Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/10/2003

Απάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου στον Πρωθυπουργό κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΝ για την κυβερνητική πολιτική αδιαφανούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών

Απαντώντας στον κ. Πρωθυπουργό, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την κυβερνητική πρακτική αδιαφανούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος, είπε:

"Πείτε, επιτέλους, την αλήθεια. Όταν τα γεγονότα φωνάζουν οι πολίτες αυτής της χώρας αξιώνουν τουλάχιστον από τους κυβερνήτες τους να τους λένε την αλήθεια και να μην επιμένουν πεισματικά στην εικονική πραγματικότητα. Κρατάτε και φτιάχνετε ειδικούς λογαριασμούς, αδιαφάνειας και προσωπικής διαχείρισης υπουργών σας, σαν να είναι το δημόσιο χρήμα και το κράτος κυβερνητική σας επιχείρηση.

Γιατί το κάνετε; Παρά τις εκσυγχρονιστικές σας ρητορείες, από τους 100 ειδικούς λογαριασμούς οι 47 είναι από το 1994 μέχρι το 2002 και από αυτούς τους 47 οι 36 είναι έργο των χειρών σας. Είναι δημιούργημα του εκσυγχρονισμού σας. Από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, τώρα μετά την αποκάλυψη, παραδέχεστε, ότι από ένα και μόνο λογαριασμό, 4 δις ευρώ μεταξύ 2001 και 2003, δεν πήγαν για το δημόσιο χρέος. Ρωτώ γιατί; Ζητώ να πείτε που πήγαν τα λεφτά, που δεν γράφονται στον προϋπολογισμό και παροχετεύονται μ’ αυτήν την αδιαφανή διαδικασία. Ποια επιστήμή και ποια πολιτική ηθική λέει αυτά που λέτε σήμερα. Ότι για λόγους καλύτερης διαχείρισης, κρατάμε έξω από τον προϋπολογισμό δαπάνες του δημοσίου χρήματος.

Εξηγείστε για τα 17 δις ευρώ που δόθηκαν σε μια τετραετία για τα εξοπλιστικά προγράμματα, όσα περίπου μαζεύτηκαν από τις αποκρατικοποιήσεις και δώστε στη Βουλή τον πίνακα των αγορών.

Ποιοι τις εισηγήθηκαν; Ποιοι τις αξιολόγησαν; Με ποιους συνηλλάγη η Γενική Γραμματεία Εξοπλιστικών Προγραμμάτων για να μην τρώνε και πίνουνε οι έμποροι οι μεσάζοντες και οι διαπλεκόμενοι στην υγεία του κοροΐδου ελληνικού λαού.

 Αν κριτήριο για σας είναι το αποτέλεσμα, όπως είπατε, το αποτέλεσμα αποκαλύφθηκε και με τον πλαστό προϋπολογισμό και με την έκθεση της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και των άλλων αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεγαλώνει το χρέος. Αυξάνονται τα ελλείμματα. Υπάρχουν κρυφές δαπάνες, άτακτη διαχείριση, κρατικοδίαιτη διαφθορά και διαπλοκή. Ακόρεστο πολιτικό χρήμα. Ψεύτικοι λογαριασμοί, ανειλικρινείς προϋπολογισμός. Και πάνω σ’ αυτά τα ψευδή και ανειλικρινή στηρίζετε τις εξαγγελίες σας για τις Χάρτες και τα πακέτα. Αυτό έρχεστε σήμερα να πείτε ότι είναι χρηστή διαχείριση για την οποία περηφανεύεστε; Γενικό ξεσάλωμα είναι, όχι χρηστή διαχείριση. Και αν εμμένετε μέχρι τέλους σε αυτό το ήθος και ύφος της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, τότε σας λέω ότι δεν εθελοτυφλείτε. Εγκληματείτε σε βάρος του τόπου. Και σας λέω και κάτι ακόμη. Είναι επικίνδυνος και γραφικός αυτός ο ναρκισσισμός εξουσίας, ο οποίος την άτακτη διαχείριση την αποθεώνει ως χρηστή και εθνωφελή διαχείριση. Κρίμα."

Δήλωση του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Α.Κωνσταντόπουλου μετά τη συζήτηση στη Βουλή

"Λυπάμαι για την εμμονή του κ. Πρωθυπουργού στον εξωραϊσμό των πραγμάτων και την αντιστροφή της αλήθειας.
Επειδή μέμφθηκε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησα λέγοντας ότι «δεν ξέρω, δεν καταλαβαίνω και δεν διαβάζω παρά μονάχα εφημερίδες της δεξιάς» θέλω να πω απερίφραστα ότι αυτό το ύφος και ήθος εξουσίας ανήκει στον κ. Πρωθυπουργό και τα επιτελεία του. Προσωπικά περιφρονώ και προσπερνώ αυτόν τον τρόπο άσκησης πολιτικής.
Επιτέλους έμαθε ο κόσμος την εκσυγχρονιστική φιλοσοφία: "Αυτά γίνονται από παλιά, αυτά γίνονται και στην Ευρώπη. Είναι για την καλύτερη διαχείριση."
Ώστε είναι λοιπόν για το καλό μας, κατά τον κ. Σημίτη, που διδάσκει νέα πατέντα δημοκρατικής διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αυτός ο εκτραχηλισμός, που επισημαίνεται από παντού, με τα ψεύτικα στοιχεία, τους ανειλικρινείς προϋπολογισμούς, τους ειδικούς εκτός ελέγχου λογαριασμούς και την απατηλή εικόνα προς την ελληνική κοινωνία και την Ε.Ε.
Τα στοιχεία, που αρνείται να ανακοινώσει στη Βουλή ο κ. Πρωθυπουργός, θα τα δημοσιοποιήσει ο Συνασπισμός. Δεν θα ξεφύγει τον έλεγχο η Κυβέρνηση κι ας επιμένει μέχρι και σήμερα ο κ. Σημίτης ότι οι αποκρατικοποιήσεις καλύπτουν το δημόσιο χρέος, ενώ άλλα βεβαιώνει το Γενικό Λογιστήριο, διαψεύδοντάς τον."

To Γραφείο Τύπου