Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/04/2011

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ «Στο ΑΘΗΝΑ 9,84» (B. Πάϊκος)

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο ΑΘΗΝΑ 9,84» (B. Πάϊκος), για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε τα εξής:

Για την επίσκεψη του κ. Σόρος και την οικονομική πολιτική

Ο κ. Σόρος  είδε το γενικό πωλητήριο που μπαίνει στη δημόσια περιουσία, για  να μαζευτούν τα 50 δις σε τέσσερα χρόνια και ήρθε να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του. Τα υπόλοιπα περί συμπάθειας για την προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα και για την κεκαλυμμένη αναδιάρθρωση του χρέους, είναι καρύκευμα.

Αυτή την ώρα που οι τιμές των ακινήτων και των συμμετοχών του κράτους στις επιχειρήσεις είναι τόσο πολύ χαμηλά, για όσους έχουν χρήματα και ο κ. Σόρος έχει πολλά, το γενικό πωλητήριο, που θα ρίξει κι άλλο τις τιμές, δημιουργεί ευκαιρίες.

-    Από την άλλη μεριά, κάποιοι λέγανε ότι δε θα καταφέρουμε να πουλήσουμε γιατί δεν θα βρούμε αγοραστές. Τώρα κατά μια έννοια καλά που βρήκαμε και κάποιον.

Το ότι κάποιος εκδηλώνει ενδιαφέρον δεν σημαίνει ότι και η συμφωνία που επιδιώκει είναι καλή. Οι επενδυτές τύπου Σόρος με την αρωγή και εγχώριων συνεργατών τους, έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές, θέλουν να τα πάρουν «κοψοχρονιά». Αυτό είναι οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα.

Με την ευκαιρία που μιλάμε για τις συναντήσεις του κ. Πρωθυπουργού να θυμίσω ότι ο κ. Παπανδρέου είχε δεχτεί πριν λίγο καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου και τον  «κύριο χρεωκοπία». Τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο που προέβλεπε την χρεωκοπία της Ελλάδας. Τον κ. Ρουμπινί. Το ότι τον δέχτηκε κι αυτόν στου Μαξίμου είναι  γκάφα ολκής.

-    Αναρωτιέμαι τι έγιναν όλοι αυτοί οι περίφημοι οικονομολόγοι και σύμβουλοι του Πρωθυπουργού αυτό το διάστημα;

Ο κ. Στιγκλιτς ο διασημότερος όλων και κάτοχος του νόμπελ οικονομίας σε όλους τους τόνους επικρίνει την οικονομική και πολιτική διαχείριση αλλά και τις ρυθμίσεις που κάνει η ευρωπαϊκή ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι βυθίζουν στην ύφεση και την Ευρώπη και την Ελλάδα. Kινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση απʼ αυτή που κινείται πανηγυρίζοντας η κυβέρνηση Παπανδρέου.

-    Μετά από πολλά χρόνια έχουμε την άνοδο των επιτοκίων τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Σημαίνει ότι τα 22 δις ευρώ θα γίνουν τουλάχιστον 27. Διότι προστίθεται η επιβάρυνση στα τοκοχρεολύσια που φέρνει η άνοδος του επιτοκίου, εξανεμίζοντας ουσιαστικά την μικρή άνοδο του επιτοκίου που σημειώθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο κορυφής. Δίπλα σʼ αυτά προστίθενται τα επιπλέον δις που πρέπει να μαζευτούν εξαιτίας της αύξησης του ελλείμματος  για το 2010, τουλάχιστον 1 μονάδα επάνω και τη συνεχιζόμενη υστέρηση εσόδων μέσα στο 2011 που φέρνει νέα μέτρα. Αυτό οφείλεται στην παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης να περιορίσει την φοροδιαφυγή και να διευρύνει την φορολογική βάση. Έχουμε δηλαδή μια σισύφεια προσπάθεια. Χωρίς τον περιορισμό του πελατειακού κράτους και της κρατικής σπατάλης, χωρίς την φορολόγηση και των πλουσίων, τελικά φορολογούνται οι ήδη επιβαρυμένοι και βυθίζεται η οικονομία στην ύφεση.

Εν τω μεταξύ αυξάνονται οι φωνές και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Πρόσφατα ο κ. Λοβέρδος εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό ζητώντας να πούνε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την οικονομία. Ταυτόχρονα κι άλλοι υπουργοί δηλώνουν ότι τα νούμερα δε βγαίνουν. Όταν ένα χρόνο πριν εμείς τα λέγαμε αυτά,  μας θεωρούσαν υπερβολικούς.

Για το σκάνδαλο της Siemens

Υπάρχει μια σκανδαλώδης κωλυσιεργία και χρονοκαθυστέρηση σε όλα τα μέτωπα. Σήμερα στέλνω επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής. Έχουμε συμπληρώσει ήδη 2,5 μήνες από την κατάθεση του πορίσματος και δεν έχει κινηθεί η διαδικασία για την συζήτηση του πορίσματος.. Μπορούν να το κάνουν μόνο κόμματα που μπορούν να συγκεντρώσουν 60 βουλευτές, επομένως μόνο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει πάρει την παραμικρή πρωτοβουλία και μυρίζει άσχημα. Παρʼ ότι και οι δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι 6 της ΝΔ που τους διόρισαν Παπανδρέου και Σαμαράς συνομολόγησαν με διαφοροποιήσεις ότι υπήρξε σκάνδαλο, δόθηκαν μίζες, είναι μπλεγμένα πρόσωπα και από τα δύο κόμματα. Υπό την πίεση  δε την δική μου κι άλλων βουλευτών μπήκε την τελευταία στιγμή στις παραδοχές του πορίσματος ότι είναι μπλεγμένα και τα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Σημειωτέον ότι είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχουμε ζητήσει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση από τη Siemens.Αυτή η καθυστέρηση συνδέεται και με το γεγονός ότι αν λήξει η παρούσα κοινοβουλευτική περίοδος, που λήγει συνήθως τον Ιούνη, επέρχεται παραγραφή και για τα πιθανά αδικήματα των πολιτικών προσώπων της περιόδου 2007-2009. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κοινό συμφέρον συγκάλυψης και συμψηφισμού που ευνοεί και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Από τα «θα ματώσουμε» και « το μαχαίρι  στο κόκκαλο» του Παπανδρέου και του Σαμαρά σήμερα είμαστε στο «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

-    Αν γίνει πάντως κάτι τέτοιο, θα μιλάμε για μείζον σκάνδαλο.

Να σημειωθεί ότι με την καθυστέρηση θα γίνει και το εξής κόλπο. Θα χρησιμοποιηθεί για το κουκούλωμα της Siemens η νομολογία και η «τεχνογνωσία» του Βατοπεδίου και των Ομολόγων. Στο ενδιάμεσο θα έχει ψηφιστεί και ο νόμος Καστανίδη,  όπου αναθέτει σε ένα δικαστικό «φίλτρο» να διαπιστωθεί αν υπάρχει παραγραφή ή όχι και τελικά την απόφαση να την πάρουν δικαστές κι όχι πολιτικοί και “ούτε γάτα ούτε ζημιά”. Η προκλητική ατιμωρησία είναι που εξεγείρει τον κόσμο.

Για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς και τις σχέσεις με τον ΣΥΝ

-    Είχαμε το συνέδριο της ΔΗΜ ΑΡ και την σαφή προσπάθεια του κ. Κουβέλη να διαφοροποιηθεί από τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε την παρουσία του Παπανδρέου και του κ. Κύρκου.  Είδαμε μια αντίδραση  από τον ΣΥΝ, εκνευρισμού ιδιαίτερα προς τον κ.Κύρκο. Πόσο και πώς σας επηρεάζουν οι εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο σας;

Η προσπάθεια των συντρόφων της ΔΗΜ ΑΡ να έχουν μια αυτόνομη πολιτική πορεία θα κριθεί, όπως και όλων μας, εκ του αποτελέσματος.

Η δική μου εκτίμηση με κάθε σεβασμό στους συντρόφους της ΔΗΜ. ΑΡ., είναι ότι πολύ σύντομα θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο δρόμους: Ή συμμαχία με το ΣΥΝ και λοιπές δυνάμεις της ανανεωτικής, οικολογικής και ριζοσπαστικής αριστεράς ή συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ.

-    Αποκλείετε τη δυνατότητα αυτόνομης πορείας στη ΔΗΜ ΑΡ;

Δεν το αποκλείω. Απλά εκ των πραγμάτων σύντομα θα κληθούν να επιλέξουν. Από τις δημοσκοπήσεις και την δυναμική των εξελίξεων διαβλέπω ότι δεν θα μπορέσει να κινηθεί σε μονοπάτια αυτοδύναμης εκπροσώπησης άνω του 3%. Αυτή την ώρα που υπάρχει αυτή η άγρια κυβερνητική πολιτική που βάλλει κατά των ασθενέστερων χρειάζεται συσπείρωση της δικής μας αριστεράς. Υπέρβαση των διαφορών και ενωτική λογική.

-    Τελικά που βλέπετε να κλίνει η ΔΗΜ ΑΡ;

Δεν είναι σωστό να αναμειγνύομαι και να κάνω προβλέψεις. Η επιλογή πάντως για το σε ποια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια θα ενταχτεί η ΔΗΜ ΑΡ η συζήτηση έμεινε ανοιχτή. Δηλαδή στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που ανήκει και ο ΣΥΝ, κάτι που εύχομαι και υποστηρίζω ή σε άλλες πολιτικές οικογένειες των Πρασίνων, των Σοσιαλιαστών κλπ.

-    Πάντως σας επηρεάζει σαν χώρος και στα νούμερα και στην ψυχολογία ενδεχομένως.

Προφανέστατα. Με τους συντρόφους της ΔΗΜ ΑΡ ήμαστε μαζί μέχρι πριν λίγους μήνες. Προσωπικά με συνδέουν κοινοί αγώνες κι αγωνίες δεκαετιών. Πιστεύω ότι είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν απʼ αυτά που μας χωρίζουν. Σε δυο θέματα έχω διαφορετική άποψη. Πρώτον θεωρώ, όπως και χιλιάδες άλλοι μέλη και φίλοι του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ήταν μεγάλο λάθος η διάσπαση του ΣΥΝ. Δεύτερον, ότι απέναντι σʼ αυτή τη κυβερνητική πολιτική απαιτείται πιο δυνατή, πιο καθαρή, πιο πειστική αντιπολίτευση με τα «όχι» μας και με τις εναλλακτικές μας προτάσεις. Ανέμενα στο συνέδριο της ΔΗΜ ΑΡ υψηλότερους τόνους διαφοροποίησης της ΔΗΜ ΑΡ  από το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του απʼ ότι από τον Συνασπισμό.

Τέλος, όσον αφορά στον Λεωνίδα Κύρκο ακόμα κι όταν διαφωνεί κανείς και υπάρχουν αρκετές φορές που διαφωνώ, δε θα πρέπει ποτέ να εκδηλώνει επιθετικότητα κι εκνευρισμό. Έχει ένα βαρύ όνομα και μια μεγάλη ιστορία που απαιτεί σεβασμό.

To Γραφείο Τύπου