Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/11/2003

Δήλωση του Νίκου Χουντή, μέλους της Π.Γ. και υπεύθυνου Εξωτερικής & Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΝ για τις προμήθειες εξοπλιστικού υλικού

Με βάση τα επίσημα στοιχεία για τις προμήθεια εξοπλιστικού υλικού, που δόθηκαν στον ΣΥΝ ύστερα από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του βουλευτή Παναγιώτη Λαφαζάνη, διαπιστώνονται τα εξής:

1. Το διάστημα 2000-2003 (μέχρι 26 Σεπτεμβρίου) οι δαπάνες για εξοπλισμούς έφθασαν στο μυθώδες ποσό των 15,4 δις ευρώ. (5,3 τρις δρχ.)
Το ποσό αυτό είναι πρωτοφανές για όλη την μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας και συνιστά μείζονα πρόκληση για τον ελληνικό λαό, σε μια περίοδο όπου κατεδαφίζεται η όποια κοινωνική πολιτική, διευρύνεται η νέα φτώχεια και μεγαλώνουν οι κοινωνικές ανισότητες.
Ειδικότερα, εντός του 2003 οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα ανήλθαν μέχρι τις 26/9 στα 5.289 δις �, ενώ, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, λόγω των εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, εκτιμάται ότι θα φτάσουν, και ίσως θα ξεπεράσουν, τα 7 δις �.

2. Τα ως άνω στοιχεία καταρρίπτουν πλήρως τους ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού και του Υπουργού ΄Αμυνας ότι καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια για μείωση των εξοπλιστικών δαπανών προκειμένου να εξυπηρετηθούν κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Αποδεικνύεται ότι, ο κ. Σημίτης, ο οποίος κατά τα άλλα καταψήφιζε ως βουλευτής τις αμυντικές δαπάνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, επί πρωθυπουργίας του οι εξοπλιστικές δαπάνες υπερέβησαν κάθε όριο.
Αν υπολογίσουμε ότι οι εξοπλισμοί το διάστημα 1996-2000 έφτασαν στο ύψος των 4 τρις δρχ. καθώς και τα προγραμματισμένα για το επόμενο διάστημα μετά το 2004, το συνολικό ποσό της δεκαετίας 1996-2006 θα φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη που θα πλησιάσουν και ίσως να ξεπεράσουν το Γ΄ ΚΠΣ (περίπου 17 τρις δρχ.).

3. Οι δαπάνες αυτές αποτελούν τις υψηλότερες σε ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και είναι υπερδιπλάσιες του μέσου όρου τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ.
Οι δαπάνες αυτές δεν εξυπηρετούν τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά είναι ενταγμένες στους Νατοϊκούς και Αμερικανικούς σχεδιασμούς για αναπροσανατολισμό των στρατιωτικών αποστολών στην ευρύτερη περιοχή για γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές στοχεύσεις.

4. Αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία το γεγονός ότι μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν αναγράφονται στους ετήσιους προϋπολογισμούς και οι δανειακές συμβάσεις μετακινούνται συσσωρευτικά και αυξάνουν ισόποσα το χρέος χωρίς καταγραφή και ανάλυση κάθε συγκεκριμένου προγράμματος.
Επίσης αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία το γεγονός ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα αποφασίζονται από το ΚΥΣΕΑ χωρίς να γίνεται εκτίμηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τόσο όσον αφορά την σκοπιμότητα όσο και τις διαδικασίες έγκρισης και υλοποίησής τους.

5. Από τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξοπλιστικών προγραμμάτων (54% της αξίας) υλοποιείται χωρίς διαγωνισμό αλλά με απευθείας ανάθεση καθώς και με διακρατικές συμφωνίες (21% της αξίας) κυρίως μέσω της Υπηρεσίας Προμηθειών των ΗΠΑ.
Η γενικότερα αδιαφάνεια που συνοδεύει την έγκριση των εξοπλιστικών προγραμμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολλές παραγγελίες γίνονται προκειμένου να εξυπηρετήσουν οικονομο-πολιτικές σκοπιμότητες, που συνοδεύονται και από αδιευκρίνιστες προμήθειες τρίτων.

6. ΄Όπως καταγράφεται και επισήμως, το ποσοστό συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας στην υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι ιδιαίτερα χαμηλά τόσο στην κύρια προμήθεια (11.87%) όσο και τη συμμετοχή σε προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων (8%)
Από τα στοιχεία φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις αυτή η συμμετοχή δεν υλοποιείται στο ύψος του προϋπολογισμένου έργου.

Να σημειώσουμε ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία έχει ήδη παραδοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα, καθώς:

Υπενθυμίζουμε ότι τα κονδύλια για την έρευνα και την τεχνολογία στην Ελλάδα είναι τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. Την ίδια στιγμή υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες για μια συνολική εγχώρια αμυντική βιομηχανική πολιτική που μπορεί να αποφέρει εκτός άλλων την απόκτηση τεχνογνωσίας και τεχνολογίας και να εξασφαλίσει περισσότερες θέσεις εργασίας στη χώρα.

7. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ θεωρεί ότι είναι δυνατή και προτείνει την ουσιαστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και να εξυπηρετούν τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας.
Πιστεύει ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα πρέπει να συζητούνται αναλυτικά στην Επιτροπή της Βουλής, να εγκρίνονται από αυτήν και να εγγράφονται όλες οι σχετικές δαπάνες στον κρατικό Προϋπολογισμό.

To Γραφείο Τύπου