Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/02/2005

Για την τελική πρόταση της κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΟΤΕ για μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ κατά 6.166 άτομα

Δήλωση του Δ.Στρατούλη, μέλους ΠΓ και υπεύθ. Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Σχετικά με την τελική πρόταση της κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΟΤΕ για μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ κατά 6.166 άτομα, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος της εργατικής του πολιτικής, δήλωσε τα εξής:

Με αυτήν την πρόταση η κυβέρνηση και η Διοίκηση:

1. Οδηγούν σε ολοκληρωτική χρεοκοπία το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού του ΟΤΕ και το επικουρικό ταμείο του και κατ’ επέκταση το ΙΚΑ και το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, στα οποία θα ενταχθούν στο άμεσο μέλλον, γιατί τους φορτώνουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους υλοποίησης αυτής της πρότασης, χωρίς να προβλέπουν από πού, πώς και πότε θα καλυφθεί ολόκληρο.

Συγκεκριμένα όσον αφορά το ΤΑΠ-ΟΤΕ, η Διοίκηση του ΟΤΕ δεσμεύεται να καλύψει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές για όσους αποχωρήσουν με αναγνώριση μέχρι 8 πλασματικά χρόνια ασφάλισης, δηλαδή περίπου 283 εκατομμύρια ευρώ και όχι τις κύριες συντάξεις, που θα τους δίνει τόσα χρόνια νωρίτερα το ΤΑΠ-ΟΤΕ, που το κόστος τους ανέρχεται περίπου στα 750 εκατομμύρια ευρω. Αυτό το τεράστιο οικονομικό κόστος ποιος θα το πληρώσει και πότε;

Επίσης όσον αφορά το επικουρικό ταμείο, η διοίκηση του ΟΤΕ δεσμεύεται να καλύψει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές για όσους αποχωρήσουν με αναγνώριση μέχρι 8 πλασματικά χρόνια ασφάλισης, δηλαδή 47.654.799 ευρώ και όχι τις επικουρικές συντάξεις, που θα τους δίνει τόσα χρόνια νωρίτερα το επικουρικό ταμείο, που το κόστος τους ανέρχεται στα 125.752.233 ευρω. Αυτό το τεράστιο οικονομικό κόστος ποιος θα το πληρώσει και πότε;

Μήπως το κράτος; Μα αυτό μέχρι σήμερα δεν εκπληρώνει ούτε τις στοιχειώδεις ήδη θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του προς την δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

2. Κονιορτοποιούν τις εργασιακές σχέσεις όσων απομείνουν, ή στους ελάχιστους που θα προσληφθούν στο μέλλον στον ΟΤΕ, αφού θα τους προσλαμβάνουν με σύμβαση αορίστου χρόνου δημιουργώντας δεύτερη ταχύτητα εργαζομένων στην επιχείρηση. Προετοιμάζουν δηλαδή έναν εργασιακό μεσαίωνα στον ΟΤΕ με ευρύτερες δυσμενείς προεκτάσεις στις εργασιακές σχέσεις όλων των εργαζομένων της χώρας μας.

Ο ΣΥΝ είναι ριζικά αντίθετος και ζητά να αποσυρθεί αυτή η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πρόταση, που αφήνει τα κέρδη του ΟΤΕ στους ιδιώτες μετόχους του και φορτώνει τις ζημιές του στην κοινωνική ασφάλιση.

To Γραφείο Τύπου