Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/04/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ για τη φετινή επέτειο της εξέγερσης των αγροτών στο Κιλελέρ

Η σημερινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες στη χώρα μας, κάνει την εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Ο αγροτικός κόσμος σήμερα τιμά τις κινητοποιήσεις των αγροτών εκείνης της εποχής και κατανοεί ότι τώρα είναι και πάλι η εποχή για εξεγέρσεις! Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΕ, είναι οι τσιφλικάδες του σήμερα! Τα αιτήματα του παρελθόντος δυστυχώς είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Η μείωση κατά 4,3% του αγροτικού εισοδήματος το 2010, που έρχεται να προστεθεί στη μείωση κατά  16,9% στο διάστημα 2000-2009, είναι ένα μόνο χαρακτηριστικό στοιχείο της σημερινής εξαθλίωσης του αγροτικού κόσμου. Η αφαίμαξη του αγροτικού εισοδήματος έγινε προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα της κακοδιαχείρισής του από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού.

Η συνεχής διεύρυνση της ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή, η καθήλωση στο 11% της επιστροφής ΦΠΑ ενώ έχουν επιβληθεί τεράστιες αυξήσεις ως το 23%, η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών γεωργικής ανάπτυξης, έρευνας και ελέγχου, τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και οι συνεταιρισμοί Α.Ε., είναι μερικά από τα αποτελέσματα της έλλειψης οποιασδήποτε εθνικής στρατηγικής για την αγροτική οικονομία, τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι  η αναστροφή της κατάρρευσης της αγροτικής οικονομίας, σε όφελος των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου, απαιτεί μέτρα που θα διασφαλίζουν το αγροτικό εισόδημα, τιμές στα αγροτικά προϊόντα που καλύπτουν το κόστος παραγωγής, έλεγχο της ασυδοσίας της αγοράς  και κλείσιμο της ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή, εθνική στρατηγική για την αγροτική οικονομία και την ανόρθωση της υπαίθρου και ένα νέο πλαίσιο Κ.Α.Π., που θα στηρίζει το αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν με αύξηση των δαπανών για την γεωργία και τη ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής