Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/04/2011

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ «Κανάλι 9, 9,89» για την υπόθεση Siemens

Μιλώντας στο ρ/σ «Κανάλι 9, 9,89» (Γ. Ντάσκας- Χ. Μπότσαρης), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τη σκανδαλώδη κυβερνητική αδράνεια στην υπόθεση Siemens

Αύριο σκοπεύω να στείλω μια επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής αυτό ανήκει στις πρωτοβουλίες της κοινοβουλευτικής ομάδας κι όχι της κυβέρνησης, με κοινοποίηση και στον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής  τον κ. Βαλυράκη αλλά και στους αρχηγούς των δύο κομμάτων κ. Παπανδρέου και κ. Σαμαρά  ρωτώντας τους  τι θα γίνει επιτέλους μʼ αυτό το θέμα. Μια επιστολή που να υπενθυμίζει και να επισημαίνει τα αυτονόητα.

Έχουν περάσει σχεδόν 3 μήνες  από τότε που καταθέσαμε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής στις 24/1/2011 μετά από δουλειά 11 μηνών. Τη δυνατότητα να προκαλέσουν συζήτηση στη Βουλή την έχουν κόμματα που μπορούν να συγκεντρώσουν 60 βουλευτές. Επομένως και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει πάρει την παραμικρή πρωτοβουλία για την συζήτηση του πορίσματος στη Βουλή. Επίσης αυτά τα δύο κόμματα είναι που διαθέτουν 30 βουλευτές και μπορούν να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση με πρόσωπα και πιθανές κατηγορίες για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Μέσα σʼ αυτούς τους 3 μήνες δεν έχει γίνει τίποτα για την άσκηση αγωγών προκειμένου να ζητηθεί αποζημίωση από τη Siemens. Άλλες χώρες, 17 τον αριθμό αποζημιώθηκαν, εμείς δεν έχουμε ζητήσει ούτε καν ένα ευρώ!

Και τα δύο κόμματα έχουν παραδεχτεί ότι υπάρχει σκάνδαλο ότι απαιτείται προκαταρκτική επιτροπή, έχουν προτείνει πρόσωπα διαφοροποιημένα το καθένα αλλά κανένα από τα δύο κόμματα επειδή και τα δυο είναι μπλεγμένα  σε επίπεδο ταμείων και προσώπων, δεν παίρνει πρωτοβουλία για να κάνει πράξη αυτό που έχουν πει.

Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση που είχε υποσχεθεί ότι θα ζητήσει πίσω «τα κλεμμένα» ή μέρος αυτών από τη Siemens αλλά δεν έχει κάνει καμία ενέργεια, τουλάχιστον ορατή που να φέρνει αποτελέσματα επιστροφής. Επίσης ούτε ο κ. Παπανδρέου έχει θέσει το θέμα στην κ. Μέρκελ όπως έχει υποσχεθεί. Για τα μη πολιτικά πρόσωπα δε δεν έχει τρέξει η διαδικασία προσδιορισμού δικών, γιατί γιʼ αυτούς δεν υπάρχει παραγραφή. Για παράδειγμα την περίπτωση Τσουκάτου.

Σημειωτέον ότι αν λήξει η παρούσα κοινοβουλευτική περίοδος, που λήγει συνήθως τον Ιούνη, επέρχεται παραγραφή και για τα πιθανά αδικήματα των πολιτικών προσώπων της περιόδου 2004-2007.

Όλα αυτά μαρτυρούν ότι μέσα από ένα «κρεσέντο» διγλωσσίας και το ΠΑΣΟΚ που έχει την πρώτη ευθύνη, εφόσον έχει την πλειοψηφία στη Βουλή και η ΝΔ συμπράττουν στο «κουκούλωμα» και τον συμψηφισμό. Ο ένας διευκολύνει τον άλλον.

Δύο φορές  ο κ. Παμπούκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή μου στη Βουλή με είχε διαβεβαιώσει ότι γρήγορα θα έρθει στη Βουλή το θέμα της Siemens. Η πρώτη του απάντηση ήταν αρχές Φεβρουαρίου και φτάσαμε αρχές Απριλίου.

Μίζες δόθηκαν και το συνυπογράφουν 19 στους 19 βουλευτές της Εξεταστικής επιτροπής. Δόθηκαν και στον ΟΤΕ και στον ΟΣΕ, και στα C4Ι, και στα νοσοκομεία και στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων λίγο πριν και λίγο μετά,  από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens με τροποποιήσεις συμβάσεων που στο μεταξύ έχει υπογράψει η Siemens. Αυτά είναι διαπιστωμένα.

Αυτό που έχουμε τώρα είναι η σκανδαλώδης χρονοτριβή η οποία οδηγεί στο πλήρες κουκούλωμα και στην απόλυτη παραγραφή. Και κανένας πολιτικός δεν θα κάτσει στο εδώλιο και για τα μη πολιτικά πρόσωπα υπάρχει εξαιρετική χρονοκαθυστέρηση και αίτημα προς τη Siemens για αποζημίωση και επιστροφή των «κλεμμένων» δεν έχει διατυπωθεί καν.

Στο δε περίφημο πολιτικό επίπεδο Παπανδρέου-Μέρκελ δεν έχει ζητηθεί να “ανοίξει τα χαρτιά” της η Siemens γιατί αυτή ξέρει σε ποιους, πότε , πόσα και γιατί τα έδωσε.

Αυτό που εξοργίζει τον κόσμο, ότι κόμμα κι αν ψηφίζει, είναι ότι ξαφνικά προκύπτουν και τα τρόλεϊ της ΜΑΝ, πάλι γερμανική εταιρία, πάλι μίζες για παραγγελία και σύμβαση στις αρχές του 2000 και βέβαια η περίπτωση του μεγάλου σκανδάλου των  υποβρυχίων, οικονομικά πολύ μεγαλύτερου. Η γερμανική Φεροστάλ συνδέεται με τα ναυπηγεία που παίζουν κρίσιμο ρόλο και στο σκάνδαλο των υποβρυχίων και στη Siemens.

Με βάση το διεθνές δίκαιο αν εντοπιστούν χρήματα που δόθηκαν με παράνομο τρόπο μπορούν να χαρακτηριστούν ως απεχθές χρέος και να διαγραφούν από το σύνολο των χρεών. Αλλά εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να αθροίζουμε χαμένες ευκαιρίες αντί να υψώσουμε τη φωνή μας απέναντι στη Γερμανία που ολοένα και μας «σφίγγει το ζωνάρι».

Χρησιμοποιείται η «τεχνογνωσία» του Βατοπεδίου και των ομολόγων για να φτάσουμε από το«θα ματώσουμε» και « το μαχαίρι  στο κόκκαλο»  στο «ούτε γάτα ούτε ζημιά»  και στην υποθέση Siemens για να μην στεναχωρέσει και η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς την κ. Μέρκελ.

To Γραφείο Τύπου