Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/04/2011

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μ.Κριτσωτάκη: Τι γίνεται με τις αμοιβές των σπουδαστών ΤΕΙ, που κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε ΝΠΔΔ;

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Είναι πάγια διαδικασία η πρακτική άσκηση των σπουδαστών ΤΕΙ της χώρας σε, σχετικές με το αντικείμενο σπουδών τους, επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέων.

Κατά την διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης οι σπουδαστές δικαιούνται ημερήσιας αποζημίωσης, η οποία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ορίζεται στο 80% του ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, που ισχύει κάθε φορά σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και η οποία καταβάλλεται ως μηνιαία αποζημίωση.

Κι ενώ η διαδικασία αυτή είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές στο ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» διαδραματίζονται περίεργα, τουλάχιστον, πράγματα!

Το ΓΝΑ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» υπογράφει με τα ΤΕΙ «Ειδική σύμβαση εργασίας για πρακτική άσκηση σπουδαστών», όπου υπάρχει ειδικός όρος σχετικά με την μηνιαία αποζημίωση, οριζόμενη «…στο 80% του ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, που ισχύει κάθε φορά σύμφωνα  με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.»

Αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία αποζημίωση θα έπρεπε να ανέρχεται στο ποσό των 592 ευρώ.

Όμως οι σπουδαστές παίρνουν ως μηνιαία αποζημίωση το ποσό των 176 ευρώ, ένα ποσό το οποίο προφανώς αντιστοιχεί στο 80% του ισχύοντος ημερομισθίου του 1993, της εποχής που υπογράφηκε η ρυθμίζουσα το θέμα ΚΥΑ (2025805/2917/0022/22-4-1993).

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το Νοσοκομείο δηλώνει στο ΙΚΑ ως αποδοχές των σπουδαστών το ποσό των 1011 ευρώ, από το οποίο παρακρατείται  ασφαλιστική εισφορά 1% όπως προβλέπεται και αναφέρεται στην «Ειδική σύμβαση εργασίας για πρακτική άσκηση σπουδαστών».

Για το όλο αυτό ζήτημα έχει υπάρξει και σχετική αλληλογραφία μεταξύ του Νοσοκομείου και της ΓΣΕΕ.

Επειδή από τα προαναφερόμενα γίνεται φανερό ότι υπάρχει εμφανής ζημία και για τους σπουδαστές και για το κράτος, αλλά και όφελος για κάποιους,

Ερωτάσθε κ. κ. υπουργοί:

Σε τι ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για:

1.    την διαλεύκανση της «περίεργης» αυτής υπόθεσης,

2.    την δικαίωση των ζημιωθέντων σπουδαστών και

3.    την απόδοση πιθανών ευθυνών, εφʼ όσον αυτές διαπιστωθούν;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης