Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/10/2003

ΟΧΙ στην εισβολή των μεταλλαγμένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Μετά την πρόσφατη υποχώρηση των ηγετών της Ε.Ε. στις αξιώσεις των πολυεθνικών αγροτροφικών εταιρειών και στα κελεύσματα του Αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους υπέρ της απελευθέρωσης της κυκλοφορίας των μεταλλαγμένων στην ευρωπαϊκή αγορά, οι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα. Με βάση τον Κανονισμό που καταρτίσθηκε από την Επιτροπή και θα δημοσιευτεί εντός του Νοεμβρίου, ξεκινά η διαδικασία έκδοσης αδειών για την κυκλοφορία των μεταλλαγμένων προϊόντων στα κράτη-μέλη.

Η διαδικασία αυτή προβλέπει τη ανάθεση των διαδικασιών αδειοδότησης στις εθνικές υγειονομικές υπηρεσίες, που θα κρίνουν εάν κάποιο προϊόν είναι "ασφαλές". Εφόσον ένα προϊόν λαμβάνει έγκριση από κάποια εθνική υπηρεσία θα εξασφαλίζει άδεια για μια δεκαετία σε ολόκληρη την επικράτεια της Ε.Ε. Είναι προφανές ότι η διαδικασία αυτή ευνοεί την άσκηση τρομακτικών πιέσεων από τις πολυεθνικές προς κάθε υπάλληλο που ευσυνείδητα θα προσπαθήσει να κάνει τη δουλειά του, ενώ από πρακτική άποψη σε όλες σχεδόν τις χώρες - μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα - δεν υπάρχει η απαιτούμενη υποδομή για παρακολούθηση των παραβιάσεων και την αξιόπιστη ανάλυση των επιπτώσεων από τα μεταλλαγμένα, στους καταναλωτές και στο φυσικό περιβάλλον.

Παρά το γεγονός ότι με βάση την αρχή της προφύλαξης που έχει υιοθετηθεί από τη Συνθήκη του ʼμστερνταμ, προβλέπεται η σήμανση της ετικέτας των προϊόντων που θα φθάνουν στα σημεία λιανικής πώλησης, με στοιχεία για τις μεταλλαγμένες ουσίες που θα περιέχουν, στην πραγματικότητα δεν προστατεύονται οι καταναλωτές, που κατά κανόνα έχουν περιορισμένες δυνατότητες έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης πριν την αγορά ενός προϊόντος. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη ρύθμιση δείχνει και την υποκρισία των ηγετών της ΕΕ που μεταφέρουν στην ουσία την ευθύνη χρησιμοποίησης των μεταλλαγμένων στους ίδιους τους καταναλωτές. Η επίθεση που ετοιμάζεται από το λόμπυ των πολυεθνικών εταιριών που προωθούν τα μεταλλαγμένα θα είναι δριμεία. Χαρακτηριστικό του τι θα πρέπει να αναμένεται είναι το γεγονός ότι πριν ακόμη δημοσιευτεί ο Κανονισμός για τα μεταλλαγμένα, ελβετική εταιρεία υπέβαλε αίτηση για άδεια κυκλοφορίας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΒΤ11.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, να προστατεύσει την υγεία των Ελλήνων πολιτών και να κηρύξει τη χώρα ελεύθερη ζώνη από τα μεταλλαγμένα, καθώς επίσης να σεβαστεί τη διεθνή σύμβαση για τη "βιοασφάλεια", που δίνει το δικαίωμα σε κάθε χώρα, να αρνηθεί τη χρήση "γενετικά τροποποιημένων προϊόντων" στην βάση της αρχής της προστασίας του κοινωνικού συνόλου.

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής
Το Τμήμα Οικολογίας
του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου