Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/03/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ για την ομιλία του πρωθυπουργού στη σημερινή ημερίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η σημερινή ημερίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελεί άλλη μία απεγνωσμένη επικοινωνιακή προσπάθεια από μια κυβέρνηση και ένα υπουργείο που καταρρέουν. Ο κ. Παπανδρέου μάλλον αγνοεί την πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα στην ελληνική ύπαιθρο.

Συγκεκριμένα:

1ον Για να μπορέσουν να παραχθούν τα προϊόντα, πόσο μάλλον τα ποιοτικά στα οποία αναφέρθηκε ο κ. πρωθυπουργός, θα πρέπει να υπάρχουν και αγρότες, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια και κυρίως από την εφαρμογή της ΚΑΠ το 2003, την οποία υιοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ,ενώ προέδρευε η Ελλάδα στην ΕΕ.

2ον Για να μπορέσουν να υπάρξουν υγιείς οικονομικά συνεταιρισμοί, θα πρέπει να υπάρχουν πρώτα συνεταιρισμοί, όποτε θα έπρεπε να είχε προταθεί ένα τελείως διαφορετικό νομοσχέδιο από αυτό που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες. Ένα νομοσχέδιο που ΔΕΝ θα προωθεί την τελική εξόντωση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, μετατρέποντας τους συνεταιρισμούς σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά που θα ανασυγκροτεί εκ βάθρων τους συνεταιρισμούς μέσα από συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες.

3ον Τα πετυχημένα παραδείγματα συνεταιρισμών, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου, είναι αποτέλεσμα προσωπικής δουλειάς, κόπου και προσπαθειών αγροτών και κατοίκων της υπαίθρου, που σε κανένα βήμα τους δεν είχαν στο πλευρό τους ούτε το υπουργείο ούτε την κυβέρνηση, παρά μόνο την ατελείωτη γραφειοκρατία, όταν κάθε χρόνο η χώρα μας επέστρεφε στην ΕΕ  εκατομμύρια ευρώ, είτε ως πρόστιμα για παρατυπίες, είτε επειδή δεν απορροφήθηκαν ποτέ.

Ο ΣΥΝ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η υγιής αγροτική οικονομία θα μπορούσε να στηρίζει την ελληνική οικονομία και να έχει εμποδίσει την οικονομική κρίση. Είναι όμως λίγο αργά για τον κ. Παπανδρέου να θέλει να αναδείξει τον αγροτικό τομέα ως κύριο μοχλό εξόδου από την κρίση. Φρόντισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα τελευταία 30 χρόνια να φέρουν την ελληνική ύπαιθρο και την αγροτική οικονομία στη σημερινή άθλια κατάσταση.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής