Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/10/2003

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τον τουρισμό

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ.Σημίτη για τον τουρισμό, το Τμήμα Οικολογίας του ΣΥΝ σημειώνει:

Η κυβέρνηση εξήγγειλε μία ακόμη δέσμη ενισχυτικών μέτρων, αυτή τη φορά για την αναβάθμιση του τουρισμού της χώρας. Στη σχετική του αναφορά ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας «διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες χώρες, ως προς τον τουρισμό, όπως η πολιτιστική κληρονομιά, η φυσική ομορφιά, η περιβαλλοντική ποικιλία και το εξαίρετο κλίμα». Δυστυχώς, αυτές οι αναφορές δεν ακολουθήθηκαν από την εξαγγελία μέτρων για ένα φιλικό προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με έμφαση στον αγροτουρισμό, τον οικοτουρισμό, στον πολιτιστικό και περιηγητικό τουρισμό, τομείς στους οποίους άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πολύ λιγότερα "συγκριτικά πλεονεκτήματα" από την Ελλάδα εργάζονται συστηματικά, με εξαιρετικά αποτελέσματα για τις τοπικές οικονομίες και την απασχόληση.

Αντίθετα, ο κ. Σημίτης μίλησε για την άρση των «τουριστικά κορεσμένων περιοχών» σε όλη την Ελλάδα -όπως έγινε στην Αττική λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων- και για ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης όπου θα παραχωρηθούν μεγάλες διευκολύνσεις στις πολυεθνικές των τεραστίων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, με προτεραιότητα μάλιστα στα υδροβόρα γήπεδα γκολφ, που προβλέπεται να κατασκευασθούν σε ολόκληρη την επικράτεια. Η προοπτική αυτού του δήθεν επιτυχημένου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης όμως εκτός από τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις (κατάληψη χώρου από περισσότερα κτίσματα, σπάταλη χρήση του νερού για να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες, περισσότεροι δρόμοι και μαρίνες κ.α.), οδηγεί στη δέσμευση τεραστίων εκτάσεων γης για ιδιωτική χρήση, αφαιρώντας το βασικό συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στο σπουδαιότερο περιβαλλοντικό αγαθό, την ίδια τη φύση.

Πρόκειται για απηρχαιωμένη και επικίνδυνη αντίληψη για την τουριστική πολιτική, στην οποία συναινεί και η Νέα Δημοκρατία, η οποία εάν υλοποιηθεί θα οδηγήσει στο να χάσουν οι έλληνες πολίτες στοιχειώδη τους δικαιώματα και να περιοριστούν στο ρόλο των ιθαγενών που θα παρακαλάνε τους ζάμπλουτους Αμερικανούς τουρίστες να έρθουν για διακοπές και γκολφ στη χώρα μας. Απέναντι σε αυτές τις εξαγγελίες που συμπληρώνουν την αντι-περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, ο ΣΥΝ δηλώνει την πλήρη του αντίθεση.

Το Τμήμα Οικολογίας του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου