Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/03/2011

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poorʼs και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&Pʼs εκφράζει στην ουσία την απαίτηση των χρηματαγορών να ενταθούν οι αντιλαϊκές πολιτικές με πρόσθετα μέτρα υφαρπαγής του εισοδήματος και των κατακτήσεων των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου και να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για άμεσο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Εξάλλου, η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου απέδειξε ότι ζητούμενο για τις κυρίαρχες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη δεν είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά η απλή διαχείρισή της μέσα από τη μετάθεση και μεταμόρφωση των αδιεξόδων, που διατηρεί το χρέος ως «φόβητρο» για την κοινωνία, ώστε να διαιωνίζονται οι πολιτικές που απαξιώνουν την εργασία και το κοινωνικό κράτος, προς όφελος του κεφαλαίου και των χρηματαγορών. Πραγματικό ζητούμενο είναι η μετατροπή της Ευρώπης σε μία κοινωνία όλο και πιο συμβατή με τις απαιτήσεις των αγορών, που διαχειρίζονται το διαρκώς αυξανόμενο χρέος το οποίο προκύπτει από τη συρρίκνωση της λαϊκής κατανάλωσης, το άδικο φορολογικό σύστημα και την ύφεση.

Όμως η πολιτική αυτή σημαίνει τη χρεοκοπία της κοινωνίας. Η διέξοδος στην κρίση χρέους θα προκύψει μόνο από την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αγωνιζόμαστε για την μη επικύρωση του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας», για ένα Σύμφωνο Πλήρους Απασχόλησης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης, για μια Ευρώπη των εργαζομένων.

To Γραφείο Τύπου