Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/04/2011

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην REAL NEWS (Βασ. Σκουρή)

1.    Ναι σε εκλογές κ. Πρόεδρε;

Ο στόχος μας είναι να σταματήσουμε τον οδυνηρό κατήφορο για τη χώρα και το λαό. Να σταματήσουμε τα νέα μέτρα, τις νέες περικοπές συντάξεων και μισθών, να απεμπλακούμε από το μνημόνιο της χρεοκοπίας και να μετατρέψουμε τη χώρα από πειραματόζωο σε πρωταγωνιστή μιας μεγάλης ανατροπής στην Ευρώπη. Για αυτό και ζητάμε δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Για να μπλοκάρουμε τα σχέδια μόνιμης λιτότητας. Από εκεί και πέρα οι εκλογές είναι ούτως ή άλλως αναπόφευκτες. Μία κυβέρνηση που αποφασίζει να φτωχύνει το λαό και μάλιστα ερήμην του, δεν έχει μέλλον.

2.    Κανείς δεν βγάζει αυτοδυναμία. Δεν σας φοβίζει η ακυβερνησία, τα Θολά κυβερνητικά σχήματα ή ότι μπορεί να έρθει ο Σαμαράς;

Δεν υποτιμούμε το λαό και τη δυνατότητά του να τιμωρήσει τους θύτες του, αναδεικνύοντας μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Αλίμονο αν μετά από αυτή τη κρίση, μείνουν αλώβητα τα δυο κόμματα που μας έφεραν ως εδώ. Εμείς προσδοκούμε σε έναν νέο συνασπισμό εξουσίας, από τα αριστερά της αριστεράς ως τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας, που θα αναλάβει το πατριωτικό καθήκον της απεμπλοκής μας από το μνημόνιο, της αναδιανομής του πλούτου και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

3.    Θεωρείτε ότι ο Παπανδρέου είναι χειρότερος από τον Καραμανλή;

Καραμανλής και Παπανδρέου είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο ένας έστρωσε και ο άλλος κάρφωσε. Δεν ξέρω αν ήταν σε συνεννόηση, πάντως αν ο Καραμανλής δεν έφευγε και αναλάμβανε αυτός να μας βάλει στο ΔΝΤ, ο Παπανδρέου θα ήταν αναγκασμένος- και μάλιστα σύντομα- να ανατρέψει αυτή τη πορεία. Ενώ τώρα, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ο δεξιός Καραμανλής έφυγε νωρίς, δίνοντας την ευκαιρία σε έναν πρωθυπουργό με όνομα βαρύ σαν ιστορία, να ασκήσει τη πιο δεξιά και αντιλαϊκή πολιτική στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.

4. Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε ως προοδευτικό κόμμα;

Το προοδευτικό στοιχείο που έχει μείνει στο ΠΑΣΟΚ είναι η ιστορία και ο κόσμος του. Την ιστορία του την καταπατά και τον κόσμο του τον εκθέτει. Η πολιτική του κάθε άλλο παρά προοδευτική είναι. Εκτός και αν θεωρούμε προοδευτική μια κυβέρνηση που εκτοξεύει την ανεργία στο 20%, και το θεωρεί και φυσιολογική εξέλιξη. Ο Γιώργος Παπανδρέου και οι στενοί του συνεργάτες είναι μαθητευόμενοι μάγοι του νεοφιλελευθερισμού. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν έχει καμία σχέση με αυτή την πολιτική.

5. Γιατί ταυτίζετε τον Παπανδρέου με τον Πάγκαλο; Πιστεύετε στʼ αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός τον βάζει;

Μόνος του ταυτίστηκε. Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να καταδικάσει τις απερίγραπτες και χυδαίες δηλώσεις του αντιπροέδρου του. Αντʼ αυτού εισπράξαμε σιωπή από τον κ. Παπανδρέου και ενορχηστρωμένες συκοφαντίες κυβερνητικών στελεχών. Δεν είναι λοιπόν προσωπικό θέμα Πάγκαλου. Οι επιθέσεις εναντίον μας είναι κυβερνητική επιλογή και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί.

6. Κατά τη γνώμη σας, υπάρχουν κορυφαία στελέχη που μπορεί να βοηθήσουν στην αλλαγή του ΠΑΣΟΚ στην μετά Παπανδρέου εποχή και που μπορείτε να συνεργαστείτε μαζί τους;

Κάποιοι- και εντός και εκτός Ελλάδας-  έχουν αρχίσει να συζητούν τη μετά Παπανδρέου  εποχή και είναι λογικό. Δεν έχω δει όμως κάποια διαφοροποίηση από κανένα «κορυφαίο» στέλεχος, ως προς τις κεντρικές επιλογές του Μνημονίου. Και αριστερά που θα υπηρετήσει το μνημόνιο και τις πολιτικές του δεν υπάρχει. Τους κορυφαίους, λοιπόν, που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να φυλάνε τα νώτα τους, πολύ σύντομα θα τους καταπιεί η ιστορία. Γιατί πέραν αυτών, υπάρχουν και χιλιάδες ανιδιοτελείς αγωνιστές και στελέχη, που μπορεί να μην έχουν το τίτλο του κορυφαίου αλλά θα παίξουν κορυφαίο ρόλο στη συνάντηση του κόσμου του ΠΑΣΟΚ με την αριστερά.

7. Η Αλέκα γιατί απορρίπτει κάθε ιδέα για συνεργασία;

Η ηγεσία του ΚΚΕ έχει κάνει, χρόνια τώρα, μία επιλογή πολιτικής συμμαχιών, που έχουμε κριτικάρει έντονα. Αν μέχρι πριν λίγο καιρό, κάποιος μπορούσε να δικαιολογήσει έστω και λίγο την απόρριψη κάθε πρότασης συνεργασίας, σήμερα- στην εποχή του Μνημονίου και της κατεδάφισης της κοινωνίας- είναι και ανεξήγητο και τρομερό πολιτικό λάθος. Γιατί πριν το μνημόνιο αυτή η επιλογή αφορούσε και ήταν επιζήμια για την αριστερά. Σήμερα είναι επιζήμια για το λαό και για τον τόπο.

8. Σήμερα ολοκληρώνεται το Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τι πιστεύετε για την πορεία του κ. Κουβέλη;

Έχει δυσκολίες να κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα στο σχέδιο του, για αυτό που ο ίδιος ονομάζει κυβερνώσα αριστερά. Και είναι λογικό αφού η κοινωνία βουλιάζει και ζητά από την αριστερά να στέκεται απέναντι στις καταστροφικές επιλογές της εξουσίας. Ελπίζω να λάβει το μήνυμα που η κοινωνία του στέλνει και να το διαβάσει χωρίς παρωπίδες και εμμονές.  Στο κόμμα του άλλωστε, συμμετέχουν φίλοι και σύντροφοι, αναγκαίοι και χρήσιμοι, με τις δική τους ιδιαιτερότητα, σε ένα ευρύ μέτωπο της αριστεράς κατά του μνημονίου.

9. Και για το γεγονός ότι ο Αλαβάνος φτιάχνει κόμμα!

Ο κόσμος της αριστεράς αξιώνει από όλους ενότητα και συλλογικότητα. Όχι προσωπικές πορείες και διχασμούς. Αυτή είναι η εντολή του κόσμου της εργασίας, των μικρομεσαίων, των νέων και των ανέργων που οδηγούνται στην πτώχευση: Ενότητα για να αντιμετωπιστεί το μνημόνιο και η κοινωνική χρεοκοπία.

10. Στο σκάνδαλο των υποβρυχίων πιστεύετε ότι υπάρχει κάλυψη του πρώην υπουργού;

Πρόκειται για ένα ακόμη τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκονται πρόσωπα από όλο το χώρο που εμείς ονομάζουμε διαπλοκή. Ο τρόμος του δικομματισμού, όμως, είναι πως αν δεν καλύψει έναν,  τότε αυτός μπορεί να βγάλει κι άλλους σκελετούς από τη ντουλάπα του και αμέσως να εμφανιστούν άλλοι δέκα πίσω από κάθε οικονομικό σκάνδαλο. Η υπόθεση αυτή είναι πολύ σοβαρή και από την μεριά μας δεν θα επιτρέψουμε μία ακόμα συγκάλυψη.

11. Θεωρείτε δηλαδή ότι υπάρχει προσπάθεια να μην δουν το φως της δημοσιότητας και άλλα σκάνδαλα με μαύρο πολιτικό χρήμα; Και με εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς και από τα δυο μεγάλα κόμματα;

Έχουμε ήδη καταθέσει σχετική ερώτηση. Αλλά έχουμε και την πεποίθηση πως με εξαίρεση μερικά πρόσωπα που είναι εκτός πολιτικής σήμερα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν συμφωνήσει να βγουν εκτός πολιτικής ημερήσιας διάταξης όλα τα μεγάλα σκάνδαλα και εγκλήματα σε βάρος του δημόσιου πλούτου. Και αυτό γιατί δεν μπορούν να ξεδιπλώσουν μπροστά στα μάτια του κόσμου τις μίζες που πήγαιναν στα κομματικά τους ταμεία, τις υπερ-κοστολογήσεις για δημόσια έργα, τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τις Ολυμπιάδες, που εκτίναξαν το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη.

To Γραφείο Τύπου