Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/04/2011

Συνέντευξη του Δ.Στρατούλη στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5»

Ο Δημήτρης  Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο Ρ/Σ « Στο Κόκκινο 105,5» (Μπούλικα Μιχαλοπούλου) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η κυβέρνηση καταργεί την αρχή της καθολικότητας στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα

-    κ. Στρατούλη η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν θα κάνει νέες μειώσεις στους μισθούς των Δ.Υ. με το νέο ενιαίο μισθολόγιο. Λέει την αλήθεια; 

Όχι βέβαια, η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια, αφού η ίδια έχει συμφωνήσει με την Τρόικα ότι τον ερχόμενο Ιούνιο θα ψηφιστεί το ενιαίο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων, από την εφαρμογή του οποίου το δημόσιο θα εξοικονομήσει 4,6 δις ευρώ. Επομένως θα έχουμε δραστικές περικοπές στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η κυβέρνηση θα προωθήσει αυτές τις περικοπές με τακτικές διαίρεσης των Δημοσίων Υπαλλήλων και με όξυνση των αντιπαραθέσεων μεταξύ τους. Θα δίνει με το ενιαίο μισθολόγιο κάποιες μηδενικές  αυξήσεις στους μισθούς των νεοπροσλαμβανομένων με αντιστάθμισμα την μείωση μέχρι και 30% των μισθών των υπολοίπων εκατοντάδων χιλιάδων Δημοσίων Υπαλλήλων.

-    Με τα επιδόματα ανεργίας και τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση θα κάνει αυτά που έχει συμφωνήσει με την Τρόικα, δηλαδή δραστικές περικοπές ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ από τις 1-1-2012 στις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες για τα επιδόματα ανεργίας και επίσης περικοπές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα μέσα του 2011στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.

Η απογραφή των δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας και κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, στην οποία προχωρεί η κυβέρνηση, δεν γίνεται, όπως ισχυρίζεται, για να αντιμετωπιστούν παρατυπίες στη χορήγησή τους, αλλά για την άγρια περικοπή τους και το δραστικό περιορισμό των δικαιούχων τους. Η κυβέρνηση και η τρόικα θα προωθήσουν αυτούς τους στόχους τους μέσω της σύνδεσης της χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας και των κοινωνικών επιδομάτων με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το κυβερνητικό και τροϊκανό επιχείρημα ότι προχωρούν σε αυτές τις περικοπές για να στηριχθούν αυτοί και αυτές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη είναι ολωσδιόλου αβάσιμο και ψευδές. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές δεν θα χρησιμοποιηθούν για να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας και τα κοινωνικά επιδόματα όσων έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, αλλά θα πάνε στους τοκογλύφους πιστωτές της χώρας και στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Έτσι, όμως, η κυβέρνηση καταργεί μια για πάντα την αρχή της καθολικότητας στις δημόσιες κοινωνικές και προνοιακές πολιτικές, μια αρχή η οποία αποτέλεσε μεταπολεμικά το βασικό θεμέλιο του λεγόμενου κοινωνικού κράτους.

Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου για άλλη μία φορά εξαπολύει μία νέα πιο βάρβαρη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των πιο ευπαθών κοινωνικών στρωμάτων εξωθώντας τους στη φτώχια και την εξαθλίωση, τη στιγμή που χαρίζονται εκατοντάδες δις ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και απαλλάσσονται από την φοροεπιδρομή και την εισοδηματική λεηλασία οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πλούσιοι.

-    κ.Στρατούλη οι πολιτικές του μνημονίου αποδίδουν;

Οι μνημονιακές πολιτικές δεν έσωσαν τη χώρα από την χρεοκοπία. Αντίθετα, αφού πρώτα οδήγησαν την οικονομία σε βαθειά ύφεση και τα λαϊκά στρώματα στην ανεργία, τη φτώχεια και την απόγνωση, οδηγούν τη χώρα σε βέβαιη χρεοκοπία με την μορφή της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους της, που θα της  επιβληθεί από την Τρόικα προς όφελος των πιστωτών και με νέους πιο επαχθείς όρους για το λαό μας.

Η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη μια προοδευτική κυβέρνηση που θα ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει με δική της πρωτοβουλία σε επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με στόχο την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής του υπολοίπου και τη διάθεση των πόρων που θα εξοικονομηθούν για την αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της οικονομίας.

-    κ.Στρατούλη  υπάρχει ελπίδα;

Ναι, βέβαια. Με τους ενωτικούς και δυναμικούς αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων, των πολιτών με αναπηρίες για να μη τους ρίξουν η κυβέρνηση και η Τρόικα στον κοινωνικό και οικονομικό Καιάδα που τους ετοιμάζουν. Επίσης με την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς για την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με πυρήνα της την Αριστερά, η οποία θα βγάλει την  χώρα μας από το μνημόνιο και θα εφαρμόσει μια πολιτική που θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού και όχι των πιστωτών και του κεφαλαίου. 

To Γραφείο Τύπου