Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/03/2011

Έφυγε για τη Γειτονιά των Αγγέλων ο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΝ

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ αποχαιρετά ένα θεατράνθρωπο, σεναριογράφο, στιχουργό – ποιητή, δημοσιογράφο, συγγραφέα, ενεργό πολίτη από τα χρόνια της Αντίστασης στο ναζισμό, καθώς και τα μετέπειτα χρόνια.

«Περπάτησε» στο ρεαλισμό και την ποίηση, έκανε θέατρο χαρακτήρων, έκανε τομές στην κοινωνική ζωή του Έλληνα, με διαλεκτικό τρόπο και απέραντη κατανόηση για τους από τα κάτω.

Η συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, αποτελεί σταθμό για τον νεοελληνικό πολιτισμό, όπως και η συνεργασία του με τους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου Μ. Κακογιάννη, Ν. Κούνδουρο, Γ. Γρηγορίου.

Οι στίχοι – ποίηση που έδωσε σε άξιους συνθέτες της νεοελληνικής μουσικής, όπως Μ. Θεοδωράκης, Μ. Χατζηδάκις, Ν. Μαμαγκάκης, Στ. Ξαρχάκος, έγραψαν ιστορία και αποτελούν λειτουργίες  - μυσταγωγίες και απάντηση στην υποκουλτούρα των αγορών.

Το έργο του πρωτοπόρου συγγραφέα του μεταπολεμικού θεάτρου, που είχε διεθνή αναγνώριση δεν πάει χαμένο. Αρκετοί νέοι συγγραφείς συνεχίζουν το δρόμο του νεοελληνικού δράματος.

Τμήμα Πολιτισμού