Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/03/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολίτικης του ΣΥΝ - Παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για ζωτικούς οργανισμούς και τη δημόσια περιουσία

Η κυβέρνηση μας σκλαβώνει(…) με την αφοσίωσή της στο δημόσιο διάλογο και διαβούλευση. Δημοσιοποιεί νομοσχέδιο την  παραμονή της 25ης Μάρτη, που αφορά σε σημαντικά ζητήματα, αφήνοντας μία εργάσιμη μέρα για μελέτη και  παρατηρήσεις, έως, δηλαδή, τις 29 Μάρτη. Στα βασικά θέματα του Νομοσχεδίου περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν «ζωτικούς», όπως αναφέρονται, οργανισμούς (π.χ. Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) με στόχο την ταχύτερη προώθηση των ανακοινωθέντων κυβερνητικών αποφάσεων της τελευταίας περιόδου.

Συγκεκριμένα:

1.    Έχουμε  ρυθμίσεις για τις Δημόσιες Επιχειρήσεις που στοχεύουν στη παραπέρα μείωση –σε σχέση με το παρελθόν- της εργατικής συμμετοχής στα διοικητικά συμβούλια τους, στην αυστηροποίηση των όρων πρόσληψης προσωπικού, στη μείωση του λειτουργικού και ειδικά του μισθολογικού «κόστους», στην προώθηση της καταγραφής και προώθησης του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

2.    Σημαντικό μέρος του νομοσχεδίου είναι οι ρυθμίσεις που προετοιμάζουν  το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Έτσι έχουμε τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, ενώ στα επιχειρησιακά σχέδια των Δημόσιων Επιχειρήσεων απαραίτητη υποχρέωση είναι η καταγραφή όλων των στοιχείων που αφορούν τη δημόσια περιουσίας τους.

3.    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται  η επίμαχη διάταξη για την παροχή 30 δισ. στις τράπεζες, με την οποία φτάνει στα 108 δις ευρώ η  ενίσχυση των τραπεζών. Ενίσχυση, η οποία  έχει αποδειχτεί αδιέξοδη, εφόσον δεν μεταφράζεται σε ενίσχυση - έστω και ελάχιστη - της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

4.    Στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ξεκινά η διαδικασία για το ξεπούλημα του φιλέτου, που έχει να κάνει με τα εξασφαλισμένα δάνεια προς τους δημοσίους υπαλλήλους. Με τις ρυθμίσεις, δηλαδή, που αφορούν στον Τραπεζικό κλάδο, αφενός προωθείται η ιδιωτικοποίηση στα απομεινάρια του δημόσιου τραπεζικού συστήματος και αφετέρου ενισχύεται παραπέρα ο ιδιωτικός τραπεζικός κλάδος.

Η κυβέρνηση, με το Νομοσχέδιο αυτό, δημιουργεί παραπέρα προϋποθέσεις για ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Προωθεί ρυθμίσεις, όταν δεν νομιμοποιείται να το κάνει, αλλά και δεν δείχνει τον παραμικρό ενδοιασμό στην προώθησή τους. Ρυθμίσεις που ζημιώνουν την οικονομία και το λαό.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής