Skip to main content.
04/04/2011

Απεμπλοκή από το μνημόνιο - συσπείρωση των αντιμνημονιακών δυνάμεων - αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών - του Γιάννη Μπαλάφα

Η μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας καθώς και το σύνολο σχεδόν των χωρών της ευρωζώνης, δεν έπεσε απ' τον ουρανό.

Η κρίση, που εκδηλώνεται με τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, έχει σαν αφετηρία τις κραυγαλέες ανισότητες που υπάρχουν σε συνθήκες νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, ως προς τη διόγκωση του δημόσιου χρέους. Έχει ως βασικές αιτίες τις κρατικές ενισχύσεις των τραπεζών, τα μειωμένα κρατικά έσοδα λόγω υποφορολόγησης της μεγάλης κερδοφορίας και των μεγάλων εισοδημάτων και, παραπέρα, σε χώρες όπως η Ελλάδα, τους υπέρογκους εξοπλισμούς και τις σπατάλες του πελατειακού κράτους που έχουν οικοδομήσει τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ως προς την αντιμετώπιση του χρέους, η ακραία αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται μέσα από τα διαδοχικά μνημόνια έχει οδηγήσει στη διόγκωση του χρέους και, παράλληλα, όξυνε την ανεργία, τη λιτότητα, την υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, το μαρασμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Στη χώρα μας η μνημονιακή πολιτική χρεοκόπησε.

Στην παρούσα φάση, οι κυρίαρχοι κύκλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπροστά στα διευρυνόμενα αδιέξοδα, προσπαθούν να θεσμοθετήσουν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ένα διευρυμένο μνημόνιο, ένα ευρωπαϊκό μνημόνιο, μέσα από το οποίο, με πρόσχημα τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών, επιδιώκουν να επιβάλλουν μια πανευρωπαϊκή, μόνιμη λιτότητα.

Το ευρωπαϊκό μνημόνιο σημαίνει δυσβάστακτη λιτότητα για τη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί για 50 δις ? μέχρι το 2015, με την εκποίηση δημόσιας γης και κρατικών πακέτων μετοχών κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων και, ακόμη, για 26 δις ? τη διετία 2012-2013 και για 1,75 δις ? μέσα στο 2011.

Όλοι οι σοβαροί μελετητές, αναλυτές και οικονομολόγοι, υποστηρίζουν ότι, για την Ελλάδα τουλάχιστον, είναι αδύνατον η χώρα μας να ανταποκριθεί σε αυτές τις δεσμεύσεις.

Αν η κυβέρνηση Παπανδρέου συνεχίσει στη μέχρι σήμερα πρακτική, θα οδηγηθούμε σε ουσιαστική χρεωκοπία της χώρας, με παράλληλα επαχθείς όρους για το λαό.

Σε αυτή την αδιέξοδη, αντικοινωνική και αναποτελεσματική πολιτική κυβέρνησης και τρόικας, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει τη δικιά του προγραμματική εναλλακτική πρόταση, με αφετηρία την εκτίμηση ότι το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, άρα απαιτείται απεμπλοκή από το μνημόνιο.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις είναι:

1.    Αναδιάρθρωση του χρέους, με διαγραφή μεγάλου μέρους του και μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης.

2.    Αναδιανομή των εισοδημάτων, μέσα από την αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων και ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων.

3.    Αναπτυξιακή ώθηση, με ατμομηχανή έναν αναδιαρθρωμένο δημόσιο τομέα, με πόρους που θα αντληθούν από χαμηλότοκα (πχ 1%) δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την έκδοση ευρωομόλογου, και παράλληλη δημιουργία ενός πυλώνα τραπεζικού υπό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο.

4.    Απασχόληση, άμεση ενίσχυση και άμβλυνση της ανεργίας που παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, ειδικά για τους νέους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί τις προτάσεις του πρωτίστως μέσα στην κοινωνία, ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας τη λαϊκή αντίσταση και ενεργοποίηση.

Παράλληλα, επειδή γνωρίζουμε ότι το δικομματικό πολιτικό σύστημα, παρά την κρίση που διέρχεται, εγκλωβίζει μεγάλα τμήματα των εργαζομένων, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.

Γι' αυτό αγωνιζόμαστε για την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συνεργασία δυνάμεων που εναντιώνονται στην πολιτικών των μνημονίων. Σ' αυτές μπορούν να περιλαμβάνονται δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τα αριστερά από το ΠΑΣΟΚ, δυνάμεις οικολογικές, όπως οι Οικολόγοι-Πράσινοι, η Δημοκρατική Αριστερά, άλλες αριστερές δυνάμεις και, φυσικά, χιλιάδες ανένταχτοι πολίτες που αναζητούν μια αντιμνημονιακή, αριστερή διέξοδο.

Η πρόταση και η ενεργοποίηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε ο λαός να κρίνει την κυβερνητική πολιτική που αναμφισβήτητα δεν έχει νομιμοποίηση, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη συσπείρωση των αντιμνημονιακών δυνάμεων.

Στην κρίσιμη μεταβατική φάση που διέρχεται η χώρα μας, αλλά και η Ευρώπη συνολικά, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι παρών, με δημοκρατική-αγωνιστική φυσιογνωμία και εναλλακτικές προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης.

*ο Γιάννης Μπαλάφας είναι δ/ντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο είναι παρουσίαση των βασικών σημείων της ομιλίας του στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας στις 1/4/2011