Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/04/2011

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη συγκέντρωση – συζήτηση πολιτών, φορέων και των επιτροπών αγώνα κατά του επενδυτικού σχεδίου Ελληνικός Χρυσός

Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού Δήμου Αριστοτέλη

Βρίσκομαι εδώ ανάμεσα σε αγωνιζόμενους πολίτες. Εδώ δεν υπάρχουν ούτε έκνομοι, ούτε κοπρίτες, ούτε λαμόγια. Υπάρχουν αγωνιζόμενοι άνθρωποι που ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους. Οι πολίτες εδώ, έρχονται αντιμέτωποι με το πιο αποτρόπαιο πρόσωπο της διαπλοκής και της οικονομικής ολιγαρχίας. Εδώ το  χέρι της διαπλοκής είναι τόσο μακρύ που φτάνει στα σπλάχνα της ελληνικής γης. Συντελείται ένα διπλό έγκλημα που απειλεί να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών. Ένα έγκλημα περιβαλλοντικό, αλλά και ένα έγκλημα οικονομικό.

Ένα έγκλημα περιβαλλοντικό:

Θα το τσακίσουν το περιβάλλον αφού διεκδικούν να σκάβουν ένα τόνο εξορυσσόμενου εδαφικού υλικού για να βγάλουν μισό γραμμάριο χρυσού. Και θα το κάνουν χωρίς  να νοιάζονται ούτε για το αρχέγονο δάσος στις Σκουριές, ούτε για την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα προκαλέσουν στη σπάνια χλωρίδα και ορνιθοπανίδα.

Αυτά τα στοιχεία όμως φαίνεται να μην λαμβάνονται τελικά υπʼ όψιν. Αλλά δεν λαμβάνεται υπʼ όψιν και το ότι χάνονται δυνατότητες ανάπτυξης οικοτουρισμού, αφού οι εξαιρετικές θέσεις πανοραμικής θέας της περιοχής ακυρώνονται.

Αυτές οι «επενδύσεις» διαλύουν το περιβάλλον, μολύνουν και κατασπαταλούν τα νερά. Ενισχύουν δραματικά το ενδεχόμενο πλημμυρών.

Και θα επηρεαστεί, βέβαια, και η ποιότητα του αέρα, κυρίως λόγω των εκπομπών αιωρουμένων σωματιδίων και βαρέων μετάλλων στην ατμόσφαιρα. Οι εκπομπές αερίων είναι του ίδιου μεγέθους με τα μεγάλα εργοστάσια λιγνίτη της ΔΕΗ.

Αυτά τα στοιχεία η επιστημονική κοινότητα τα επεσήμανε και είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι επιστήμονες στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και πρότειναν να μην γίνει αποδεκτή η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να μην προχωρήσει η αδειοδότηση του έργου. Και θα ήθελα να χαιρετίσω και το υπόμνημα που κατέθεσαν οι πολίτες ενάντια σε αυτήν τη μελέτη που είναι διάτρητη.

Ένα έγκλημα οικονομικό:

Αλλά και στο οικονομικό επίπεδο έχουμε μια σκανδαλώδη εύνοια για τα γνωστά συμφέροντα. Που τα βρίσκεις όποια πέτρα και αν σηκώσεις. Και στην Κερατέα, και στους δρόμους, και στη Χαλκιδική.  Επιτρέψτε μου σήμερα που είμαι εδώ μαζί σας να στείλω το εξής μήνυμα. Δε με ενδιαφέρει αν με συκοφαντούν. Και εμένα προσωπικά και το κόμμα μου. Έχουν άλλωστε σε αυτούς τους 10 μήνες του Μνημονίου, συκοφαντήσει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες. Δε με νοιάζει για τι ο λαός τους έχει πάρει χαμπάρι. Έχει καταλάβει ποιοι κέρδισαν τα προηγούμενα χρόνια και τώρα θέλουν να καθίσουν στο σβέρκο του λαού. Και να κάνουν τον ιδρώτα του, το φυσικό και ορυκτό πλούτο, καταθέσεις στην Ελβετία. Σε αυτήν εδώ την περίπτωση έχουμε σκοτεινές διαδρομές χρήματος και πάντρεμα της εγχώριας διαπλοκής με τη διεθνή κερδοσκοπία.

Θέλουν να πάρουν τα σωθικά της ελληνικής γης και να τα πουλήσουν σε offshore. Όπως έκαναν με το ασήμι, που το πούλησαν για όλη τη διάρκεια ζωής του μεταλλείου σε εταιρεία στις νήσους Κάιμαν. Αλήθεια ποιος να είναι πίσω από αυτή την εταιρεία. Αυτή είναι μια σύμβαση της ντροπής. Που δίνει το δικαίωμα να κάνει έρευνα σε οποιοδήποτε σημείο της έκτασης που της έχει παραχωρηθεί. Που διασφαλίζει την εταιρία από ευθύνες σε περίπτωση περιβαλλοντικά προβλήματα που θα προκύψουν γιατί μπορεί να κατηγορήσει τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και να ισχυριστεί ότι δεν φταίει αυτή.

Μιλάμε για πρώτου μεγέθους σκάνδαλο. Η «Ελληνικός χρυσός» έδωσε 11.000.000 ευρώ, για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της προκατόχου TVX (χρέη σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία). Τον Ιούνιο του 2004, έξι μόλις μήνες μετά τη συναλλαγή αυτή, μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τριανταπέντε φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων. Για αυτό το αντίτιμο (11.000.000) πήρε 317.000 στρέμματα, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, τα κτίρια στα οποία μένουν οι εργάτες κλπ. Μιλάμε για μπινγκο: 35 ευρώ το στρέμμα. Αμέσως μετά η εταιρία επιδοτήθηκε με 15.000.000 ευρώ από την Ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή βγήκε και από πάνω με 4.000.000 ευρώ. Δηλαδή, του δώσανε το βουνό και 13 ευρώ το στρέμμα στην τσέπη.

Είπαμε πέσανε οι τιμές ακινήτων αλλά όχι και έτσι. Τώρα βέβαια μπορεί να δώσανε και κάτι κάτω από το τραπέζι αλλά αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε, εκτός αν μας το πούνε. Πρόκειται για αίσχος που το διέπραξαν αυτοί που τώρα ζητούν από το λαό θυσίες. Και πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η επιδότηση κρίθηκε από την Κομισιόν παράνομη και έχει ζητήσει να επιστραφεί. Σημειωτέον ότι η εταιρία δεν γράφει κέρδη και το δημόσιο δεν έχει ουδόλως επωφεληθεί από αυτή, ούτε καν με φόρους επί των κερδών.

Να που πάνε τα λεφτά λοιπόν. Στις τσέπες συγκεκριμένων τζακιών και στις τράπεζες τις Ελβετίας και στα ταμεία των offshore. Δεν είναι λοιπόν τρόπος ανάπτυξης αυτός. Υπάρχει δρόμος για την ανάπτυξη που θα σέβεται και το περιβάλλον και θα δημιουργεί απασχόληση και δε θα καταστρέφει το μέλλον των επόμενων γενεών. Έχουμε να σας πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι απλώς δίπλα σας. Θα είναι κομμάτι του κινήματός σας και θα φροντίζει να φτάνει η φωνή του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

To Γραφείο Τύπου