του S. Berlusconi χρηματοδοτήθηκαν και από το καθεστώς Καντάφι, όπως επίσης πολιτικοί ηγέτες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δέχονταν αυτόν τον εγκληματία δικτάτορα ως οικονομικό και πολιτικό συνεργάτη.

Μέσω αυτής της στρατιωτικής «ανθρωπιστικής» επέμβασης –και μόνο που το αρθρώνω ακούγεται οξύμωρο, τι σχέση μπορούν να έχουν ανθρωπιστικοί σκοποί με βομβαρδισμούς αμάχων- αυτό που ουσιαστικά θέλουν είναι η ενίσχυση του ρόλου τους στην αναδιανομή των φυσικών και ενεργειακών πηγών της Λιβύης, καθώς και στην πολιτική κατάσταση της Λιβύης την «ημέρα μετά τον Καντάφι».

Οι βομβαρδισμοί της Λιβύης από τους δυτικούς συμμάχους πρέπει να σταματήσει τώρα. Χρειαζόμαστε μια διπλωματική λύση του προβλήματος και ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Λιβύης για τον οποίο ζητάμε το αυτονόητο,  να είναι σε θέση να καθορίσει αυτός το μέλλον του.

Εκ μέρους του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, ζητάμε από την Ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα να προσφέρει τις στρατιωτικές της βάσεις   για την διευκόλυνση της επέμβασης στη Λιβύη. Ζητάμε το κλείσιμο όλων των ΝΑΤΟικών και Αμερικανικών βάσεων σε Ελληνικό και Βαλκανικό έδαφος.

Ωστόσο, σήμερα βρισκόμαστε εδώ στις Βρυξέλλες και κάνουμε αυτή την συνέντευξη τύπου εν όψει της επικείμενης υπογραφής αυτό το απόγευμα της «Συνθήκης για το Ευρώ».

Λέμε ότι η «Συνθήκη για το Ευρώ» είναι ένα «Ευρωπαϊκό Μνημόνιο». Αφότου η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο για τα μέτρα αυστηρής  λιτότητας, θέλουν τώρα να επιβάλλουν ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο μόνιμης λιτότητας. Αυτό το Σύμφωνο μπορεί μόνο να βαθύνει την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να μπορέσουμε να μπλοκάρουμε τα μέτρα λιτότητας, αύξησης της ανεργίας, διάλυσης των κοινωνικών σχέσεων και εκφυλισμό της δημοκρατίας στην Ευρώπη, ζητάμε την άμεση δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού Ευρωπαϊκού μετώπου αντίστασης.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά απορρίπτει την «Συνθήκη για το Ευρώ» ή αλλιώς το «Ευρωπαϊκό Μνημόνιο». Επιπλέον ζητάμε δημοψήφισμα σε όλα τα κράτη της ΕΕ και καλεί τους λαούς της Ευρώπης να απορρίψουν αυτήν την χωρίς προηγούμενο αντιδημοκρατική νεοφιλελεύθερη επίθεση.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά αγωνίζεται για την επανίδρυση της Ευρώπης

Κάποια άμεσα μέτρα τα οποία ζητούμε να λάβει η Ευρώπη είναι τα ακόλουθα:

•    Ριζική αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος «από πάνω προς τα κάτω».

•    Ευρωπαϊκή λύση στο Ευρωπαϊκό πρόβλημα των δημοσίων χρεών. Άμεση επαναδιαπραγμάτευση των δημοσίων χρεών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης διαγραφής μέρους αυτού.

•    Ενάντια στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ζητάμε απευθείας δανεισμό των κρατών (ή δάνεια με πολύ χαμηλά επιτόκια) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα .

•    Το Ευρώ δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς έναν πραγματικό (ενισχυμένο) Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό και χωρίς άμεσα μέτρα που θα σταματούν το κοινωνικό dumping και τις δημοσιονομικές και εμπορικές ανισορροπίες μεταξύ των κρατών.

Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και το μέλλον μας, μόνο αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και βρεθούμε μαζί σε μάχες όπου το εθνικό θα συναντά το διεθνές και μέσα από δημιουργικές, εναλλακτικές δράσεις ενάντια στις αποφάσεις των κυβερνήσεων που το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι να βαθύνουν την κρίση. Ζητάμε από τους λαούς της Ευρώπης να εργαστούν για την εναλλακτική λύση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ενάντια στη «Συνθήκη για το Ευρώ», με άλλα λόγια ενάντια στο «Ευρωπαϊκό Μνημόνιο». Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα εργαστεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος έτσι ώστε να ακουστεί δυνατά και καθαρά η φωνή των λαών ενάντια στο Ευρωπαϊκό μνημόνιο της φτώχειας, της ανεργίας και της λιτότητας. Αγωνιζόμαστε ενωμένοι και θα νικήσουμε ενωμένοι.

To Γραφείο Τύπου