Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/04/2011

Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις προωθούμενες κυβερνητικές περικοπές στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα

Η απογραφή των δικαιούχων κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, στην οποία προχωρεί η κυβέρνηση μετά από συμφωνία της με την τρόικα, δεν γίνεται, όπως ισχυρίζεται, για να αντιμετωπιστούν παρατυπίες στη χορήγησή τους, αλλά για την άγρια περικοπή τους και το δραστικό περιορισμό των δικαιούχων τους. Η κυβέρνηση και η τρόικα θα προωθήσουν αυτούς τους στόχους τους μέσω της σύνδεσης της χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το κυβερνητικό και τροϊκανό επιχείρημα ότι προχωρούν σε αυτές τις περικοπές για να στηριχθούν αυτοί και αυτές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη είναι ολωσδιόλου αβάσιμο και ψευδές. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές δεν θα χρησιμοποιηθούν για να αυξηθούν τα κοινωνικά επιδόματα όσων έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, αλλά θα πάνε στους τοκογλύφους πιστωτές της χώρας. Έτσι, όμως, η κυβέρνηση καταργεί μια για πάντα την αρχή της καθολικότητας στις δημόσιες κοινωνικές και προνοιακές πολιτικές, μια αρχή η οποία αποτέλεσε  μεταπολεμικά το βασικό θεμέλιο του λεγόμενου κοινωνικού κράτους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες με αναπηρίες, τους ανέργους και τους πολύτεκνους να αντιδράσουν ενωτικά και δυναμικά στην πρόθεση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου να τους ρίξει σε έναν κοινωνικό και οικονομικό καιάδα.

To Γραφείο Τύπου