Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/10/2003

Δήλωση του Δ.Στρατούλη για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό

Σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής δήλωσε τα εξής:

Μείζον πολιτικό πρόβλημα προκύπτει για την κυβέρνηση από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την περίοδο 1999-2002, από την οποία προκύπτει με σαφήνεια, ότι για την αύξηση του πληθωρισμού στην χώρα μας δεν φταίνε οι μισθοί, που αυξάνονται με ρυθμούς μικρότερους από την παραγωγικότητα, αλλά τα υπερβολικά κέρδη των επιχειρήσεων.

Η διαπίστωση αυτή καταρρίπτει τον σκληρό πυρήνα των μέχρι σήμερα επιχειρημάτων της κυβέρνησης, ότι δηλαδή "φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό", στον οποίο στήριξε τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας, που οδήγησαν τα τελευταία χρόνια σε ριζική αναδιανομή των εισοδημάτων σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των επιχειρηματικών κερδών.

Η διαπίστωση αυτή θέτει επιπλέον θέμα αξιοπιστίας όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδα Ν.Γκαργκάνα, που επιμένει να αγνοεί τα συμπεράσματα της ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Αρχής που εποπτεύει τον πληθωρισμό και εξακολουθεί με τις εκθέσεις και τις συνεντεύξεις του να αναμασά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και των βιομηχάνων ενοχοποιώντας τους μισθούς και όχι τα υπερκέρδη για τον πληθωρισμό.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας οφείλει να περιφρουρήσει τον ανεξάρτητο ρόλο της και όχι να τον μετατρέπει σε "προεκλογικό κράχτη" της κυβέρνησης.

To Γραφείο Τύπου