Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/04/2011

Παρέμβαση Ηρ. Διώτη στις εργασίες της Αριστερής Συμμαχίας στο Ελσίνκι

ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΦΙΛΑΝΔΙΑ

Στην τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη, υπό το πρίσμα των συλλογικών προτάσεων και αποφάσεων του Συνασπισμού, όπως αυτές έχουν εκφραστεί και στο πλαίσιο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, επικεντρώνοντας στα ζητήματα της κρίσης ως ευκαιρία για τις ηγεμονικές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις για τη διάλυση των κοινωνικών δικαιωμάτων, στους 10 στόχους-βήματα για μία πανευρωπαϊκή λύση στη σημερινή κρίση, καθώς και στα αιτήματα για ενότητα και αλληλεγγύη στη διαμόρφωση μίας διαφορετικής κοινωνίας, αναφέρθηκε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, στο πλαίσιο της παρέμβασής της σε εργασίες του κόμματος της Αριστερής Συμμαχίας Φιλανδίας (Vasemmistoliitto) στο Ελσίνκι, όπου εκπροσώπησε το Συνασπισμό, λίγες ημέρες πριν τις φιλανδικές εθνικές εκλογές της 17ης Απριλίου.

Μιλώντας για την εκμετάλλευση της σημερινής κρίσης από τις ηγεμονικές δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού πανευρωπαϊκά, σημείωσε ότι «ο στόχος τους δεν είναι να αντιμετωπίσουν ή να λύσουν την κρίση χρέους, αλλά αντίθετα, η σημερινή κατάσταση είναι η καλύτερη δικαιολογία για την πιο βίαιη αναδιανομή του πλούτου και των κοινωνικών δικαιωμάτων: για τη λήξη της ισχύος των επιτευγμάτων - μετά από μαζικούς και σκληρούς αγώνες- των Ευρωπαίων εργαζομένων, μετά το Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και για την συγκέντρωση μεγαλύτερων κερδών στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου».

Η βουλευτής αναφέρθηκε στη διεθνή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ήδη από το Φεβρουάριο του 2010 ο ΣΥΝ και το ΚΕΑ με θέμα «Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΝΟΤΟΣ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ», όπου είχε διατυπωθεί η θέση ότι «η κρίση είναι ευρωπαϊκό και όχι εθνικό πρόβλημα, άρα ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής του είναι με μία ευρωπαϊκή λύση, με εξεύρεση μίας εναλλακτικής διεξόδου από αυτή, μέσω του συντονισμού των αιτημάτων όλων των ευρωπαϊκών χωρών, που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης, με αρχή τις επιλεγόμενες PIIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία)».

Αναδεικνύοντας και την άνοδο των εθνικιστικών, νεοφασιστικών και ρατσιστικών φωνών και δυνάμεων, ως απότοκο της σημερινής κατάστασης, η βουλευτής διαπίστωσε ότι «η νεοφιλελεύθερη στρατηγική φτάνει σε αδιέξοδο, αλλά ακόμη και τώρα επιμένουν να καταστρέφουν την Ευρώπη, με το νέο Σύμφωνο για το Ευρώ, που μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα».

Αναλύοντας τον «άλλο δρόμο» που επιλέγουν ο ΣΥΝ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, αναφέρθηκε διεξοδικά στους 10 στόχους που πρέπει να γίνουν κτήμα και να ακολουθηθούν από τους κοινωνικούς φορείς και τα κινήματα σε κάθε χώρα αλλά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα, επισημαίνοντας ότι «οι συγκεκριμένες, εναλλακτικές προτάσεις της Αριστεράς αποτελούν διασυνδεδεμένα βήματα για μια ολοκληρωμένη, προοδευτική στρατηγική εξόδου, για μια ριζική αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και της οικονομίας που δημιουργεί την κρίση. Είναι προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την υπέρβαση της οικονομίας της αγοράς, στην κατεύθυνση μιας οικονομίας των ανθρώπινων και κοινωνικών αναγκών».

Όπως επεσήμανε, αυτοί οι συγκεκριμένοι στόχοι «περιλαμβάνονται στη φιλοσοφία της νέας καμπάνιας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με σκοπό τη σύγκλιση των κοινωνικών και πολιτικών φορέων στην εθνική και ευρωπαϊκή πάλη για τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη. Για τη δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης στην πράξη, στη βάση των κοινωνιών, της γειτονιάς, των σχολείων και πανεπιστημίων, των χώρων εργασίας».

Στο κλείσιμο της παρέμβασής της, συμπερασματικά, η βουλευτής τόνισε: «Για να τα πετύχουμε όλα αυτά, χρειαζόμαστε μία πιο ενωμένη, ριζοσπαστική, πιο ευρωπαϊκή και διεθνιστική Αριστερά στην χώρα μας και στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε να χτίσουμε πιο ευρείς και χωρίς αποκλεισμούς χώρους ενότητας. Μέσα από τις καθημερινές πράξεις κι εκστρατείες, πρέπει να αντιπαλέψουμε την απομόνωση και τον φόβο των ανθρώπων, ενάντια στο νεοφιλελεύθερο «δόγμα του σοκ». Χιλιάδες απλοί άνθρωποι ενεργοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα, δείχνοντας ότι όλο και περισσότερος κόσμος αρχίζει να μετατρέπει τους φόβους του σε συλλογική δράση, με την ίδια τους την απόγνωση να τους οδηγεί στο να αντιδρούν. Πρέπει να ξεκινήσουμε να ανοίγουμε περισσότερα παράθυρα για μία διαφορετική κοινωνία, βασισμένη όχι στο κέρδος αλλά στις κοινωνικές ανάγκες και στα κοινά αγαθά. Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν αληθινό και ρεαλιστικό σοσιαλισμό για όλους, με ελευθερία και δημοκρατία, αντί μίας αυθαίρετης έννοιας για λίγους και ρομαντικούς».

To Γραφείο Τύπου