Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/04/2011

Συνάντηση αντιπροσωπείας του τμήματος Υγείας-Πρόνοιας του ΣΥΝ με τον Σύλλογο Εργαζομένων στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ ΑΕ)

Συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ ΑΕ), πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του τμήματος Υγείας-Πρόνοιας του ΣΥΝ, αποτελούμενη από τη Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνη για την Υγεία και το Φώτη Χρυσικό, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του τμήματος. Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντινόπουλο Άρη, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΣΥΝ για την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΙΦΕΤ Α.Ε, και την αναγκαιότητα αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου από τον ΕΟΦ, προκείμενου να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία της.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ εκφράζοντας την στήριξή της, δήλωσε ότι «ο χώρος του φαρμάκου, η έρευνα η παραγωγή και διανομή του, ελέγχεται πλήρως από μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, μεγαλοεισαγωγείς και έμπορους, οι οποίοι ουσιαστικά χαράσουν την πολιτική για το φάρμακο.

Η ΙΦΕΤ ΑΕ αποτελεί το μοναδικό εργαλείο παρέμβασης του κράτους στο χώρο του φαρμάκου εισάγοντας και διακινώντας κατʼ εντολή του ΕΟΦ, κυρίως προς τα νοσοκομεία φαρμακευτικά προϊόντα μοναδικά και αναντικατάστατα, χαμηλής αξίας και ανύπαρκτου εμπορικού ενδιαφέροντος.

Τα ελλείμματα της ΙΦΕΤ ΑΕ, τα οποία οφείλονται σε πολιτικές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, πρέπει να καλυφθούν με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από τον ΕΟΦ, ως μοναδικού μετόχου της εταιρείας, προκειμένου η ΙΦΕΤ ΑΕ να συνεχίσει και αναβαθμίσει την λειτουργία της, ώστε να είναι σε θέση να καλύπτει αποτελεσματικά τις ελλείψεις και να αποκρούσει εκβιασμούς για αύξηση της τιμής των φαρμάκων.

Ο ΣΥΝ αντιλαμβάνεται το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό που οφείλει να υπόκεινται σε κανονισμούς και ρυθμίσεις για να είναι προσιτό στο λαό και θεωρεί αναγκαία την ολόπλευρη αναβάθμιση του ΕΟΦ για την δημιουργία εθνικής φαρμακαποθήκης και φαρμακοβιομηχανίας».

Τμήμα Υγείας