Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/04/2011

Επίσκεψη του Δ.Βίτσα στη Ρόδο στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την απόκρουση του συμφώνου για το ευρώ και την αποτροπή του μνημονίου και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης

Στη Ρόδο παραβρέθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου το  μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ,  Δημήτρης Βίτσας στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την απόκρουση του συμφώνου για το ευρώ και την αποτροπή του μνημονίου και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα κατά την παραμονή του στη Ρόδο ο Δ. Βίτσας συνοδευόμενος από τον γραμματέα της συντονιστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ  νοτίου Δωδεκανήσου Νεκτάριο Σαντορινιό  ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δωδελκανήσου κ. Ι. Γρύλλη για την απειλούμενη κατεδάοφιση του κτήριο των πρώην Αλευρόμυλων Ρόδου (αλευροβιομηχανία SAMICA), μετά την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ.Π.Γερουλάνου, στις 25-11-2011, για “μη χαρακτηρισμό (του) ως μνημείου ... διότι δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον”.

Στη συνέχεια δόθηκε συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ σχετικά με την Πανελλαδική Καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησε ενημερωτική συνάντηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Μανώλη Ανδρουλάκη και τον Γραμματέα κ. Σταύρο Μπελενιώτη, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί και οι αστυνομικές υπηρεσίες του Νομού καθώς και τις πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο που προτίθεται να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα αυτά.

Αμέσως μετά έγινε συνάντηση με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών κ. Βασίλη Κινούς στην οποία συζητήθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης του Νοσοκομείου της Ρόδου αλλά και των Ιατρικών Κέντρων των νησιών. Στα πλαίσια της συζήτησης αναδείχθηκε το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο έχει οδηγήσει το Νοσοκομείο σε οριακό σημείο και συζητήθηκε το ενδεχόμενο να κατατεθεί άμεσα επίκαιρή ερώτηση ώστε να αναγκαστεί ο Υπουργός να απαντήσει σε συνάντηση στη Βουλή.

Το απόγευμα ο κ. Βίτσας μίλησε σε συγκέντρωση μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ  όπου μεταξύ των άλλων τόνισε: «Μας λένε πως δεν έχουμε προτάσεις. Κάνουν πως δεν ακούν. Δεν έχουμε προτάσεις γιʼ αυτούς. Υπηρετούν άλλα συμφέροντα και για την κοινωνία είναι επικίνδυνοι και άχρηστοι.

Εμείς έχουμε προτάσεις για την ίδια την κοινωνία. Αυτή η κοινωνία έχει ανάγκη μια κυβέρνηση με 5 βασικούς άξονες πολιτικής:

1.    Απεμπλοκή από το Μνημόνιο με μονομερή καταγγελία.

2.    Αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο:

-    Τη διαγραφή μέρους του χρέους

-    Την επίτευξη χρονικού διαστήματος χάριτος

-    Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής

-    Την επίτευξη χαμηλών επιτοκίων.

Από μόνη της η επαναδιαπραγμάτευση δεν φτάνει.

3.    Αναπτυξιακό πρόγραμμα με στόχο την αύξηση της απασχόλησης, την κοινωνική φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος με επικέντρωση της ανάπτυξης στους τομείς της Αγροτικής Οικονομίας, του Ποιοτικού Τουρισμού, της Παιδείας, των Ελαφρών Μέταλλων, τη Ναυτιλία, τα Ναυπηγεία, τις Ανανεώσιμες  Πηγές Ενέργειας.

Για τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος προτείνουμε τους παρακάτω τρόπους χρηματοδότησης:

-    Φορολόγηση μεγάλης περιουσίας, κερδών, φόρος TOBIN, εκκλησιαστικής περιουσίας

-    Μείωση εξοπλισμών

-    Αξιοποίηση ΕΣΠΑ και Κοινοτικών Προγραμμάτων

-    Περικοπή των φοροαπαλλαγών (νόμιμης φοροδιαφυγής), αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας

-    Κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος 

4.    Αναδιανομή του πλούτου με στόχο την:

-    Βελτίωση της θέσης των ασθενέστερων

-    Την αύξηση του κοινωνικού μισθού

-    Την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων

5.    Ανατροπή των συνθηκών και της αρχιτεκτονικής της Ε.Ε.

Αυτή η κυβέρνηση θα προέλθει μέσα από αγώνες αντίστασης, κοινωνικής αλληλεγγύης και ενωτικής δράσης των πολιτικών δυνάμεων από τα Αριστερά του ΠΑΣΟΚ ως τα Αριστερά της Αριστεράς.

To Γραφείο Τύπου